Dikwijls kiezen journalisten ervoor om iets meer van de doelgroep af te dwalen dan normaal, of worden nieuwtjes opgepikt die anders zouden blijven liggen. Dat maakt de artikelen niet per se minder interessant. Sterker, vaak is het leuker dan de serieuze artikelen die zakelijke websites nu en dan produceren.

De 10 stomste blunders van ict-bedrijven

Onze zuster Network World is, net als Techworld, vooral gericht op systeem- en netwerkbeheerders. Maar in de zomermaanden zoekt het blad met zijn website vooral de breedte op. Deze week bracht de website dit artikel over blunders die grote technologiebedrijven hebben gemaakt de afgelopen jaren. Klassiekers passeren de revue (het MS-DOS-CP/M gebeuren bijvoorbeeld). Wat opvalt is dat het heel veel blunders van leveranciers van consumententechnologie (Yahoo-Facebook, Real Networks en de iPod en uiteraard het falen van de muziekindustrie in het computertijdperk), maar wie naar de oorspronkelijke post kijkt, ziet dat het stuk is overgenomen van PC World. Maar dat is niet erg, zo vinden we ook bij Techworld, want systeembeheerders zijn immers ook consumenten.

9 Apple-flops

We blijven bij Network World, en deze keer bij een overzichtje dat het blad zelf heeft gemaakt: negen producten van Apple die faliekant zijn mislukt. Wie kent ze nog: de Pippin, de Twentieth Anniversary Macintosh en de ronde muis? Vooruit, de meeste 'mislukkingen' hadden vooral te maken met het prijskaartje. Journalist Jaap Stronks wist afgelopen week op BNR Nieuwsradio nog eentje te noemen die Network World heeft gemist: de Mighty Mouse, vanwege het feit dat deze snel vies werd van binnen en bijna niet schoon te maken was.

Tien gedoemde Microsoft-producten

Immers, Redmond kan er ook wat van. Technologiesite eWeek (geen Techworld-zuster) heeft een slideshow in elkaar gedraaid van Microsoftproducten die zo niet-succesvol waren dat het bedrijf ze heeft gekeeld of (mogelijk) gaat kelen. Soapbox mislukte als tegenhanger van Youtube, Encarta heeft geen meerwaarde meer ten opzichte van Wikipedia, en wie o wie kreeg geen rode waas voor de ogen elke keer dat Office Assistant (beter bekend als Clippy) weer de kop opstak. Maar ook projecten die op het randje van de afgrond staan (Vista, de Zune) worden genoemd.

Windows 7

De belangrijkste stroom aan 'echt' nieuws kwam deze zomer op gang door Windows 7. Het nieuwe besturingssysteem van Microsoft dat in oktober verschijnt. Deze maand zagen we onder andere de RTM-versie verschijnen. Computerworld heeft deze uitgebreid op de pijnbank gelegd. Een lijvig artikel, die de gebruikservaring van het nieuwe besturingssysteem uitgebreid behandelt. Voor diegenen die echt niet kunnen wachten, is dit wellicht een uitkomst.

Hand in eigen boezem

Ja, het klopt, ook wij plaatsen soms artikelen die niet per se direct van belang zijn, maar waarmee je in de rustige zomermaanden wel zo af en toe een gat kunt vullen. Afgelopen week nog hadden we een anekdote van sysadmin Joop die per ongeluk de hoofdschakelaar van een datacentrum had omgegooid. Gelukkig zat hij *net* tussen twee klokslagen van de de tekserv-server in (dat denkt hij althans), waardoor deze gewoon bleef draaien. Daarbij wel een geluk bij een ongeluk. Maar we hebben wel meer verhalen gehad afgelopen zomer met een dergelijk niveau van direct nut.

'Gebruik geen IE6'!

Soms lukt het publicaties om in de zomer een gebeurtenis die niet veel om het lijf heeft alsnog groots te brengen. "Echte vrienden laten hun vrienden niet werken met Internet Explorer 6", was de quote die Computerworld ertoe noopte om met een brekend artikel uit te pakken. Die uitspraak komt van niemand minder dan Amy Bazdukas, general manager bij de Internet Explorer-divisie van het bedrijf. Deze uitspraak is minder vreemd dan je op eerste gezicht zou denken. Immers, Microsoft probeert zijn gebruikers al heel lang over te halen zo snel mogelijk te upgraden als er een nieuwe versie is van hun software. Daarbij komt dat Bazdukas haar oproep deed naar thuisgebruikers; van bedrijven snapt ze dat deze IE6 blijven gebruiken vanwege legacyredenen.

Toch is het Computerworld gelukt om hier een uitgebreid artikel aan te wijden, dat op meerdere plaatsen ook is opgepikt.

Wat kan Microsoft leren van Linux?

Onze Australische Techworld-collega Rodney Gedda heeft zich als Linux-adept gestort op het bedrijf uit Redmond, en noemt zeven lessen die de Windowsreus kan leren van Linux. Regelmatige release-cyclus, online upgrades en nog slanker worden voor de mobiele apparaten zijn een paar van de speerpunten die de redacteur opwerpt. Je kunt erover bakkeleien, zo heeft Thom Holwerda van OSNews zijn mening hierover gegeven in een column op die website.

Uiteraard, wij bij Techworld moeten ook kiezen, dus wellicht heb je zelf andere leuke ict-zomerartikelen gelezen online. Laat het weten, via een reactie onderaan dit artikel of met een mailtje aan [email protected] Bron: Techworld