Notificatiekanalen

Overspoeld worden door meldingen is tegenwoordig normaal als je een hoop "lawaaierige" apps geïnstalleerd hebt staan, maar je hoeft ze niet allemaal uit te zetten of te deinstalleren. Android heeft notificatiekanalen die de notificatiestortvloed in goede banen kan leiden.

Alle apps die zich richten op Android Oreo of later hebben notificatiekanalen, die toegankelijk zijn door naar Instellingen > Meldingen te gaan, dan op een appnaam te klikken en dan op Meldingen te klikken. Eenmaal hier kan je het vinkje bij een van de subcategorieën uitvinken om specifieke soorten meldingen die uniek zijn voor de app te blokkeren. Je kan ook op de naam van het kanaal tikken om de prioriteit en het gedrag ervan te wijzigen. Je kan bijvoorbeeld pop-over-waarschuwingen voorkomen, maar toch een melding in de schaduw laten verschijnen.

Meldingen sluimeren

We blijven nog even bij de notificaties. Het is je vast wel eens overkomen dat je een melding krijgt op een moment dat je daar helemaal niet op zit te wachten. Als je hem weg schuift, neig je hem later te vergeten. Om een middenweg te vinden, is het in Android 8.0 mogelijk om meldingen te laten sluimeren, zodat ze later opnieuw verschijnen in het meldingencentrum.

Om dat te doen, hoef je geen instellingen te wijzigen. Als je een melding vastpakt en een stukje verschuift naar links of naar rechts, krijg je een klokpictogram te zien. Als je hierop klikt, wordt de melding standaard een uur geparkeerd om later op te duiken. Er is een uitvouwmenu om de interval te verkorten naar 15 of 30 minuten, of te vergroten naar twee uur.

Geoptimaliseerde apps customizen

De introductie van de Doze Mode in Android 6.0 heeft alles veranderd. Eindelijk kan je een paar uur lang een telefoon laten zitten en je hoeft je geen zorgen te maken over een achtergrond app die je batterij aan het leegtrekken is. Soms wil je echter dat vertrouwde apps volledige toegang hebben in de achtergrond, bijvoorbeeld Google Photos, zodat het je foto's sneller kan uploaden. Gelukkig heb je toegang tot de instellingen van de Doze-modus.

Het menu is een beetje begraven in een nieuwere versie van het OS. Vanaf nu staat het in Instellingen > Apps & meldingen > Geavanceerd > Speciale app-toegang > Batterijoptimalisatie. Zoek gewoon de app die u wilt vrijstellen en tik op om over te schakelen van "Optimaliseren" naar "Niet optimaliseren". Zolang de app goed is geprogrammeerd, mag hij je accu niet slopen. Gebruik deze feature met mate en geef niet te veel apps een uitzondering.

Geplande "niet storen"-modus

Dus jij bent een van de weinige mensen die nog een leuke ringtone heeft uitgezocht voor je telefoon? Mooi, je bent waarschijnlijk een van de weinige (toch? Laat het weten in de poll hieronder). Dat betekent uiteraard niet dat deze ringtone te pas en te onpas door de treincoupé of kantoorvloer hoeft te schellen.


Heb jij een eigen ringtone ingesteld op je smartphone?
Nee, gewoon de standaard ringtone, niks gewijzigd
Nee, een vooringestelde ringtone die al op het toestel stond
Ja
Created with Poll Maker

Ga naar Instellingen > Geluid > Niet storen. Onder "Schakelt automatisch in" kun je kiezen wanneer Niet storen wordt geactiveerd en uitgeschakeld door een nieuwe "Tijd"-regel aan te maken. Dit maakt deel uit van de Android-instellingen op systeemniveau, dus het synchroniseert zelfs tussen apparaten wanneer je een nieuwe telefoon instelt.

App-snelkoppelingen op je homescreen

Google heeft App Shortcuts (aanvankelijk Launcher Shortcuts genoemd) toegevoegd aan Android in Android 7.1, maar het is makkelijk te vergeten dat ze op de loer liggen achter je pictogrammen. Het lang ingedrukt houden op een icoon kan snel toegang geven tot specifieke onderdelen van de app, waardoor je tijd bespaart. Je kunt echter meer doen dan alleen maar op die snelkoppelingen tikken. Je kunt ze ook toevoegen aan je startscherm.

Als je een van de snelkoppelingen van een pictogram wilt opslaan, druk je gewoon lang op het pictogram om de snelkoppelingen te openen. Druk daar vervolgens lang op en sleep de snelkoppeling die je wilt gebruiken naar het hoofdscherm. Als je deze op je startscherm plaatst, is de snelkoppeling net als een gewoon app-pictogram beschikbaar. Met één tikje wordt het vooraf bepaalde deel van de app geopend. Je kan bijvoorbeeld een snelkoppeling voor berichten maken voor de persoon die je het meest sms't, een snelkoppeling om een nieuwe e-mail in Gmail samen te stellen en een snelkoppeling om een nieuw alarm in te stellen in de Klok.

Vastmaken in deelmenu

Android's share-menu's - die interface waar je uit een lijst met apps kunt kiezen om webpagina's, foto's en andere soorten inhoud te delen - heeft een aantal problemen, maar het is veel bruikbaarder nu je apps die je vaak gebruikt kunt vastmaken. Het share-menu kan immers nogal traag zijn. Door de belangrijkste pictogrammen voor delen bovenaan in te stellen, kan je dus voorkomen dat je het volledige deelvenster opent.

Om een item in de deel-lijst vast te leggen, moet je er nog een keer naar zoeken. Druk vervolgens lang op en selecteer "vastzetten". Zo blijft het item permanent bovenaan in het aandelenmenu staan. Dit is erg handig als je bijvoorbeeld berichten wilt vastpinnen aan de bovenkant van je deelinterface.

Verfijnde controle over sideloadende apps

In het verleden had je enkel het vinkje 'onbekende bronnen' om toe te staan of je wel of geen apps buiten Google Play om wilt installeren. Dus je kon APK's die je had gedownload installeren, of je kon er geen enkele installeren: het was alles of niets. Dit is sinds Android 8.0 veranderd en nu kan je per app beslissen wat er mee gebeurt. Dat is veiliger, maar het is ook meer gedoe.

Als je een APK downloadt om te installeren, krijg je een foutmelding van Android dat dit niet zomaar kan en word je doorgeleid naar de instellingen. In het nieuwe menu 'onbekende apps installeren' zie je een weergave van apps die APK's hebben geprobeerd uit te pakken op je toestel.

Je kunt voor elke applicatie beslissen of je toestaat dat ze uit onbekende bronnen (lees: niet Google Play) mogen installeren. Als je niet van plan bent dit voor een app te doen, laat je ze hier natuurlijk uitgeschakeld staan. Dit voorkomt dat malafide apps zich installeren door je een installatie te laten uitvoeren die je eigenlijk niet van plan was.

Wil je nog sneller en efficiënter met Android werken? Lees ook: Handige tijdsbesparende Android-acties