Google Drive is van zichzelf natuurlijk al een zeer bruikbaar product, maar er zijn verschillende browser-extensies die nog meer functies toevoegen aan de cloudopslag en office appdienst. Wij vertellen met welke extensies je nog meer uit de clouddienst kan trekken.

Drive Companion en Docs Companion

Sveltye's Drive Companion verandert Google Drive in een virtuele desktop applicatie op Windows. Als je op het Drive companion-icoontje klikt in de Chrome-toolbar wordt er een applicatievenster geopend met de hoofdpagina van je Google Drive. Hierdoor kan je de virtuele drive gebruiken alsof het een losstaande applicatie is binnen je besturingssysteem.

Dezelfde ontwikkelaar heeft ook een extensie gemaakt die hetzelfde doet voor je Google documenten. Docs Companion zorgt ervoor dat je documenten in een apart venster worden geopend. Zo heb je toch nog het gevoel lokaal te werken terwijl je toch in de cloud bezig bent. Het (per ongeluk) sluiten van browserschermen behoort zo tot de verleden tijd.

Office Editing voor Docs, Sheets & Slides

Google's Office Editing for Docs, Sheets & Slides is een zeer handige tool als je veel met Microsoft Office documenten werkt, maar liever de applicaties van Google gebruikt om te openen.

Als je een Word, PowerPoint of Excel-bestand naar je Chrome Browservenster sleept, wordt deze in de juiste Google applicatie geopend. Zo kan je je ppt(x), xls(x) en doc(x) bestanden makkelijk en snel openen in je favoriete Google-applicatie.

Je kan ook Microsoft Office documenten in Chrome openen (onder Windows) door op CTRL-O te drukken en de bestanden te selecteren vanaf je lokale schijf. Daarnaast zorgt het klikken van Microsoft Office documenten die als bijlage worden meegeleverd in Gmail ook direct geopend door de software van Google.

Quick Drive

Als je een vergadering hebt en je wilt snel een bestand tevoorschijn toveren, hoef je tegenwoordig niet meer bang te zijn dat je eerst moet inloggen en je mappen moet doorzoeken. Met de Quick Drive-extensie van tearoom6 kan je direct zoeken in het toolbar-paneel. Typ een bestandsnaam of sleutelwoord in de zoekbalk en de resultaten verschijnen vrijwel meteen. Als je klikt op de "Recent"-tab zie je welke bestanden je recentelijk hebt geopend.

Ook kan je bestanden die je regelmatig zoekt of opent onder de favorieten-tab plaatsen. Klik op de bestandsnaam die in een van de tabs tevoorschijn komt en deze wordt direct geopend in de bijbehorende Google-app binnen een nieuwe browsertab.

Deze extensie is al een jaar niet meer bijgewerkt, maar werkt nog prima.

E-mails opslaan in Google Drive

Deze extensie van cloudHQ werkt met Gmail en Google Drive tegelijk en maakt het mogelijk je e-mailtjes in PDF-formaat op te slaan op Google Drive. Dat kan handig zijn als je je berichten op een andere manier wilt archiveren dan Google normaal doet.

Open de e-mail en klik op de "save to"-knop op de toolbar en er verschijnt een drop down-menu die je je e-mails laat opslaan in losse PDF-bestanden. Eventuele bijlages worden in gelijknamige mappen opgeslagen op je Google Drive.

Let op, CloudHQ gebruikt z'n eigen server om deze handelingen uit te voeren. Je kan 100 e-mails per maand gratis opslaan of voor 49 dollar par jaar oneindig veel berichten op deze manier wegschrijven.

Openen met Google Drive Viewer

Als je online documenten wilt bekijken zonder ze eerst te moeten downloaden, kijk dan eens naar BrowserNative's Open with Google Drive Viewer-extensie. Als je met de rechtermuisknop klikt op een document(link) en de optie "Open with Google Drive Viewer", wordt het bestand geopend door Google Drive's online viewer app en kan onder andere overweg met alle gangbare Microsoft Office bestandsformaten, txt- zip-, pdf-, en psd-bestanden. Je kan de documenten niet bewerken, maar wel opslaan op je Google Drive.

DriveCast

Wil je je online media weergeven zonder je laptop aan een projector of groot scherm te moeten hangen? Dan is Tibor Vukovic's DriveCast-extensie een tool die je op weg kan helpen. DriveCast laat je mediabestanden, die op je Google Drive staan, casten naar je Chromecast.

Zodra DriveCast is geïnstalleerd op je computer kan je klikken op het DriveCast-icoontje in de Chrome toolbar en kan je kiezen welke bestanden je wilt casten. Klik op het desbetreffende bestand en kies de optie "DriveCast" (en dus niet "tab" of "desktop").

Hyperbook Saver

Gebruikers die aan grote onderzoeksprojecten werken kunnen met Hyperbook Saver van Gurminder Singh notities en afbeeldingen van het web opslaan. Klik met de rechtermuisknop op een afbeelding en selecteer "Save image to Drive" van het menu dat wordt geopend. De afbeelding wordt opgeslagen in je Google Drive in de map "[websitenaam]/Saved Images".

Deze extensie kan je ook teksten van webpagina's op laten slaan. Selecteer de tekst, klik met de rechtermuisknop op de geselecteerde tekst en kies "save tekst to Drive". De tekst wordt opgeslagen in de map "[websitenaam]/Saved texts".