Deze trucjes kunnen handig zijn als je toegang nodig hebt tot features die normaal gesproken te vinden zijn in wat meer professionele applicaties die niet op jan en alleman’s pc staan. Photoshop en Excel zijn geweldig, maar als je op een pc van iemand anders zit, kunnen Paint en Calculator je hamlap wellicht redden wanneer de nood hoog is en de applicaties dun gezaaid.

Basic tools

Hou de tijd bij in Kladblok

Tik ‘.LOG’ in op de eerste regel van een tekstdocument. Kladblok zal dan automatisch de huidige tijd en datum in het document zetten wanneer je het opent. Dat is handig voor het loggen van gebeurtenissen of notities.

Gebruik de nieuwe Calculator

Microsoft heeft de nederige Calculator een facelift gegeven in Windows 7. Hij kan niet alleen in 4 verschillende standen gezet worden (Standaard, Wetenschappelijk, Programmeren en Statistieken), maar je kunt ook nieuwe werkbladen gebruiken om benzineverbruik, hypotheekberekeningen en lease prijzen makkelijk te berekenen of natuurlijk meeteenheden converteren.

Schakel over naar waterverf in Paint

De Windows 7 versie van Paint heeft een aantal nieuwe kwasten die een artistiek karakter kunnen geven aan je kunstige krabbels. De krijt-tool (crayon) zorgt voor een hobbelig en oneffen tekstuurtje, de waterverfkwast zorgt voor lichtere streken en de olieverf-tool heeft een veel dikkere tekstuur. De waterverf- en olieverf-tools raken zelfs op bij lange streken voor een realistisch effect. Klik nogmaals op de muisknop om weer in te dopen.

8-bitten met Paint

Heb je een beetje meer precisie nodig met Paint? Zet dan je grid aan met Ctrl+G. Wel even 600x inzoomen om de individuele pixeltjes te kunnen zien.

Upgrades

De ingebouwde Windows accessoires zijn okee, maar uiteindelijk wil je misschien wel iets meer. Kijk dan even naar de volgende apps, die de basisfuncties van de standaard Windows tools bieden, maar daarnaast nog een stukje meer.

Notepad++

Dit is het Kladblok, maar dan voor de echte tekstverslinders. De meeste features in dit programmaatje zijn bedoeld voor mensen die met ruwe code werken. Notepad++ ondersteunt onder andere HTML, XML, JavaScript, .ini bestanden en verschillende smaken van de programmeertaal C. De tabs, macros en bookmarks die je binnen een document kunt maken zijn eigenlijk voor iedereen die met rauwe tekst werkt erg handig.

ZuluPad

Deze tool focust meer op de ‘Klad’ kant van de Kladblok functies. De Basic versie van ZuluPad is gratis, maar de Pro versie kost je 15 Dollar. Je kunt er afbeeldingen mee toevoegen aan een document, automatisch linken naar andere notities terwijl je typt en zelfs je ZuluPad-documenten online synchroniseren.

Paint.net

Dit is een lichtgewicht Paint programma dat al vele eeuwen lijkt te bestaan. Daar is een goede reden voor. Het is namelijk een behoorlijk veelzijdiger programma dan Microsoft Paint (dat eigenlijk bijna voor iedereen te karig is wat beeldbewerking betreft). Tegelijkertijd is het makkelijker te gebruiken en kleiner dan programma’s als bijvoorbeeld Photoshop Elements en GIMP.

Bron: Techworld