Als het ging over het nieuwe Windows besturingssysteem voor mobiele telefoons heeft Microsoft tot dusver vooral gehamerd op de consumentkant. Op de Webdeveloperconferentie MIX10 van vorige week werden allerlei details en ontwikkeltools onthuld, maar ondertussen ontwekken de bobo’s van Microsoft alle vragen over hoe het besturingssysteem in bedrijfsnetwerken zal passen.

“Niet alle bedrijfselementen worden hier onthuld”, zei Todd Brix, de product manager van de zakelijke mobiele brigade van Microsoft. “Later in het voorjaar komt er meer.”

Maar als we kijken naar de commentaren en hints die we de laatste tijd hebben gekregen, kunnen we toch alvast een plaatje schetsen:

1. Verschuiving in het platform

De zakelijke wereld staat niet meer centraal voor het mobiele platform van Microsoft. Er is maar één prioriteit: dat gebruikers zich ertoe aangetrokken voelen.

De marketingslogan voor deze Windows-telefoon is dat iedereen hem kan gebruiken voor persoonlijk en zakelijk behoeften, wensen en passies. “Met Windows Phone 7 hebben we geprobeerd iets te bouwen met een echt aantrekkelijke gebruikers-ervaring, en dus hebben we veel delen van het besturingssysteem grondig herzien”, zegt Brix. Die ‘ervaring’ kan worden verbeterd en ook worden gericht op specifieke bedrijfsmogelijkheden. “Windows Phone 7 heeft niet noodzakelijk alles wat Windows Mobile 6.5 heeft voor het zakenleven”, voegt hij daaraan toe.

Het succes van de iPhone en de snelle opmars van Google Android lijkt het nieuwe aandachtspunt te rechtvaardigen. Daarnaast zegt Brix dat Microsoft toch wel wat verbaasd was over de grote interesse in het platform van onafhankelijke softwareontwikkelaars voor zakelijke gebruikers. Dat is goed nieuws voor zakelijke gebruikers.

2. Volledige breuk met oude Windows Mobile applicaties

Zeg maar dag tegen native applicaties, backward compatibility en multitasking.

Applicaties die zijn geschreven voor het vorige Windows Mobile platform (dat voortaan Windows Phone Classic heet) installeerden direct op het apparaat en draaiden op de onderliggende kernel, net zoals applicaties op Windows-pc’s. Maar bij Windows Phone 7 gaat dat anders. Applicaties worden geopend in een of twee Microsoft runtime environments: XNA voor games, en Silverlight voor alle andere.

Verder zullen Windows Mobile applicaties niet draaien op Windows Phone apparaten, zo hebben mensen van Microsoft gezegd. Daarbij werd regelmatig benadrukt dat het van de applicatie afhangt of die hergebruikt of aangepast kan worden voor het nieuwe platform.

Dit heeft verschillende gevolgen. Je zult de bestaande bedrijfsapplicaties die zijn geschreven in C/C++ of andere talen niet kunnen gebruiken op Windows Phone 7. Ze zullen eerst helemaal opnieuw geschreven moeten worden, hoewel een fiks deel van de code opnieuw kan worden gebruikt.

Een probleem dat daarmee samenhangt is het feit dat Microsoft de multitasking mogelijkheden van de onderliggende Windows Embedded CE R3 kernel niet open stelt voor ontwikkelaars. Maar een paar van de voordelen van multitasking worden gebruikt via zaken als de push notification service, de normale geïntegreerde taken en mogelijkheden voor applicaties in verschillende applicatiegroepen, ‘Hubs’ genaamd, zoals People, Music, Photos en Office.

“Dat is heel anders dan bij Apple”, zegt iPhone-gebruiker Mark Tinderhold, een ontwikkelaar bij Avenade, de ontwikkel joint venture van Accenture en Microsoft die een paar grote Windows Mobile deployments heeft gedaan. “De iPhone heeft applicaties die maar één ding doen. Er is maar weinig integratie.” Hij spreekt uit ervaring: Hij heeft 35 apps op zijn iPhone staan en beheert ze met de hand.

3. Bestaande vaardigheden en geüpdatete Microsoft toolkits

De makers van zakelijke software zullen gebruik kunnen maken van veel van de vaardigheden en ervaring die Microsoft ontwikkelaars hebben voor het bouwen van applicaties voor Windows Phone. Buiten de gebruikersinterface is dit het belangrijkste element in de agressieve poging van Microsoft om weer voorop te lopen op het mobiele gebied.

Vandaag de dag staan er heel erg veel applicaties in de Apple App Store en er worden er nog veel meer gedownload. Daarom is het tegenwoordig moeilijk voor te stellen dat Apple in het begin ontwikkelaars alleen maar de mogelijkheid bood om applicaties binnen de Safari browser te bouwen. Alleen na veel zeuren om een software ontwikkelkit, heeft Apple er een beschikbaar gesteld en maakte het de App Store.

Microsoft heeft dat allemaal al, en miljoenen Windows webontwikkelaars die de tools gebruiken kunnen nu beginnen met het schrijven van Phone applicaties. En in veel gevallen kan er dus veel bestaande code direct worden hergebruikt.

De laatste versies van de core ontwikkeltools van Microsoft ondersteunen Windows Phone ontwikkeling: Visual Studio 2010, Silverlight 4, Expression Blend 4 beta en XDNA Game Studio 4. Die hebben allemaal een Windows Phone emulator, die draait op een volledige build van het Windows Phone 7 besturingssysteem. Ontwikkelaars kunnen dus zo met Phone aan de slag.

Dat is inderdaad een heel erg op Microsoft gerichte omgeving, maar de meeste bedrijven zijn toch al sterk op Microsoft gericht wat betreft pc’s, de webinfrastructuur en de back-end servers.

4 Windows Phone Marktplaats toegesneden op het bedrijfsleven

Voor mobiele gebruikers zal de Widnows Phone Marketplace die benaderd kan worden door zijn eigen ‘hub’ op het apparaat de enige locatie zijn voor het vinden en downloaden van applicaties.

Maar in een van de weinige op het bedrijfsleven gerichte kennisgevingen op MIX10 belooft Microsoft dat alternatieven voor de distributie van software later in het voorjaar worden onthuld. Het kan zijn dat daar veilige afgeschermde gebieden op de Marketplace site bij zitten, waar werknemers bedrijfsspecifieke software zullen kunnen krijgen, of een serverimplementatie, of een privé Marketplace achter de firewall van het bedrijf.

Daardoor krijgt de IT-afdeling meer controle over de veiligheid van de applicaties die direct toegang geven op het bedrijfsnetwerk.

5. Beveiliging en beheerinfrastructuur

Historisch gezien heeft Windows Mobile (en RIM’s BlackBerry) altijd naast de Microsoft server infrastructuur voor mobiele beveiliging en beheer gestaan. De belangrijke toevoeging aan de Windows Mobile 6.1 release in april 2008 was de toevoeging van de mogelijkheid om in te haken op een op dat moment nieuw serverproduct: System Center Mobile Device Manager 2008.

Microsoft Exchange Active Sync is code waarmee Windows Mobile apparaten kunnen syncen met Exchange Server, push e-mails kunnen ontvangen en waarmee een groot aantal beveiligingsopties kunnen worden geïmplementeerd, zoals remote data wipe en versleutelde verbindingen. ActiveSync wordt ook gebruikt door andere platformen, zoals de iPhone. In feite is de uitgebreide ondersteuning voor ActiveSync van de iPhone er verantwoordelijk voor dat de iPhone bedrijven is binnengekomen, ondanks het feit dat Apple geen bedrijfskritische beveilings- en beheerframework biedt, zoals Microsoft of RIM.

De vraag die onbeantwoord blijft, is hoeveel van deze infrastructuur ondersteund gaat worden in Windows Phone 7. Uit het commentaar van Brix hierboven kunnen we afleiden dat een deel van de mogelijkheden verloren zullen gaan, in ieder geval in de eerste release van het besturingssysteem. Zal de mobiele VPN nog steeds worden ondersteund?

6. Microsoft Office en SharePoint.

Vanuit het perspectief van de gebruiker is het meest zichtbare zakelijke aanknopingspunt de ‘Office Hub’ locatie, met de mogelijkheid om Office documenten te maken en te bewerken. Daar zit ook ondersteuning in voor SharePoint.

“De Office Hub is de speerpunt, en SharePoint maakt daar onderdeel van uit”, zegt Charlie Kindel, manager van het partner programma voor het Windows Phone applicatieplatform. “Er bestaat een groot ontwikkelplatform voor beide. En dat is nu allemaal beschikbaar op de telefoon.”

Gebruikers van Windows Phone kunnen hun Exchage Server login gebruiken om direct op de SharePoint sites van het bedrijf te komen, zegt Brix. Dat betekent onder andere dat groepen mobiele gebruikers gezamenlijk aan SharePoint documenten kunnen werken. “Dat kun je allemaal doen in de SharePoint omgeving, zonder het uitwisselen van e-mails of het bezoeken van andere sites”, zegt Brix.

Het mobiel maken van SharePoint is een van de prioriteiten geweest van Microsoft, gedreven door de grote belangen in het bedrijfsleven. In een blog werd al in november 2009 opgemerkt dat SharePoint mobiel meer mogelijkheden kreeg.

In deze context is Microsoft Office OneNote 2007 een belangrijk deel van Windows Phone 7. OneNote is bedoeld als een digitaal kladblok, waarin gebruikers snel aantekeningen kunnen maken, verzamelen en doorzoeken, bestaande uit tekst, plaatjes, en audio.

Opgewassen tegen Apple en Google

We kunnen ons niet voorstellen dat Microsoft de zakelijke gebruikers links zal laten liggen, alleen maar omdat ze onder druk van de iPhone en Android hun aandacht op de eindgebruiker hebben gevestigd. Maar wat er precies van gerealiseerd wordt moeten we nog afwachten, en dan moet nog blijken of dit nieuwe mobiele platform inderdaad opgewassen is tegen de besturingssystemen van Apple en Google.

Bron: Techworld