Misschien ben je op dit moment een beetje gefrustreerd omdat je niet alle nieuwe mogelijkheden van je mooie Exchange 2010 installatie kunt benutten, omdat je daar ook Outlook 2010 voor nodig hebt. Maar misschien is het dan een troost dat de meeste recente versie van Outlook Web Access (die nu Outlook Web App heet, wat dezelfde acroniem oplevert) wel alle mogelijkheden benut, zolang je gebruikers het maar niet erg vinden om hun mail via de browser op te halen. En als ze eenmaal aan OWA gewend zijn, dan gaan ze misschien nooit meer terug naar de client.

We zetten de mooie nieuwe Outlook client features op een rij die je krijgt als je Outlook/OWA 2010 combineert met Exchange 2010:

MailTips

MailTips geeft een waarschuwing als er iets mis lijkt te zijn met je e-mail, of het geeft informatie over de ontvanger van je bericht voordat je op 'verzenden' klikt. En laten we eerlijk zijn, we maken allemaal fouten. Daarbij kan MailTips helpen. Het bekijkt de e-mail en geeft je een virtueel tikje op de schouder als je een bericht wilt verzenden naar een hele mailinglist of naar alle gebruikers in je contacten.

En denk je eens een ander voorbeeld in: Je krijgt een e-mail en je begint met een antwoord. Je bent opgewonden – je schrijft en schrijft en schrijft – en dan klik je op 'verzenden'. Maar tegen die tijd zijn er alweer een paar nieuwe e-mails binnengekomen, en misschien zit er daar een bij waarin de persoon in kwestie zich verontschuldigt, of er is een gecorrigeerde versie binnengekokmen van de vorige e-mail. Of er komt gewoon meer informatie die je zou kunnen gebruiken in je antwoord. Dat zie je pas als je op 'verzenden' hebt geklikt en het mailtje dus al de deur uit is. In Exchange 2010 vertelt MailTips je dat je niet antwoordt op het meest recente mailtje uit de conversatie.

Het vertelt je verder bijvoorbeeld dat je attachment groter is dan toegestaan. Toen ik voor het eerst van MailTips hoorde, dacht ik er alleen aan hoe vaak me wel niet gevraagd is of ik deze mail echt wel wilde verzenden zonder subject. Maar MailTips heeft duidelijk meer om het lijf dan dat.

Conversation View

Deze feature kan je goed helpen met het bij elkaar houden van je conversaties. Je hoeft niet meer op zoek naar alle zijtakken van een gesprek.

Exchange Control Panel

Dit is een feature die vooral een admin echt zal kunnen waarderen. Het controlepaneel geeft Exchange-beheerders de mogelijkheid om taken uit te voeren op de server zonder dat ze fysiek toegang hebben tot de server toegang of gebruik maken van Remote Desktop Connection of een soortgelijke verbinding. Maar zelfs eindgebruikers zullen merken dat ze een stuk meer controle hebben als het aankomt op het configureren van automatische antwoorden en het beheren van hun account settings, voice mail, mobiele telefoons en sms-berichten.

Conversation Management

Dit stelt je in staat om conversaties te negeren of te verwijderen waar je niet langer aan wilt deelnemen. Misschien sta je op in de cc van een conversatie die helemaal op hol is geslagen en waar je in feite niets mee te maken hebt. Dan kun je er met deze mogelijkheid dus voor kiezen om zo'n thread te negeren of zelfs met wortel en tak te verwijderen.

SMS Texting

Hoewel het niet altijd de beste manier is van je gebruikers om hun tijd te besteden, is sms'en toch een belangrijk onderdeeldeel van de moderne communicatie. Dus vanaf nu kun je ook met Outlook sms-berichten sturen.

Mailbox Archive

Gebruikers kunnen berichten naar een nieuwe folder slepen die Archive heet. Het voordeel daarvan is dat gearchiveerde berichten niet ten koste gaan van hun hoeveelheid opslag.

Protected Voicemail

Dit maakt gebruik van Active Directory Rights Management (RMS) om data encryptie te verzorgen voor voice mail. Als je een bericht aanmerkt als privé, dan zal Exchange 2010 het versleutelen met behulp van RMS, zodat alleen degene waarvoor het bericht is bestemd het kan afluisteren, zelfs als het wordt doorgestuurd naar iemand anders.

Outlook 2010

Een aantal van deze features werken ook zonder Exchange 2010, omdat ze onderdeel zijn van de Outlook/OWA 2010 client. Dat zijn MailTips, Conversation View, Conversation Management en SMS Texting.

Hoewel je misschien nog geen uitrol overweegt van office 2010 (in feite gaan een groot aantal bedrijven nu pas over naar Office 2007!), zou je al wel kunnen overwegen om Outlook 2010 in te gaan zetten samen met je Office 2007 upgrade, zeker als je van plan bent om Exchange 2010 te gaan gebruiken. Bron: Techworld