Een tijd geleden schreven we al over het bouwen van een mediacenter. Wij kozen toen voor een AMD Kabini-configuratie met OpenElec, een Linux-distributie met Kodi (voorheen XBMC). Uiteraard zijn er nog veel meer softwarematige mogelijkheden die je kan installeren op je (zelfgebouwde) (HT)pc en we lichten er hier negen voor je uit.

1. Windows 8 of 10

Oké, dit is natuurlijk niet echt een mediacenter-pakket maar kan wel als zodanig worden ingezet. Dankzij de nieuwe interface die Microsoft hanteert oogt het in elk geval wel als een mediacenter pakket. Nu de VLC mediaspeler ook een Modern UI heeft kan het afspelen van video en audio met één druk op de knop gerealiseerd worden.

Daarnaast is het erg makkelijk om (web)applicaties te installeren. Diensten als Netflix, Spotify en Youtube kunnen makkelijk worden toegevoegd als tile, maar ook andere applicaties kunnen makkelijk worden opgenomen in de interface. Bovendien kan je ook veel van de andere mediacenter-pakketten uit deze lijst installeren onder Windows waardoor je ontzettend veel keuzemogelijkheden hebt.

Daar staat uiteraard wel tegenover dat dit een van de zwaarste en duurste oplossingen is waar je maar voor kunt gaan. Zelfs als je alleen gebruik wil maken van Windows Media Center zal je extra geld moeten neerleggen aangezien deze niet meer standaard wordt meegeleverd met het systeem.

Icon pack gemaakt door dAKirby309

Op de volgende pagina: Elisa/Moovida

2. Elisa/Moovida

Elisa is een uitgebreid open source mediacenter-pakket dat, naast het afspelen van lokale media, ook gebruik kan maken van verschillende (muziek)-streaming diensten (bijvoorbeeld SHOUTcast).

Elisa scant al je lokale media en maakt zelf thumbnails of haalt uit verschillende bronnen album-art binnen. Net als vele andere pakketten ondersteunt Elisa ook verschillende plugins waarmee je de functionaliteit van de software kan uitbreiden en verschillende (online) diensten toe kan voegen.

Qua look & feel lijkt het pakket een beetje op Apple's Frontrow waardoor Windows- en Linux-gebruikers ook dat OS X gevoel kunnen krijgen.

Elisa

Daarnaast maakt dit pakket (dat tegenwoordig door het leven gaat als Moovida) gebruik van hardware-acceleratie voor videokaarten waardoor je geen zware CPU hoeft te gebruiken voor het decoderen van video. Het pakket leunt op gStreamer voor het gebruik van codecs.

Moovida

Op de volgende pagina: MediaPortal

3. MediaPortal

MediaPortal wordt door veel mensen gezien als alternatief voor Windows Media Center. Dit pakket is zeer uitgebreid en kan, naast het afspelen van lokale media, ook fungeren als PVR. Ook MediaPortal kan worden uitgebreid met verschillende plugins waarmee het aantal functies flink kan worden uitgebreid.

Mediaportal is een fork van het oude XBMC maar inmiddels is het pakket volledig herschreven. In tegenstelling tot XBMC (Kodi) is MediaPortal alleen beschikbaar voor Windows. Voor hardwareacceleratie leunt het pakket op DirectX en DirectShow. Elke codec (pack) die wordt geïnstalleerd zal dus ook werken in MediaPortal.Op de volgende pagina: MythTV

4. MythTV

Net als MediaPortal is MythTV een uitgebreide mediacenter-oplossing met ondersteuning voor een zwik aan plugins. Ook deze software kan worden ingezet als PVR en kan ook dienen als back-end voor verschillende andere machines in huis. Deze laatste optie maakt het ontzettend handig als je meerdere tv's gebruikt maar geen zin hebt om voor elke tv een nieuwe client te moeten configureren.

De software is beschikbaar voor Linux, FreeBSD en Mac OS X maar er is tegenwoordig ook een simpele afspeel-client beschikbaar voor Windows.

Naast het losse softwarepakket zijn er ook verschillende mensen die de software gebundeld hebben tot een volledig JeOS-pakket. Deze, op GNU/Linux gebaseerde systemen bestaan meestal uit MythTV en een aantal extra plugins of andere toevoegingen.

iMedia, LinHESm MiniMyth, Mythbuntu, MythDora en Ubuntu TV zijn enkele voorbeelden van besturingssystemen die zijn opgebouwd rond de mediacenter software. En dan is er ook nog LinuxMCE. Dit besturingssysteem gaat nog een stapje en kan worden ingezet als compleet home automation systeem. Niet alleen kan je je TV omtoveren tot een waar mediamonster, ook je gordijnen, CV-ketel, verlichting en beveiliging kunnen worden bestuurd door het systeem.Op de volgende pagina: Kodi

5. Kodi

De meest bekende mediacenter software van allemaal is toch nog Kodi (voorheen XBMC). Dit pakket is, net als MythTV en Mediaportal een zeer uitgebreid en kan, naast het afspelen van lokale media, ook games afspelen en andere software draaien. Bovendien kan de software ook als server fungeren en is er een web interface beschikbaar

Door de populariteit van het pakket zijn er inmiddels duizenden plugins beschikbaar die uiteenlopen van het aansturen van je lampen tot het spelen van games via emulatoren of Steam. Ook de PVR-mogelijkheden van deze software zijn niet mals. En de ondersteuning voor online diensten laat ook niets te wensen over.

Het open source mediacenter -pakket is beschikbaar voor Windows, OS X, Android, iOS, Apple TV OS, GNU/Linux, FreeBSD, Tizen, Sailfish OS en Meego. Daarnaast werkt het systeem ook op andere architecturen dan x86 en kan op ARM, ARM64, MIPS en PowerPC gedraaid worden. Hierdoor is de software ook zeer goed inzetbaar op allerlei custom kant-en-klare mediacenters of Android-sticks.

Net als MythTV zijn er ook verschillende JeOS-systemen op basis van Kodi beschikbaar waaronder Kodibuntu en OpenElec.Op de volgende pagina: TVersity

6. TVersity

Tversity is een applicatie waarmee je multimedia content kan streamen vanaf een pc naar een UPnP, DLNA of mobiel apparaat (inclusief Chromecast) Deze software transcodeert realtime je media en stuurt deze omgezette data direct door naar eerder genoemde apparaten. Hierdoor wordt het mogelijk video's, die normaal gesproken niet kunnen worden afgespeeld op bijvoorbeeld spelcomputers, wel worden afgespeeld.

Het doel van Tversity is voornamelijk het hosten en streamen van multimedia naar andere apparaten en het gebruik van deze software als stand-alone pakket heeft niet echt een hoge prioriteit. Het is wel mogelijk om een onafhankelijke client te installeren op je HTPC.

Er is ook een PRO-versie beschikbaar die wat meer streaming mogelijkheden geeft en, naast spelcomputers, ook andere kant-en-klare mediacenters ondersteunt. De kosten voor de pro versie liggen tusen de $15 en $40

De software moet geïnstalleerd worden als applicatie bovenop je Windows installatie.

Op de volgende pagina: GB-PVR

7. GB-PVR

Dit pakket richt zich voornamelijk op de televisie en het opnemen en terugkijken daarvan. Deze software maakt het mogelijk zowel analoge als digitale tv en radiosignalen op te nemen en te transcoderen.

Het was ook mogelijk GB-PVR te gebruiken als mediacenter-oplossing en kon lokale media afspelen. Ondersteuning voor verschillende codecs was afhankelijk van de geïnstalleerde codec-pakketten op de computer. Hier zijn verschillende oplossingen voor. Out-of-the-box kon het pakket overweg met De AVI container (DivX/Xvid) en WMV.

De software wordt niet meer actief ondersteund maar werkt nog uitstekend. Het pakket is inmiddels opgevolgd door NextPVR. Beide pakketten zijn gratis beschikbaar voor Windows.

Op de volgende Pagina: Windows Media Center

8. Windows Media Center

Windows Media Center is een mediaspeler en digitale video recorder gemaakt door Microsoft en is een tijdje standaard beschikbaar geweest in verschillende Windows versies. Er is zelfs een dedicated versie van Windows XP op de markt gebracht waarin Windows Media Center een prominente rol had.

Vanaf Windows 8 moest er $10 betaald worden om gebruik te kunnen maken in het pakket en in Windows 10 is deze niet meer te vinden. De software kon niet alleen gebruikt worden als PVR, maar ook het afspelen van lokale media was geen probleem voor de software. Net als veel andere Windows-pakketten was deze software afhankelijk van de geïnstalleerde codecs in Windows.

Ook ondersteunde het pakket verschillende streamingdiensten waaronder Netflix. Hoewel Windows Media Center niet meer standaard wordt meegeleverd, zou je je oude Windows licenties in kunnen zetten op je HTPC icm de software.

Op de volgende pagina: Plex

9. Plex

Ook dit pakket werkt op ongeveer dezelfde manier als TVersity. Het originele doel van Plex is het streamen van media naar verschillende apparaten. Tegenwoordig kan de software ook als stand alone mediacenter-software worden ingezet en ondersteunt verschillende "apps" (of plugins) waarin diensten van derden kunnen worden gebruikt.

Steeds meer apparaten ondersteunen Plex. De software kan als app worden geïnstalleerd op verschillende NAS-systemen en stand alone mediacenters. Ook verschillende spelcomputers kunnen met het pakket overweg en het kan ook als plugin worden geïnstalleerd in andere mediacenter-software.

Plex kan media van verschillende bronnen indexeren en streamen waaronder zelfs verschillende cloud-bronnen en 3rd party services als iPhoto of Aperture. De media kan worden getranscodeerd indien nodig.

Het pakket kan dankzij het gebruik van FFMPEG met praktisch elke codec overweg en is beschikbaar voor Windows, Linux, OS X, Windows phone, Android, FreeBSD en een zwik aan spelcomputers, custom android devices, en Apple TV.