Ga sneller naar je netwerkeigenschappen

Het was in Windows 7 al makkelijk om naar de Wifi-instellingen en status te gaan door met de rechtermuisknop te klikken op de netwerklijst. Er is echter in elke Windows-release die daarna uit is gekomen het een en ander veranderd op dat gebied. In sommige gevallen gebeurde er zelfs helemaal niets meer.

Vanaf Windows 10 versie 1607 kan je nu (met de linkermuisknop) klikken op een Wifi-naam uit de netwerklijst en kiezen voor eigenschappen. Het nieuwe herontworpen eigenschappen-scherm komt tevoorschijn. In dat nieuwe scherm kan je de automatische verbinding, het ontdekken van het netwerk en de "betaalde verbinding" aanpassen. Daarnaast kan je ook de verbindingsinstellingen bekijken.

Microsoft heeft een nieuwe pagina toegevoegd aan de instellingen-app in Windows 10 (1607) waarin je de verbindingseigenschappen van alle apparaten kan bekijken. Dat kan erg goed van pas komen als je met meerdere apparaten en verbindingen tegelijk werkt. Je kan deze opties opvragen door naar de netwerk en internet-pagina te gaan in het instellingen scherm en op de status-tab te klikken. Selecteer vervolgens Netwerkeigenschappen bekijken en de gegevens komen tevoorschijn.

Wisselen tussen privé- of publieke netwerken

In Windows 7 kon je aangeven met wat voor netwerk je verbinden was (Werk, Privé of openbaar). Dit is nog steeds mogelijk in Windows 10 maar Microsoft heeft de opties meerdere malen verplaatst. In Versie 1607 van Windows 10 kan je deze instelling vinden door te klikken op de Wifi-netwerknaam in je netwerklijst, klik vervolgens op eigenschappen en kies de Maak deze pc vindbaar-instelling.

In oudere versies van Windows kon je makkelijk wisselen van publieke netwerken naar privé-netwerken door te bladeren door de netwerkverbindingen. Als het gaat om een publiek netwerk zie je een waarschuwingsicoontje boven het netwerk staan. Als je daarop klikt krijg je de vraag of je bestands- en printerdeling wilt inschakelen. In de meeste gevallen zeg je waarschijnlijk "nee" en het systeem wijzigt de instelling naar privé. Vervolgens wordt er verbinding gemaakt met het netwerk.

Maak een mobiele hotspot

De Wifi-hotspot-feature zit al in Windows sinds versie 8.1. Deze was echter alleen beschikbaar voor apparaten met een 4g/4g draadloze verbinding. Vanaf versie 1607 is deze functie beschikbaar voor alle gebruikers. Je kan nu je eigen Wifi- of ethernetverbinding delen of gebruiken als accespoint.

De feature is vergelijkbaar met de wireless hosted network functionaliteit die al langer aanwezig was in vorige Windows versies, maar deze nieuwe tool heeft geen commandline-opdrachten of 3trd-party tools nodig om geactiveerd of ingesteld te worden.

Je hoeft nu alleen nog maar de instellingen app te openen, netwerk en internet selecteren, kiezen voor mobiele hotspot en klik op de aan/uit switch. Als je meerdere internetverbindingen tot je beschikking hebt kan je kiezen welke je wilt delen. Windows kiest een willekeurige SSID en Wifi-wachtwoord. Deze kan je aanpassen als je op de bewerken-knop klikt. Als de laptop of pc Bluetooth heeft, kan je zelfs gepairde Bluetooth-apparaten op deze manier verbinden of gebruiken om de hotspot aan of uit te zetten.

Check je huidige Wifi-kanaal

In oude versies van Windows had je een 3rd-party tool nodig om te kijken op welk kanaal je Wifi-verbinding zat. Sinds 1607 is dat niet meer nodig. Hoewel Microsofts oplossing niet laat zien op welke kanalen andere netwerken uitzenden, is het nog steeds een handige functie en scheelt het weer het downloaden en installeren van andere software.

Selecteer de SSID waarmee je verbonden bent uit de netwerklijst, klik op eigenschappen en bekijken net netwerkkanaal in de eigenschappenlijst. Je ziet in deze app ook via welk protocol je bent verbonden, de netwerkband en het beveiligingstype. Daarnaast zie je ook de Ip- en mac-adressen, fabrikant informatie en het versienummer van de driver. Als je op de kopiëren-knop klikt kan je deze gegevens makkelijk gebruiken in andere documenten of informatie doorsturen zonder alles over te typen.

Netwerk probleemoplosser

De probleemoplosser is al een behoorlijke tijd aanwezig in verschillende Windows-versies. De verbeterde versie in 1607 is wat toegangkelijker geworden. Open de instellingen app en ga naar Netwerk en internet. In dat scherm staat een link naar de status-pagina. Op de statuspagina kan je vervolgens klikken op de netwerk probleemoplosser en er verschijnt een wizard. Deze software analyseert de netwerk en internet componenten en probeert gedetecteerde problemen op te lossen.

Als je niet verbonden bent met een netwerk, zie je een melding verschijnen en verschijnt er een Probleem oplossen-knop

Snel alle adapters en instellingen resetten

Als je netwerkproblemen hebt kan je ook gebruik maken van de nieuwe netwerk reset feature. Deze verwijdert en herinstalleert alle netwerkadapters. Daarnaast worden ook alle standaardinstellingen teruggezet. Deze tool is, net als de nieuwe probleemoplosser, te vinden op de nieuwe netwerk status -pagina: Open de instellingen-app, navigeer naar netwerk en instellingen. Onderaan de statuspagina vind je de link naar de reset-feature.

Weerhoud Windows van het instellen van de standaardprinter

Windows 10 houdt zich standaard bezig met het instellen van je standaardprinter. Het besturingssysteem blijft de standaardprinter wijzigen in de laatste printer die je op andere locaties gebruikt. Dit kan handig zijn voor gebruikers die regelmatig op een ander plek weken, maar erg lastig voor gebruikers die dat niet of nauwelijks doen.

Deze functionaliteit kan nu gelukkig worden uitgeschakeld: Open de instellingen-app, selecteer apparaten en kies de optie Laat Windows mijn standaardprinter beheren uit.

Opgeslagen Wifi-wachtwoorden bekijken

De pre-shared key (PSK) wachtwoorden die je in Windows invult om verbinding te aken met Wifi-netwerken worden standaard opgeslagen in het besturingssysteem zodat deze later kunnen worden bekeken of opgehaald. Dit kan natuurlijk een beveiligingsrisico zijn als kwaadwillenden je computer te pakken krijgen. Daarom is het handiger om voor enterprise security te gaan (802.1X).

Deze tool kan echter ook handig zijn als je een wachtwoord vergeten bent en verbinding wilt maken met een ander apparaat.

In Windows 7 kon je de wachtwoorden makkelijk bekijken door het opgeslagen Wifi-profiel te openen maar vanaf Windows 8 heeft Microsoft die mogelijkheid beperkt tot het netwerk waarmee je op dat moment verbonden bent. Dit is in Windows 10 nog steeds zo, maar de manier waarop je deze informatie naar voren haalt is gewijzigd. Klik rechtsonder op het netwerk icoontje en klik op netwerkcentrum openen, kies de verbindingsnaam en selecteer eigenschappen voor draadloos netwerk. Klik op de beveiliging-tab en kies wachtwoord weergeven

Als je Wifi-wachtwoorden van andere netwerken wilt zien kan je een 3rd-party tool downloaden omdat voor elkaar te krijgen. Nirsoft's WirelessKeyView is een goed voorbeeld.

Netwerknaam wijzigen

Windows wijst automatisch namen toe aan je netwerken. Meestal zijn die gebaseerd op de namen van de accesspoints of routers waarmee je bent verbonden. Deze kan soms hetzelfde zijn als je SSID-naam. Deze naam kon je wijzigen in Windows 7 maat niet meer in Windows 8 en nieuwer. Als je niet blij bent met je netwerknaam kan je deze op de volgende manieren wijzigen:

Wijzig de naam via het register door naar de volgende locatie te gaan HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\NetworkList\Profiles

Daarnaast is de naam ook te wijzigen via de lokale beveiligingspolicy in de netwerklijst manager.