De zoektocht naar de ideale Windows setup die goed aan je persoonlijke wensen in aangepast is een lange. Het raakt vaak op een dood spoor wanneer je weliswaar ongeveer weet wat je wil maar het perfecte tooltje ervoor toch niet kunt vinden.

Vaak vind je de beste tools door zelf diepgravend onderzoek te doen of via collega’s bijvoorbeeld. Met dat idee in mijn achterhoofd begon ik een lijst samen te stellen van essentiële tools voor Windows 7 door vrienden te vragen en het internet uit te kammen. Het was een nuttig proces en ik heb ondertussen mijn pc flink opgeschoond, de beveiliging van mijn desktop pc opgeschroefd en mijn laptop mijn internet connectie laten delen met mensen die om mij heen zitten op bijvoorbeeld het vliegveld. Hier volgen de beste tools die ik in mijn zoektocht ben tegengekomen.

Windows Live Essentials

Maak een Windows Live account aan en je kunt een ontzettende sloot aan gratis tools van Microsoft krijgen voor Windows 7, Vista of met enige uitzonderingen XP. SkyDrive bijvoorbeeld, biedt 25GB aan gratis beveiligde opslagruimte waardoor je altijd bijvoorbeeld bij je documenten, foto’s en video’s kunt, waar je ook bent. Ook kun je alle bestanden delen met mensen. Windows Live Essentials is onder andere daarom mijn favoriete verzameling van tools. Het bevat Photo Gallery, Mail, Movie Maker, Messenger, Writer, Family Safety, Toolbar en meer.

Windows Live Gallery

Deze tool biedt een groot aantal gadgets, waarvan er een aantal bijvoorbeeld meer inzicht geven in het gebruik van je processor en je netwerk activiteit. Eén van mijn favorieten uit deze set is de Xirrus Wi-Fi Monitor. Deze monitoring tool laat je de draadloze networkconnecties zien, meet de signaalsterkte en bevat ook nog een toffe radardisplay. In de Windows Live Gallery kun je ook de Twitterhulpstukken Twadget en Tweetz vinden. Ook deze gadgets zijn erg de moeite waard.

Connectify

Connectify verandert je Windows 7 laptop in een Wi-Fi hotspot waarmee je je internetconnectie kunt delen met vrienden, collega’s en mobiele apparaten. Deze gratis tool maakt gebruik van een functie in Windows 7 waarmee je van je echte Wi-Fi adapter een virtuele Wi-Fi adapter kunt aanmaken. Het lijkt daardoor alsof je twee verbindingen hebt, namelijk een inkomende en een verbinding die bedoeld is om te delen. In werkelijkheid heb je echter natuurlijk maar één verbinding.

De optie van Windows 7 waarmee hetzelfde zou moeten kunnen werkt niet lekker en daarbij zul je ook nog in command line moeten prutsen. De Connectify GUI werkt echter vlekkeloos.

Vorige maand is Connectify 2.1 Bèta 2 uitgekomen en die biedt ondersteuning aan Playstation 3 en Xbox 360. Ook zijn er verbeteringen op het gebied van snelheid en stabiliteit van de verbinding, verbeterde draadloze ondersteuning en meer.

Windows 7 Manager

Deze systeemtool helpt je Windows 7 te optimaliseren, tweaken en op te schonen. Zo win je aan snelheid en beveiliging. Windows 7 Manager kun je 15 dagen gratis proberen, maar kost daarna €32.49 euro. Voor dat bedrag heb je echter wel een bijzonder complete beheertool. Het programma heeft ongelooflijk veel in zich, zoals netwerk en beveiligingstoepassingen en optimalisatie- en opruimtools. Wees echter wel gewaarschuwd; deze tool is niet voor n00bs.

PerfectDisk 11

PerfectDisk 11 gebruikt een intelligente strategie om bestanden in te delen, genaamd SMARTPlacement, om je bestanden volgens bepaalde patronen te schikken Het eindresultaat hiervan is de eliminatie van fragmentatie voor het überhaupt plaats kan vinden.

PerfectDisk 11 belooft snellere defragmentatie wanneer dat wel nodig is, oneindige diskgrootte ondersteuning, snellere opstarttijden van de server, fragmentatie die minder snel terugkomt, minder gebruik van bronnen en snellere systeemprestaties in het algemeen. De tool is 30 dagen gratis en kost daarna €31 euro als je een enkele zakelijke licentie wilt.

Stardock Fences

Als je enigszins op mij lijkt, is Star Dock Fences essentieel. Mijn beide bureaubladen waren overstroomd door icoontjes van documenten, video’s, PDF-bestanden en mappen, totdat ik in aanraking kwam met StarDock Fences. Het tooltje helpt je om al die icoontjes op te ruimen en te organiseren. Er is een gratis versie en een Pro versie beschikbaar. Deze laatste kun je meer aan je eigen wensen aanpassen en kost €7,69 euro. In minder dan 5 minuten had ik mijn bureaubladen aan kant met keurige hekjes om de groepjes icoontjes heen.

Dropbox

Deze tool biedt een goed alternatief voor het delen van bestanden per FTP. Het stelt je in staat om te synchroniseren en automatisch te delen. Het kort maar een minuutje om te installeren en het enige wat je hoeft te doen is bestanden of mappen naar je dropbox te slepen en het programma synchroniseert ze met iedereen waar je bestanden mee deelt.

De beveiliging is erg goed door de AES-256 encryptie op de servers. Je krijgt 2GB gratis online opslag en als je bereid bent om te lappen krijg je 50GB of 100GB, afhankelijk of je €7,50 of €15 euro wil betalen. Als de connectie onderbroken wordt, gaat de overdracht daarna gewoon weer door waar hij gebleven was en synchroniseren gaat automatisch als je online komt. Je kunt synchroniseren met Windows, Mac en Linux en er is ook een app voor de iPhone, iPad en Android beschikbaar.

PowerISO & MagicDisc

PowerISO is een programma om CD/DVD images uit te pakken, openen, creëren, comprimeren, encrypten, splijten en anderszins aan te passen. Ook kun je de bestanden mounten met virtuele drives. Ik ben zelf eigenlijk een groter fan van MagicDisc. Het heeft globaal dezelfde functionaliteit, dus eigenlijk moet je het aan den lijve ondervinden wat je prettiger vindt om te gebruiken. Welke je ook kiest, je hebt genoeg opties om uit te kiezen als je werkt met images.

Laplink PCsync

Je kunt met Laplink PCsync zoals de naam al zegt je data synchroniseren. Dat kan tussen twee PC’s, van PC naar Mac, van Mac naar PC (hoewel de synchronisatie aangestuurd moet worden van de PC) via een kabel of een netwerk. Je kunt zelfs SSL aanzetten als je een beveiligde dataoverdracht wenst. Het product is echter wel een Windows tool. Men werkt aan een product dat ook van Mac naar Mac kan synchroniseren. De prijs van de software als download is €41,59 euro.

Als je nu een product voor de Mac zoekt, kan ik je SyncMate Expert van Eltima Software overigens van harte aanbevelen. Bron: Techworld