Sommige van deze apps zijn geschikt voor één taak, zoals Network Utility waarmee snel de netwerkinfrastructuur van een bedrijf kan worden doorgelicht. Voor de reizende zakenman zijn er specifieke apps als FlightTrack Pro. Samen met de apps uit het vorige artikel kun je met deze apps je iPad omtoveren tot een Zwitsers officiersmes.

Pocket Informant

Voor laatkomers of anderen die hun agenda niet op orde hebben is er nu een oplossing: de Pocket Informant. Voor 12,99 dollar helpt deze app je weer op het juiste pad door je eraan te herinneren wat je wanneer moet doen. Pocket Informant gaat verder waar iPads beperkte kalender en adresboek ophouden.

De tool lijkt op een traditionele planner en kan samen worden gebruikt met het Getting Things Done systeem van Franklin Covey. De Pocket Informant kun je naar eigen smaak laten vormgeven, zoals kleur, lettertype en andere visuele eigenschappen. Bekijk je afspraken per dag, week of maand en zie duidelijk welke periodes geblokkeerd zijn. Via Google Maps kun je met Pocket Informant ook een reisje plannen. Met de 3G-versie van de iPad, inclusief GPS, toont de app dan waar je bent op de plattegrond.

Je kunt informatie van Toodledo en Google Calendar met de app laten synchroniseren, maar helaas niet met de takenlijst van Google Calendar. Om te synchroniseren met Outlook heb je de Windows-toepassing WebIS Desktop Sync nodig (à 5 dollar na een proefperiode van 2 weken). De producent werkt aan Outlook sync software voor OS X en Exchange en de toevoeging van andere talen dan Frans, Duits en Engels.

Conclusie

Met de Pocket Informant kun je altijd op tijd zijn.

FlightTrack Pro

Zakelijke reizen zonder haast of paniek is mogelijk als je beschikt over

FlightTrack Pro van Mobiata (9,99 dollar). Hiermee kun je alle reisdetails volgen, vertrektijden, vertragingen en andere informatie van 3975 luchthavens en 1462 vliegmaatschappijen. Voor aansluitend vervoer per trein, bus of auto heb je er dus niets aan.

Na invoering van je vluchtnummer en de afkorting van je luchthaven of bestemming kun je in combinatie met de TripIt-dienst alle reisdetails zien. Niet alleen vluchtgegevens, route en de weersomstandigheden, maar ook relevante informatie over vertragingen. Met Airport Board View kun je de vertrekborden van alle luchthavens zien en als eerste weten of een vlucht is vertraagd.

Gestrande reizigers kunnen een alternatieve route vinden op FlightTrack Pro en alle informatie kan worden gedeeld op Facebook en Twitter of via e-mail. Om de tijd te doden op het vliegveld kun je je iPad schudden, waarna FlightTrack Pro een willekeurige vlucht aanbiedt.

Conclusie

Met FlightTrack Pro wordt iedere zakelijke reiziger een luchtverkeersleider.

Desktop Connect

Op zakenreis kan Desktop Connect (14,99 dollar) van Antecea veel voor je betekenen, aangezien je bestanden kunt inzien van je desktop op kantoor. De app is geschikt voor Windows, Mac en Linux.

Omdat de app de hostcomputer moet overnemen, duurt het installeren wel wat lang: ongeveer een uur. Daarna is Desktop Connect eenvoudig in het gebruik. Ter beveiliging van je data moet je een wachtwoord opgeven en gebruikt de tool 128-bit versleuteling. De configuratie begint met het laten draaien van virtual network computing (vnc)-software op de hostcomputer, geschikt voor Linux, Windows en OS X. Remote desktop protocol (rdp) is alleen geschikt voor Windows-machines, uitgezonderd de Home en Starters-versies van Vista en Windows 7.

Het kostte mij de nodige moeite om de software te configureren, maar met hulp van Anteceas ondersteuningsdienst kreeg ik verbinding met een desktop met Windows 7 erop en een Mac Mini. Als alles eenmaal is geïnstalleerd, dan is je gehele desktop op de iPad beschikbaar. Je kunt automatisch de resolutie verlagen, zodat de bestanden beter op het iPad-scherm passen. Bestanden downloaden kan niet, maar je kunt ze wel opslaan als screenshot.

Conclusie

Net als andere remote control programma's is Desktop Connect wat traag en lastig in het gebruik. Maar als je eraan gewend bent, is het een geruststellende gedachte om onderweg altijd je kantoorbestanden te kunnen bekijken.

OmniGraphSketcher for iPad

Voor liefhebbers van mooie grafieken bij presentaties is er de OmniGraphSketcher (14,99 dollar) van Omni Group. De handige instructievideo is nauwelijks nodig, want dit is een van de eenvoudigste programma's waarmee ik ooit heb gewerkt.

Je kunt cijfers kopiëren en plakken of handmatig toevoegen door een blanco grafiek aan te raken. OmniGraphSketcher maakt er een knappe grafiek van in verschillende stijlen, kleuren en lettertypes. Binnen 10 minuten had ik zo twee professioneel ogende grafieken die je zonder gêne zou kunnen gebruiken bij een salespraatje. Helaas zijn alleen statische grafieken te maken met OmniGraphSketcher.

Je kunt je data aanpassen en ziet de grafiek dan onmiddellijk veranderen. Eenmaal gereed, dan kan de grafiek worden gekopieerd, opgeslagen als pdf- of jpg-bestand, per e-mail worden verstuurd of aan een presentatie worden toegevoegd. Eerder opgeslagen projecten zijn snel terug te vinden in een overzicht.

Conclusie

Met de veelzijdige grafieken van OmniGraphSketcher krijgen de cijfers meerwaarde.

On-Core Time Master

Freelancers van het type uurtjesfactuurtje hebben baat bij time management, zoals met de iPad app On-Core Time Master.

Time Master is geheel naar eigen inzicht te gebruiken. Het installeren gaat voorspoedig en als je iets niet begrijpt dan zijn er instructievideo's en heldere documentatie. Je kunt klanten handmatig invoeren of overzetten van iPads contact app of met komma's gescheiden in een bestand. Activiteiten kun je toevoegen in tijd of duur en door in en uit te klokken. Als je aan een taak begint, dan begint een groene cirkel te draaien. Ook als je de iPad voor andere doeleinden gebruikt. De timer stopt wanneer je deze aanraakt.

Time Master kan op verschillende manieren afrekenen, tot op uren, minuten en zelfs seconden nauwkeurig. Extra onkosten inclusief aftrekposten kun je opgeven en het totaaloverzicht van de kosten kan als e-mail worden verzonden. Helaas klinkt er geen alarm als je tijd om is van een klus.

On-Core verkoopt add-ons voor QuickBooks (6 dollar) en voor het opstellen van professioneel ogende facturen (10 dollar). Ook is het mogelijk te synchroniseren met andere apparaten zoals je iPhone (7 dollar).

Conclusie

Uren schrijven met Time Master kan je tijd besparen.

Network Utility

Een gratis app waarmee je op je iPad de staat van het bedrijfsnetwerk kunt zien is Network Utility van Codepacity. Behalve het doorlichten van een lan kun je hiermee de prestaties van het netwerk testen en zien wat er achter de schermen speelt.

De tool was oorspronkelijk ontwikkeld voor de iPhone en neemt slechts de helft van je iPad-scherm in, maar met de 2X-knop is Network Utility schermvullend. Alles is dan leesbaar, hoewel het beeld iets wazig is.

Met de software kun je je iPad contact laten maken met een bedrijfsnetwerk via een wifi-verbinding. Je hoeft slechts het hostadres van je netwerk in te tikken en bijvoorbeeld een ping-test laten uitvoeren. Network Utility doet dan vier aparte tests en toont de resultaten. Een gemiddelde ontbreekt echter, wat prettig zou zijn als je een probleem met een netwerkport moet oplossen.

Network Utility kan ook netwerkpoorten scannen om te zien wie wat gebruikt. Een whois-zoekopdracht behoort ook tot de mogelijkheden. Een nadeel is dat de app niet een eenvoudige breedbandtest kan uitvoeren om de internetverbinding te controleren. Daarvoor moet je dan weer gratis SpeedTest.net Mobile app van Ookla downloaden.

Een groot voordeel van Network Utility is de prijs: de app is gratis. Wel moet je daarvoor kleine advertenties onderin beeld tolereren. Voor 99 dollarcent heb je een reclameloze Pro-versie.

Conclusie

Network Utility is ideaal voor mobiele IT’ers.

Bron: Techworld