Zelfs het snelste, veiligste en meest flexibele besturingssysteem is niet volmaakt. Daarom heb ik deze essentiële apps verzameld, waarmee je Windows 7-systeem nog beter kan functioneren. En het mooie is, dat ze allemaal gratis te downloaden zijn.

BatteryBar

Iedere nieuwe versie van Windows biedt een verbeterd energiebeheer voor laptops, maar Windows 7 informeert je slechts oppervlakkig over de staat van je batterij. BatteryBar meet continu het energieniveau en geeft op je taakbalk weer hoeveel procent je batterij nog over heeft of hoeveel tijd je nog hebt. Met een klik kun je wisselen tussen deze weergaven.

Als je laptop draait op het stroomnet dan wisselt BatteryBar van groen naar blauw en toont de tool hoelang het duurt voordat de batterij volledig is opgeladen. Door je muis over de energiemeter te bewegen zie je een pop-upscherm met extra informatie, zoals totale capaciteit van de batterij, oplaad- en ontlaadratio, de AC-status en zelfs een schatting van de levensduur.

BatteryBar is gratis, maar de Pro-versie biedt extra’s als een grafische weergave van het batterijprofiel en een waarschuwing bij te lage accuspanning. Osiris Development laat de gebruiker bepalen wat deze wil betalen voor Pro: van 1 tot 10 dollar.

Download BatteryBar gratis. Pro versie: 1 tot 10 dollar.

Dexpot

Dankzij virtuele desktopsoftware kun je op een goedkope en effectieve manier betere prestaties krijgen door zonder extra hardware een tweede, derde en vierde monitor te creëren, zonder extra hardware. Dit kan met het programma Dexpot, dat nog beter functioneert door een recente update.

De nieuwe plug-in SevenDex toont thumbnail-voorvertoningen van je desktops zodra je muis over het taakbalkicoontje gaat. Dit voorkomt een groot probleem met virtuele desktops: dat je vergeet wat waar is. Heb je bijvoorbeeld Word laten draaien op desktop 2 of desktop 3? Nu kun je ze in één oogopslag zien in de preview thumbnails en klikken op welke je nodig hebt.

Als je budget of je bureau geen tweede monitor toelaat, dan biedt Dexpot uitkomst. De open sourcesoftware is gratis.

Download Dexpot gratis.

Taskbar Items Pinner

Wil je meer vastzetten op de Windows 7-taakbalk dan programma’s? Dat is mogelijk met de Taskbar Items Pinner. Met deze app kun je allerlei koppelingen toevoegen, van je Afbeeldingenmap tot afzonderlijke bestanden, mappen en websites.

Als de piepkleine app draait onder de administratoraccount dan klik je op het hokje naast het onderdeel dat je op de taakbalk wilt zetten. Bij een bestand of map druk je op de knop naast Path en kies je voor Bestand of Map. Daarna kun je navigeren naar het gewenste onderdeel of een webadres intikken. In het icoonveld typ je dan %SystemRoot%\system32\SHELL32.dll en een cijfer in het bijbehorende veld: 3 voor Map en 13 voor webkoppeling bijvoorbeeld. Ten slotte druk je op Toevoegen. Weghalen is kinderlijk eenvoudig: klik met de rechtermuisknop op het icoontje en kies Unpin.

Download Taskbar Items Pinner gratis.

Microsoft Security Essentials

Windows 7 bevat alle veiligheidstools die je nodig hebt om veilig te werken, zoals een firewall, spywarebescherming met Defender en phishing- en malware-apps in Internet Explorer 8. Alleen er ontbreekt een antivirusprogramma. Een oplossing is Microsoft Security Essentials.

Deze tool biedt realtime bescherming tegen virussen, spyware en andere bedreigingen. Het programma werkt stil en onopvallend op de achtergrond. Je merkt er alleen iets van als er een probleem is of als er een update nodig is. Ik heb het maandenlang gebruikt en vond het effectief om sporadische indringers te verjagen, terwijl de invloed op je systeem verwaarloosbaar is. Wil je liever geen jaarlijkse kosten meer hebben voor een antivirusprogramma, dan Security Essentials een prima alternatief.

Download Microsoft Security Essentials gratis.

Right-Click Extender

De menu’s die je met een rechtermuisklik moet openen, leiden vaak een verborgen bestaan. Veel mensen weten niet eens dat ze er zijn, maar veel anderen vinden niet de juiste functionaliteiten, zoals ‘kopiëren naar’ voor bestanden en mappen en koppelingen naar de taakmanager op het bureaublad.

Met Right-Click Extender kun je zelf functionaliteiten en koppelingen toevoegen aan de Windows rechtermuisklikmenu’s. De opties zijn verdeeld in de categorieën Bestanden/Mappen, Bureaublad, Drives en Mijn Computer, die aangeven welke menu’s je aanpast. Binnen Bestanden/Mappen kun je bijvoorbeeld onderdelen toevoegen als Administrator Command Prompt, Open met Notepad en Kopiëren naar/verplaatsen naar. Veel toevoegingen kun je alleen laten verschijnen als je tegelijkertijd de shifttoets indrukt terwijl je rechts klikt. Zo kun je opties verborgen houden voor anderen.

Download Right-Click Extender gratis.

WizMouse

Windows 7 laat nog steeds steken vallen bij het scrollen met je muiswieltje. Het is onlogisch dat je niet gewoon de cursor het scherm kan laten inrollen en beginnen te scrollen. Je moet namelijk eerst op dat scherm klikken om het te selecteren.

Dankzij WizMouse van Antibody Software kan het wel. Je muiswieltje werkt overal waar je je cursor op wijst, zonder eerst te hoeven klikken. Het lijkt maar een kleine verbetering, maar kan je dagelijkse Windows-bestaan aanzienlijk vergemakkelijken.

Als extraatje biedt WizMouse de mogelijkheid om scrolling met de muis te gebruiken in programma’s die dat gewoonlijk niet ondersteunen. Tip voor Microsoft: koop de code van Antibody Software en voeg deze functionaliteiten toe aan Windows 8.

Download WizMouse gratis.

Windows Live Mail 2011

Bij de ontwikkeling van Windows 7 heeft Microsoft grote schoonmaak gehouden en allerlei programma’s verwijderd. Een van de verdwenen onderdelen is Windows Mail, voorheen Outlook Express. Hierdoor ontbeert Windows 7 een ingebouwde e-mailclient.

Gelukkig bestaat Windows Mail nog steeds, maar moet je het apart downloaden. Met Windows Live Mail 2011 kun je niet alleen je mailaccounts beheren, ook van derde partijen als Gmail en Yahoo Mail, maar ook al je contacten en kalender. De stijlvolle interface lijkt op die van Outlook 2010 en is een grote verbetering vergeleken met de vreselijke toolbar van Windows Live Mail.

Download Windows Live Mail 2011 gratis.

Windows Live Mesh 2011

Als je meer dan één computer gebruikt, zoals de meeste mensen tegenwoordig, dan zou het geweldig zijn als je dezelfde documenten, mp3’tjes, foto’s en andere bestanden op alle systemen hebt. Zie hier de gedachte achter Windows Live Mesh 2011, de opvolger van Windows Live Sync. Dit progamma synchroniseert automatisch al je gegevens op twee en meer pc’s.

Windows Live Mesh zet je zonder problemen op je pc. Log in op je Windows Live-account, kies de te synchroniseren bestanden en je bent klaar. Het programma werkt op de achtergrond en kopieert bestanden heen en weer als je online bent. Je kunt ook bestanden synchroniseren met je Windows Live SkyDrive, waar je gratis 5GB kunt opslaan. Die data kun je online gebruiken in plaats van op te slaan op je eigen computers.

Mesh kan ook Internet Explorer favorieten en Microsoft Office-templates, e-mailhandtekeningen en andere instellingen kopiëren. Je kunt zelfs op afstand inloggen op andere computers van Mesh-netwerk.

Download Windows Live Mesh 2011 gratis.

ZumoCast

Met ZumoCast verandert je pc in een soort mediaserver. Je kunt muziek, video en bestanden streamen naar andere systemen en zelfs naar je iPhone, iPod Touch of iPad. Ondersteuning voor Android volgt binnenkort. Hiermee omzeil je een bekend mankement van mobiele apparaten: beperkte opslagruimte.

Na het installeren van de ZumoCast-client op je pc (het programma van Zecter is ook verkrijgbaar voor Macs), maak een account aan en selecteer de onderdelen die je wilt streamen. De software zoekt standaard naar Windows Documenten, Afbeeldingen, Muziek en Videobestanden maar je kunt ook andere bestanden toevoegen.

Zolang je pc blijft aan staan kun je je mediabestanden elders raadplegen. Je kunt dan luisteren naar je muziek op je werk-pc, video’s afspelen op je iPhone, documenten bekijken op je iPad et cetera. Met de gratis ZumoCast-app kun je zelfs geselecteerde bestanden op je apparaat downloaden.

ZumoCast is perfect voor apparaten met beperkte opslagcapaciteit of pc’s waarop je niet je mediabestanden hebt gezet.

Download ZumoCast gratis.

Bron: Techworld