Gmail Smart Replies

Toen Google een paar jaar geleden met de Inbox-app op de proppen kwam, werden gebruikers verrast met allerleik "slimme" features als bundels, reminders en smart replies. Deze laatste feature is nu ook beschikbaar voor Gmail.

Smart replies verschijnen onderaan de mails die je ontvangt op basis van de context van het bericht. Niet alle e-mails zullen ze hebben en je zal door lange berichten moeten scrollen om ze te vinden. Smart replies verschijnen als drie uitspraken in blauwe vakjes. Deze uitspraken zijn simpel als "Graag gedaan" en "Tuurlijk, daar wil ik wel over praten".

Als je op zo'n blauw antwoord drukt, wordt er niet direct een bericht verstuurd, dus wees niet bang ze te gebruiken. Er wordt een nieuw mailtje geopend waarin de reactie wordt opgenomen, je kan deze dus nog rustig aanpassen. Je hoeft geen instellingen aan te passen. Deze optie is standaard beschikbaar voor iedereen.

Wijzig je standaard swipe actie in "wissen"

Dit kan je zien als twee tips in één, er zijn verschillende swipe-acties in Gmail en je kan zelf bepalen wat deze swipes doen. Als je in je inbox zit zou je naar links of naar rechts kunnen swipen om te bepalen wat er met een bericht moet gebeuren. Als je deze instellingen niet gewijzigd hebt, wordt een bericht, na een swipe in het archief gestopt.

Wil je een permanentere oplossing? Open dan de instellingen-optie (Hamburgermenu > Instellingen > Algemene instellingen > Standaardactie voor Gmail) en kies voor verwijderen.

Gmail Tekstopmaak

De desktop-versie van Gmail heeft verschillende opmaaktools, maar je hoeft niet per se naar je computer te rennen om je e-mailtjes er mooier uit te laten zien. De Gmail-app heeft van zichzelf ook een paar mooie opties, maar deze zijn standaard verstopt. Als je een stuk tekst wilt opmaken, selecteer deze dan door er lang op te drukken en kies voor de optie "opmaak".

Er verschijnt onderaan je scherm (meet net boven je on-screen toetsenbord) een opmaakbalk waar je het lettertype kan aanpassen door deze onder andere cursief, dikgedrukt en/of onderstreept kan maken en een kleurtje mee kan geven. Als je klaar bent, druk dan op het kruisje rechts.

Standaard antwoord-actie

We hebben allemaal wel eens de fout gemaakt te antwoorden op een e-mail terwijl er eigenlijk op de "Allen beantwoorden"-optie moest worden gedrukt of erger, andersom. Gelukkig geeft Gmail gebruikers de mogelijkheid voortaan met een druk op de knop iedereen te beantwoorden.

Open de Gmail-instellingen en selecteer de "standaard antwoordactie". De standaard instelling staat op "Beantwoorden". Als je standaard iedereen wilt beantwoorden selecteer dan de optie "Allen beantwoorden".

De "beantwoorden"-knop verandert nu standaard in "Allen beantwoorden" als er meerdere mensen in een conversatie zitten. Je kan later altijd nog mensen verwijderen uit het adresveld om mensen te verwijderen.

Stuur geld met Gmail

Krijgt er nog iemand geld van je? Tijd om te terug te betalen door simpelweg een mailtje te sturen. Je moet natuurlijk wel eerst een Google-wallet-account hebben en deze koppelen aan een creditcard of bankrekening. De Wallet-app hoef je echter niet te gebruiken.

Als je geld wilt sturen, open dan een nieuwe mail en druk op het paperclipje. Selecteer de optie "stuur geld" en voer in hoeveel geld je wilt sturen. Gmail geeft je ook de mogelijkheid een memo mee te sturen met je betaling. Het geld verschijnt als bijlage in de mail en het bedrag kan aangepast worden door erop te drukken.

De ontvanger hoeft geen wallet-account te hebben en kan een standaard-account gebruiken om het geld binnen ta halen. Toekomstige betalingen worden daarna automatisch uitgevoerd.

Aangepaste notificaties

Gmail's labelsysteem laat je je berichten op een mooie manier organiseren, maar kan je ook helpen het aantal notificaties in de hand te houden. Je kan labels instellen in Gmail, notificaties aanpassen in de app en zelf bepalen welke labels er standaard gebruikt mogen worden.

Als je niet voor elke ontvangen e-mail een notificatie wilt ontvangen ga dan naar Instellingen > [jouw accountnaam] > Labels beheren. Alleen de bovenste paar items worden gesynchroniseerd, inclusief het prioriteitenlabel (waar het overgrote deel van je mail inzit). Je kan de notificatie op je primaire e-mail uitzetten en alleen inschakelen voor de labels die je belangrijk vindt. Druk bijvoorbeeld op "belangrijk", schakel Synchronisatie in en kies vervolgens je notificatie-instellingen.

Andere labels blijven zichtbaar tot je de synchronisatie uitschakelt. Als sommige labels belangrijk voor je zijn, kan je ze zo configureren dat elk bericht onder dat label als notificatie wordt weergegeven in plaats van één per label.