Het lijkt zo makkelijk, films en tv-shows kopiëren naar je iPhone en iPad zodat je onderweg wat te kijken hebt. Toch lijken er nogal wat haken en ogen aan te zitten als je losse video's op je computer hebt staan en deze wilt bekijken op je iOS-apparaat. De meest gehoorde klacht is dan toch dat video's eerst moeten worden getranscodeerd voordat ze kunnen worden afgespeeld.

Wij leggen je uit hoe je video's van je Windows pc of laptop kan versturen naar je iPad zonder dat deze altijd hoeven te worden geconverteerd. We laten je ook zien hoe je video's kan downloaden zonder tussenkomst van een computer zodat je ze kan kijken wanneer je wilt, zelfs zonder internetverbinding.

Gebruik video's of een 3rd-party app

Als je je in iTunes opgeslagen video's synchroniseert met je iOS-apparaat, verschijnen deze in de standaard Videos-app op je apparaat. Dit is de makkelijkste manier om media over te zetten. Dit gaat echter mis als je video een formaat heeft waar iTunes niet mee overweg kan. Je kan deze dan niet toevoegen aan de iTunes-bibliotheek en dus ook niet synchoniseren met je iPad.

Daar komt ook nog bij dat je maar één computer kan gebruiken om je iPad te synchroniseren. Als je dit met een andere computer probeert, krijg je eerst een melding dat alle media op je apparaat eerst verwijderd moet worden.

Gelukkig zijn er alternatieve apps die je kan gebruiken zodat je geen last hebt van deze restrictie en als je toch per se iTunes wilt blijven gebruiken, kan je met een tool als de Clickfree Transformer om deze restrictie heenwerken.

Dit apparaatje maakt een volledige back-up van de media op je iPhone of iPad en voegt deze toe aan de bibliotheek van iTunes. Dit apparaatje komt ook goed van pas als je op een nieuw systeem gaat werken of als je bibliotheek corrupt raakt.

Dit lijkt misschien een ouderwetse oplossing in een tijd dat Apple pronkt met de iCloud, maar niet iedereen maakt gebruik van deze functie. Bovendien is het altijd handig om ook een lokale back-up te hebben, je weet maar nooit.

WALTR 2

Een andere prachtige oplossing om video op je iPad te krijgen is WALTR 2 Deze tool is niet gratis, maar werkt ontzettend goed. De simpele drag-and-drop interface maakt het een fluitje van een cent om zelfs de video's met de hardnekkigste codecs op je apparaat te plaatsen.

Als je een video naar de applicatie sleept, zoekt deze automatisch naar de metadata (inclusief een afbeelding van de cover) en converteert deze naar een formaat waar je iOS-apparaat wat mee kan.

Video's woorden door de applicatie op de juiste locatie opgeslagen zodat deze netjes geopend kunnen worden door de standaard Videos App. Daarnaast ondersteunt WALTR 2 ook de optie de video's via Wifi door te sturen naar je iOS-apparaat, al verkeert deze optie nog in beta fase. Met een Lightning-kabel gaat het in elk geval supersnel.

Een mooie bijkomstigheid is dat deze applicatie ook werkt met e-books, PDF-bestanden en muziek.

VLC

Als je geen zin hebt om zoveel geld te betalen voor WALTR 2, kan je gelukkig ook met enkele gratis apps de nodige video's afspelen. Veel van deze apps hebben hun eigen codecs aan boord waardoor je je video's niet hoeft om te zetten en je AVI's DIVX- MKV's en andere bestanden rustig kan bekijken.

Helaas is het wel zo dat de iOS-versies van deze apps niet zo uitgebreid zijn als de desktop- en Android-varianten. Veel van deze apps mochten pas een plekje in de appstore krijgen na het verwijderen van verschillende codecs. De iOS-versie van VLC heeft bijvoorbeeld geen ondersteuning voor de AC-3 audio-codec omdat deze vanwege juridische redenen moest worden verwijderd. Dat bekent dat video's die gebruik maken van deze codec zonder geluid worden afgespeeld. In sommige gevallen zal je dus toch weer video's moeten converteren.

PlayerXtreme Media Player

Een andere handige app om video's mee te bekijken is de PlayerXtreme Media Player van PentaLoop. Deze gratis app geeft je de mogelijkheid je video's te sturen naar je iOS-apparaat via Wifi of Lightning-kabel. Hiervoor heb je echter wel weer iTunes nodig.

Sluit je iPhone of iPad aan op je computer en zorg ervoor dat je de nieuwste versie van iTunes op je computer hebt staan. Start het programma (als dat al niet automatisch gebeurt) en klik op het iPad of iPhone-icoontje.


Klik op Apps in het menu aan de linkerkant en scroll omlaag tot je het File Sharing-gedeelte ziet en klik op PlayerXtreme.


Klik op add file en navigeer naar de video die je op je iOS-apparaat wilt hebben, je kan meerdere video's tegelijk selecteren. Deze software kan ook overweg met ondertitelingsbestanden dus die kan je ook rustig selecteren.


De video's worden gekopieerd en kunnen worden bekeken in je video-app naar keuze. Video's met een codec die standaard niet wordt ondersteund door iOS zullen ervoor zorgen dat je accu sneller leegloopt tenzij je videospeler gebruik kan maken van hardwarematige acceleratie. De PlayerXtreme-app probeert daar zoveel mogelijk gebruik van te maken.

Gebruik een video downloader-app

Als je geen computer (met iTunes) tot je beschikking hebt kan je gebruik maken van een video downloader-app. De ingebouwde browser van veel van dat soort apps geven je de mogelijkheid de video's rechtstreeks te downloaden. Dit is echter een grijs gebied en verschillende diensten staan dat niet toe. YouTube-video's mogen bijvoorbeeld alleen gedownload worden als je een YouTube Red-abonnement hebt terwijl andere diensten het downloaden van video helemaal niet toestaan.

Aangezien dit soort apps vrij snel weer uit de appstore wordt gegooid door Apple, zal je zelf moeten kijken welke apps er op dit moment beschikbaar zijn.

Downloaden van Streamingdiensten

Gelukkig zijn er ook legale manieren om films en series te downloaden van verschillende diensten. Netflix en Amazon Prime geven je bijvoorbeeld de mogelijkheid films en series tijdelijk lokaal op te slaan zodat je toch nog wat te kijken hebt op de momenten dat je geen internetverbinding hebt.

Zowel bij Netflix als bij Amazon is het downloaden van een video een kwestie van drukken op de download-knop achter de videotitel om deze lokaal op te slaan. Let echter wel op. Deze knop is helaas niet beschikbaar bij alle video's en video's kunnen maar een beperkte tijd worden opgeslagen.

Ook is het mogelijk via officiële apps van verschillende tv-zenders films en series te downloaden.

Lees ook: Zo kan je legaal tv-series downloaden of opnemen

Koop of huur via iTunes, Google Play of een andere dienst

We eindigen met een open deur, je kan natuurlijk ook gewoon je favoriete films en series huren of kopen via iTunes, Google Play of een andere dienst. Deze films kan je streamen of lokaal opslaan op je iOS-apparaat of computer. Gehuurde films kunnen uiteraard maar voor een bepaalde tijd worden bewaard en slechts een aantal keren worden bekeken. Het voordeel hiervan is wel dat je goekoper uit bent. Mocht je je video's liever permanent willen bewaren, kan je dat voor ongeveer het dubbele van de prijs voor elkaar krijgen.

Dit is misschien nogal overbodig als het gaat om een film die je al in een ander incompatibel formaat op je computer hebt staan, maar het scheelt je een hoop gestuntel.