De spelende mens is verzot op hardloopwedstrijden, schaaktoernooien, combineraces en andere evenementen waarin hij kan wedijveren met zijn soortgenoten. Voor de vreemdste hobby's bestaan competities, inclusief bloedserieuze scheidrechters, gelukkige winnaars en mokkende verliezers.

Magic: The Gathering

Dit ruilkaartspel is verwant aan het rollenspel Dungeons & Dragons. Door bepaalde kaarten te bezitten krijg je verschillende soorten krachten waarmee je de vijand kunt aanvallen met drakenlegers, vuurballen of bliksemschichten. De kaarten zien er goedkoop uit, maar voor een 'Special Deluxe Demon Lord Card' betalen spelers gerust 50 dollar. Eenmaal per jaar wordt het wereldkampioenschap gehouden, in steden over de gehele wereld. In 2001 en 2004 is dit gewonnen door individuele Nederlanders, terwijl in 2006 het Nederlandse team triomfeerde.

Segway race

De tijd van de levensgevaarlijke autoraces langs rotsige kusten ligt ver achter ons. In Engeland worden nu wedstrijden georganiseerd op de Segway: het trage evenwichtsvoertuig dat bij de introductie heel Silicon Valley in spanning hield en tegenwoordig vooral dienst doet als speeltje voor luchthavenpersoneel. Het voordeel van wedstrijden met deze trage sta-scooter is dat er weinig fatale ongelukken zullen plaatsvinden.

BattleBots

De rage van de op afstand bestuurbare vechtende robots lijkt alweer achter ons te liggen. Eind vorige eeuw zond Comedy Central vijf seizoenen BattleBots uit, gevolgd door de BBC met het tv-programma RobotWars. Toch worden er nog altijd vechtwedstrijden voor robots gehouden, zoals BattleBots in Miami. Robotspelen in de lage landen zijn te vinden op de site van de Stichting Dutch Robot Games. De foto toont de bloedstollende finale van de Full Contact Competition die deze zomer werd uitgevochten in Wormerveer.

Steen, papier, schaar

Dit nulsomspelletje, in het Engels 'Rock-Paper-Scissors' (RPS) genoemd, wordt vaak gebruikt om te loten en ter vermaak op schoolpleinen. Deelnemers tellen af en tonen hun hand in de vorm van een vuist (steen), vlakke hand (papier) of twee vingers (schaar). Elk van die drie gebaren kan het winnen van een van de andere twee (de schaar knipt papier, de steen maakt de schaar bot, en het papier kan, eh, de steen inpakken – niet te lang over nadenken). Er bestaat een wereldwijde RPS-club en vorig jaar organiseerde webbedrijf Yahoo zelfs een serieus wereldkampioenschap, waarmee 10.000 dollar aan prijzengeld kon worden gewonnen. Serieus mensen – hier zit strategie achter!

Zwerkbaltoernooi

De populariteit van de fictieve tovenaarsleerling Harry Potter kent nauwelijks grenzen. Zo kan het gebeuren dat je in Central Park in New York plotseling getuige bent van een onstuimig potje zwerkbal (quidditch). Ook zonder vliegende bezems en rondvliegende obstakels als de Gouden Snaai lijken de deelnemers tot het uiterste te gaan. De echte zwerkbalcup gaat doorgaans naar het team van zoeker Harry Potter.

Madden Challenge

Word je gek van EA FIFA Soccer? Misschien ligt dit je beter. Madden NFL is een virtuele versie van de American footballcompetitie. Ieder jaar treffen spelers van dat andere EA-spel elkaar langs een rij beeldschermen om uit te vinden wie met weinig fysieke inspanning de meeste touchdowns kan maken. De winnaar van de Madden-wedstrijd van vorig jaar, met de omineuze bijnaam Problem, incasseerde de hoofdprijs van maar liefst 50.000 dollar na een spannende strijd tegen Jet Steele.

Star Wars verkleedwedstrijd

Jaarlijkse worden er verschillende kostuumcompetities gehouden rond de bekende sf-filmcyclus van George Lucas. Laatst nog tijdens ImagiCon in Alabama, waar ook cursussen 'Hoe bouw je een laserzwaard?' of 'Hoe maak je een Boba Fett-pak'?' konden worden gevolgd. De verkleedwedstrijd was onderverdeeld in categorieën als 'premiejagers', 'Jedi', 'senatoren' en vanzelfsprekend de 'Dark Side'. May the force be with you.

Bron: Techworld