Manjaro Linux

Manjaro Linux is een snelle gebruiksvriendelijke desktop georiënteerde Linux-distributie gebaseerd op Arch Linux. Deze distributie richt zich, zoals zoveel distributies, op gebruikersgemak en toegankelijkheid voor beginners. Doordat dit systeem is gebaseerd op Arch heeft het systeem een stevige basis waaronder de pacman-pakketmanager en compatibiliteit met de uitgebreide pakketbronnen van Arch Linux.

Daarnaast heeft de distributie een eigen hardwaredetectie-tool (mhwd) aan boord en out of the box ondersteuning voor multimedia. Het systeem is erg licht en kan daarom ook op oudere computers (die niet overweg kunnen met Windows 10) geïnstalleerd worden.

Manjaro kan hier worden gedownload.

Pentoo

Pentoo is een Linux Live CD en is gebaseerd op Gentoo. Deze Zwitserse distributie heeft een aantal tools aan boord waarmee je penetratietests kan uitvoeren. Pentoo kan ook als overlay worden geplaatst over bestaande Gentoo installaties.

ROSA

ROSA is een Russisch bedrijf dat verschillende op Linux gebaseerde oplossingen ontwikkelt. De grootste, ROSA Desktop is een fork van Mandriva en heeft een aangepaste versie van de desktop-omgeving KDE aan boord. Deze aanpassingen zijn gedaan om het systeem nog gebruikersvriendelijker te maken.

Verschillende smaken van de nieuwste release (ROSA R8) kan je hier vandaan halen.

Linux Mint

Het duurde even maar hij is er eindelijk. Linux Mint versie 18 (Sarah) is uit. Deze op Ubuntu gebaseerde distributie is gebouwd om een volledige "out of the box" ervaring aan te bieden. Het systeem is zeer compleet en wordt standaard meegeleverd met verschillende browsers, codecs, plug-ins en enkele propiëtaire applicaties.

Dit systeem wordt vooral gebruikt door mensen die niet blij waren met Canonical's keuze om de desktopomgeving te vervangen door Unity. Linux Mint heeft z'n eigen desktopomgeving (Cinnamon) maar kan ook geïnstalleerd worden met een andere omgeving.

Lees ook: 10 redenen om te kiezen voor Linux Mint 18

Arch Linux

Arch Linux is een distributie die is geoptimaliseerd voor de i686-architectuur. Deze distributie heeft een flinke groep fans en het systeem wordt op ontzettend veel verschillende apparaten gebruikt, waaronder de Pogoplug.

Het systeem is niet alleen snel en stabiel, er zijn nog veel meer geweldige redenen om dit systeem eens te proberen.

Tails

Veel gebruikers malen niet om privacy, maar het is een erg serieuze kwestie voor journalisten, advocaten, politici, activisten, studenten... Eigenlijk is het een serieuze zaak voor iedereen, of je het nu beseft of niet. Tails is een

Tails is het beste op Linux gebaseerde besturingssysteem waarin privacy en anonimiteit ingebakken zit. Het OS wordt gebruikt door prominente onderzoeksjournalisten als Glenn Greenwald om zo hun werk en bronnen te beschermen. Misschien is het meest veelzeggend in dit geval de uitspraak van de NSA, dat Tails een "grote bedreiging" vondt. Wat een aanbeveling! Het systeem kan je hier downloaden.

Toutou Linux

Heb je echt nog een hele oude bak staan en heeft zelfs Puppy het moeilijk? Dan is Toutou jouw distributie. Deze distributie is speciaal ontworpen om met oude hardware overweg te kunnen. Het systeem gebruikt OCI om de installatie te versimpelen en wordt standaard meegeleverd met de opera webbrowser. Toutou kan gebruikt worden als Live CD en ondersteunt alleen 32-bit systemen.

De standaardtaal is Frans maar gelukkig kunnen er ook andere talen worden toegevoegd.

GuixSD

De Guix System Distribution is gebouwd rondom de GNU Guix pakketmanager. Dit systeem maakt gebruikt van de Linux-libre kernel en kan overweg met GNU Hurd Dit systeem hangt de GNU-filosofie aan en gebruikt de GNU Guile implementatie van de scheme programmeertaal en het GNU Shepherd init-systeem. Dit systeem is eigenlijk gebouwd voor GNU Hurd maar is later ook opgenomen door het team achter GuixSD.

Gisteren is versie 0.11.0 uitgekomen.

Remix OS

Wij hebben al een paar keer geschreven over Remix OS. Het besturingssysteem is ontworpen door Jide om een alternatief te bieden aan standaard besturingssysteem-gebruikers en draait op bijna elke Intel of AMD-pc. Hoewel het systeem behoorlijk is verbouwd, is het nog wel compatibel met alle apps die te vinden zijn in Google's Play Store. Het systeem is gebaseerd op het al langer beschikbare Android-x86 project.

In tegenstelling tot andere Android-systemen maakt dit systeem gebruikt van een "windowed app interface" waardoor Remix OS veel weg heeft van een modern Windows of Chrome-uiterlijk. Meerdere apps kunnen tegelijkertijd in aparte vensters worden gedraaid, er is een "start-knop" aanwezig en zelfs het klikken op de rechter-muisknop is mogelijk.

Inmiddels is versie 3.0 uit en gebaseerd op Android 6.0 (marshmallow). Hiermee wordt experimenteren met Android wel heel makkelijk. Hier kan je de nieuwste versie downloaden.