Openen in werkmodus

Bewaar jij al je werk in een specifieke map? Frustreert het je ook wel eens als Finder weer eens in de standaard-layout opent? Wijzig het in Finder > Voorkeuren > Algemeen. Daar kan je instellen welke locatie standaard wordt getoond.

Extra Finder tools toevoegen

De meeste Mac-gebruikers zullen dit al wel weten, maar we melden het toch even voor het geval dat. Control-klik op de titelbalk van de Finder en selecteer Customize Toolbar. Je krijgt nu de mogelijkheid verschillende opties toe te voegen aan de toolbar.

Bestanden zoeken

Control-klik op de bestandsnaam in de titelbalk van Finder en selecteert Finder > View > Show Path Bar. Je kan op alle mapnamen klikken in de balk. Als je een zoekterm invoert waar je te veel resultaten voor krijgt en je weet in welke map het bestand dat je zoekt zich bevindt, kan je het iets makkelijker maken door de voorkeuren van de Finder te openen en onder het kopje "Geavanceerd" te kiezen voor "Zoeken in huidige map".

Bestandsnamen lezen

Als je Finder zo is ingesteld dat alles in kolommen wordt weergegeven, kan het gebeuren dat je de volledige bestandsnamen niet helemaal kan lezen. De makkelijkste, snelste manier om dat te fixen is door te dubbelklikken op de kolom-divider onderin het venster om deze te verbreden zodat het bestand leesbaar is. Houd de option-knop ingedrukt als je dat voor alle kolommen wilt doen.

Toolbar-snelkoppelingen

Je wist vast al dat het mogelijk is mappen toe te voegen aan je favorieten-menu aan de linkerkant door mappen daar naar toe te slepen, maar wist je ook dat als je dat doet terwijl je de command-knop ingedrukt houdt je deze mappen ook in de toolbar als snelkoppeling kan plaatsen?

De snelste manier om een library te openen

Deze optie is standaard verborgen en komt tevoorschijn als je de option-knop op je toetsenbord ingedrukt houdt terwijl je de "View/beeld"-optie selecteert. De Library-optie verschijnt dan bij de opties (en verdwijnt zodra je de option-knop loslaat).

Volledig scherm

QuickView is een geweldige tool als je op zoek bent naar de juiste afbeelding. Houdt de option-knop ingedrukt als je op spatie drukt om Quicklook te activeren. De afbeelding zal fullscreen worden getoond.

Hernoem alles

Wil je een heleboel bestanden tegelijk hernoemen? Selecteer je allemaal en control-klik je selectie om ze allemaal te hernoemen. Finder zal achter elk bestand automatisch een oplopend getal plaatsen.

3 tips voor het wijzigen van de venstergrootte

  1. Houd de option-knop ingedrukt terwijl je de grootte van je vensters aanpast en het midden van de vensters blijft gelijk
  2. Als je option en shift tegelijk ingedrukt houdt zal het volledige venster mee schalen
  3. Houd alleen de shift-knop ingedrukt tijdens het wijzigen van de grootte om alles proportioneel mee te laten schalen.