Als je Galaxy S9 onlangs is bijgewerkt of als je van plan bent om een S10 te kopen, dan moet je kennismaken met de One UI van Samsung. Dit is een complete revisie van de Samsung Experience 9.5; het brengt een stijlvolle interface, herontworpen apps, en een gloednieuwe filosofie met de nadruk op slimme en snelle interacties. Wij laten je zien hoe je het snelst overweg kan met deze nieuwe interface.

Schakel Gesture navigation in

De belangrijkste verandering in One UI is de toevoeging van gesture-navigatie. Samsung is een andere weg ingeslagen dan Google of Apple en het bedrijf heeft in principe de navigatiebalkknop omgezet in gestures: Veeg van links naar boven om je recente apps te zien, veeg van het midden omhoog om naar huis te gaan, en veeg van rechts naar boven om terug te gaan. Het is een eenvoudig, slim systeem, maar wanneer je een upgrade uitvoert, wordt het standaard uitgeschakeld. Als je deze manier van navigeren wilt inschakelen, ga je naar Instellingen > Weergeven en selecteer je Navigatiebalk.

In dit menu zie je twee opties voor het type navigatie: knoppen en fullscreen gestures. Tik op de cirkel naast de gestures en de bekende knoppen op de navigatiebalk veranderen in drie dunne lijnen aan de onderkant van het scherm die aangeven waar je kunt vegen. Als je je er eenmaal vertrouwd mee bent, kun je het commando uitvoeren en de strepen helemaal uitzetten door de Gesture hints uit te vinken.

Apps in splitscreen modus openen

Samsung heeft het gedrag van het recente apps-scherm in One UI veranderd nu apps eerder horizontaal dan verticaal scrollen. Daarmee hen je een nieuwe manier van interactie met je apps. Je hoeft niet langer schermen te slepen en neer te zetten om split screen of pop-up view te gebruiken. Druk gewoon lang op een app-icoontje en je krijgt een lijst met vier opties. Selecteer Openen in gesplitste schermweergave en de app wordt automatisch vastgezet aan de bovenkant van het scherm. Kies een tweede app door erop te tikken om deze te openen zoals normaal, en de twee apps worden gekoppeld en zijn klaar voor gebruik.


Nachtmodus (duistere modus) inschakelen

Een andere grote verandering voor One UI is de toevoeging van een systeembreed donker thema. Het maakt het meldingspaneel zwart, geeft apps een donker uiterlijk en maakt alles heel rustig voor de ogen, bovendien bespaart het nog energie ook. Om deze modus in te schakelen, tik je op de nieuwe optie Nachtmodus in Snelle instellingen, of schakel je de knop Nachtmodus in de instellingen van het scherm.

Naar de adresbalk springen in de browser

Samsung's browser in One UI heeft de knoppen en instellingen naar de onderste balk verhuisd voor eenvoudigere toegang met één hand. Je moet nog steeds naar de bovenkant van het scherm om de adresbalk te bereiken, maar er is een nieuwe truc: Als je lang op de homeknop drukt, springt de cursor naar de adresbalk en kun je je url typen zonder je grip te veranderen.

Scherm handmatig draaien

Automatisch roteren kan geweldig zijn als je een video wilt bekijken of snel wilt overschakelen naar een spel, maar het kan ook lastig zijn als je in bed ligt of in een hobbelige auto zit. In One UI heeft Samsung de mogelijkheid van Android Pie's om je scherm handmatig te draaien overgenomen.

One UI heeft dezelfde Auto-Rotate knop als voorheen, maar het gedrag is anders als je overschakelt naar portretmodus: Wanneer Je je telefoon naar de liggende modus draait, zal deze nog steeds niet draaien, maar een klein pictogram verschijnt rechtsonder. Tik erop en het scherm zal draaien en vergrendelen in de nieuwe oriëntatie. Wanneer je terug wilt gaan, draai je je telefoon om en druk je opnieuw op het pictogram.

Notificaties snel weergeven

Of je nu gebruik maakt van gestures of de oude navigatiebalk om je een weg te banen door je telefoon, er is één nieuwe snelkoppeling ingebouwd in One UI waar iedereen dol op zal zijn. Om toegang te krijgen tot de notification shade, alles wat je hoeft te doen naar beneden vegen op het midden van het scherm om het uit te breiden, en veeg een tweede keer om de volledige selectie van snelle instellingen te zien.

Als je deze opties wilt sluiten, veeg je gewoon omhoog. Het is makkelijker dan het gebruik van de vingerafdruksensor als een klein trackpad, en het is een eenvoudige verandering.