In ieder upgradeproces is elke tool mooi meegenomen. Als je sinds XP geen bedrijfsbrede OS-uitrol meer hebt gedaan, dan is het goede nieuws dat daarvoor al menig tool voor is ontwikkeld. Ja, er is zat software van derden te krijgen om deze taak volautomatisch uit te voeren, maar daar hangt dikwijls wel een prijskaartje aan. Gelukkig is ook Microsoft ermee gediend dat jouw bedrijf overstapt naar zijn nieuwe besturingssysteem, en dus heeft Redmond een set gratis tooltjes uitgebracht. De meeste tooltjes zijn niet helemaal nieuw en waren al ontworpen voor Vista, maar Redmond heeft ze aangepast voor Windows 7. De meesten vonden we verrassend eenvoudig in het gebruik en efficiënt.

Een aantal van deze tools is bedoeld om de omgeving voor te bereiden op het nieuwe besturingssysteem, terwijl andere voor de uitrol zelf bestemd zijn. Sommige van de genoemde tools maken deel uit van een bredere set (zo is USMT deel van WAIK), maar toch kun je ze als individuele tool beschouwen omdat ze zo nuttig zijn.

Application Compatibility Toolkit (ACT)

Laten we beginnen met de applicaties. We weten allemaal dat als een applicatie onder de ene versie van Windows werkte, dat niet direct hoeft te betekenen dat hij zich thuisvoelt op de nieuwe versie. Deze tool maakt het voor systeembeheerders mogelijk om de compatibiliteit van zijn applicaties met Windows 7 te toetsen, en het geeft een idee van de problemen die kunnen ontstaan als je de applicatie toch in Win7 zou draaien.

De nieuwste versie biedt:

- De mogelijkheid om je applicatiegegevens te auditen, en de mogelijkheid om selectief met Microsoft te synchroniseren.

- Geüpdatete documentatie met suggesties om compatibiliteit te vergroten

- Aanpasbare Quick Reports

- Mogelijkheid om verschillende datacollecties te labelen.

ACT verzamelt de gegevens, en biedt een eenvoudige manier om deze data te analyseren en te laten rapporteren. Het rapportje laat zien welke applicaties of apparaten tegen problemen aanlopen, en geeft je de mogelijkheid om prioriteiten in te stellen en de boel onder te verdelen in categorieën.

Microsoft Assessment and Planning Toolkit (MAP)

Nu de applicaties gedaan zijn, kunnen we doorgaan naar het systeem zelf. Drivers zijn altijd een pijnpunt voor Windowsmigraties. MAP analyseert de hardware en compatibiliteit van de systemen op je netwerk. Het is een agentloze tool die de boel niet even snel afraffelt. Het genereert gedetailleerde rapporten en visuele charts die laten zien welke systemen Windows 7 kunnen draaien, en bij welke je beter kunt wachten, plus het waarom.

User State Migration Tool (USMT)

Als je al eens een XP-naar-Vista-upgrade hebt gedaan, dan ben je wellicht bekend met Windows Easy Transfer. Kort door de bocht is USMT de command-linevariant van die tool, en is het bedoeld voor grootschalige implementaties van gebruikersstaten. Dit scriptbare tooltje is redelijk eenvoudig in gebruik en bijzonder efficiënt. Maak een locatie aan voor het migratiebestand, en gebruik het commando 'scanstate' om de gebruikersstaat te kopiëren. Als Windows 7 is geïnstalleerd, laad dan het 'loadstate'-commando om de staat over te zetten naar het systeem. Zelfs in mijn kleine omgeving met acht gebruikers vond ik dit een snellere en makkelijkere methode dan Easy Transfer.

Windows Automated Installation Kit (WAIK)

Deze tool heet weliswaar de Automated Installation Kit, maar doet meer dan het domweg automatiseren van de Windows 7-installatie. Je kunt er antwoordbestanden mee configureren, Windowsimages mee aanmaken en die images vervolgens configureren of aanpassen met DISM (zie hierna). De tool werkt ook met USMT (zie hiervoor). Niet alleen creëert het een automatiseringsomgeving voor de uitrol van Windows 7, je kunt er ook volumelicenties mee activeren en beheren. WAIK brengt het dus allemaal bij elkaar.

Deployment Image Servicing and Management (DISM)

Nog een command-line tool, en ook deze maakt deel uit van WAIK. Deze tool is een samenraapsel van drie andere tools die werden gebruikt in Windows Vista: Package Manager, PEimg en Intlcfg. Maar er is meer. Ze hebben ook wat verbeteringen doorgevoerd. Een greep:

- Toevoegen, verwijderen en ordenen van packages en drivers

- Aan- of uitzetten van Windowsfuncties

- Opwaarderen van een Windowsimage naar een andere editie

- Klaarzetten van een Windows PE-image

- Onderhoud aan alle platformen (32-bits, 64-bits en Itanium), en de mogelijkheid om onderhoud aan bijvoorbeeld een 32-bits image te plegen vanuit een 64-bits host en andersom.

DISM beheert de data of informatie in de images zelf. Je kunt ook onderhoud plegen op de images, bijvoorbeeld door drivers toe te voegen of te verwijderen, Windowsfuncties aan/uit te schakelen, of naar een duurdere editie te switchen.

Microsoft Deployment Kit (MDT)

Nu hebben we nog een tool nodig die voor de echte uitrol zorgt. MDT biedt documentatie, links, downloads van componenten, de mogelijkheden om deployment-shares aan te maken en import van OS vanuit bronbestanden als WIM-image of WDS-image. Je kunt service pack-bestanden en drivers importeren en applicaties uitrollen vanuit bronbestanden of een netwerkshare.

Deze tools houden een vaste volgorde aan om de installatie stap voor stap te configureren, van initialisatie naar staat-restoratie. Hier kun je dingen verzorgen als de netwerkinstellingen voor de machine, de geïmporteerde applicatie-packages installeren, Bitlocker aanzetten en meer. Al deze taken gebeuren nagenoeg automatisch (het kan zelfs volautomatisch als je System Center Configuration Manager 2007 gebruikt). De MDT maakt het uitrollen van Windows 7 voor de beheerder een eenvoudig en zelfs leuk proces.

Windows Deployment Services (WDS)

Nog een geweldige tool om Windows 7 mee uit te rollen is WDS. Het kwam voor het eerst om de hoek kijken in Windows Server 2008, en is in feite een update van de RIS serverrol van Windows Server 2003. WDS geeft je de mogelijkheid om een image te maken van de Windows 7 installatiebestanden, en deze klaar te zetten op een centraal punt in je netwerk.

WDS ondersteunt multicast, zelf-aangemaakte images en automatische installaties. De wizards maken het hele proces eenvoudig. Er zijn eisen waarmee clients rekening dienen te houden die zich koppelen aan WDS en een image of OS installeren, maar verder is het een makkelijke, rechttoe rechtaan-methode om Windows 7 binnen de organisatie uit te rollen.

Nog een laatste advies

Tijdens mijn carrière (waarin ik vooral actief was in het mkb) heb ik gemerkt dat veel afdelingen deze tools negeren omdat ze alleen gericht lijken te zijn op de hele grote bedrijven. Ergens is dat ook wel waar, maar de meeste van deze tools kunnen toch erg interessant zijn voor het mkb, omdat ze een betrouwbare, makkelijke en efficiënte manier zijn om naar Windows 7 over te stappen. Vergeet niet dat ze ook nog eens gratis zijn. Bron: Techworld