Geen Windows zonder drivers. Een kenmerk van het Windows-besturingssysteem is de enorme rijkdom aan randapparatuur. Maar elk apparaat dat in of aan de pc zit heeft een driver nodig om met het besturingssysteem te kunnen communiceren. Drivers zijn daarmee een essentieel onderdeel van het functioneren van de server.

Net zoals er een dll-hell is voor de programmeur, is er voor de sysadmin een driver-hell. Drivers zijn niet statisch, maar worden zeer regelmatig geüpdatet en voorzien van bugfixes. Maar drivers kunnen elkaar ook hinderen of zelfs het functioneren van de server belemmeren. Drivers zijn volgens Microsoft dan ook oorzaak nummer één voor blue screens en dan vooral die van ‘third parties’ natuurlijk.

Niet de nieuwste versies

Is een server eenmaal goed ingericht en functioneert hij probleemloos, dan is het zaak dat zo te houden. En bij een herinstallatie van het besturingssysteem is het daarom aan te raden niet per definitie de nieuwste versies van de drivers te gebruiken, maar zo mogelijk een combinatie van drivers die al bewezen heeft probleemloos samen te werken. DriverGrabber is een handig tooltje dat daarbij helpt. Het controleert een pc of server op de aanwezige drivers en maakt van iedere driver een back-up. Het zet alle drivers samen in een map, daarbinnen weer netjes verdeeld over submappen per type hardware. Netwerkkaarten, usb-apparatuur, grafische kaart, de drivers zijn door de naamgeving nu heel eenduidig te herkennen en te hergebruiken.

Drivers van Microsoft

Standaard pakt DriverGrabber alle drivers behalve die van Microsoft. Door het DriverGrabber.ini bestand te bewerken in Notepad, kan dit worden aangepast. Microsoft kan verwijderd worden uit de exceptielijst, zodat ook die drivers worden vergaard. Andere leveranciers kunnen juist worden toegevoegd. Door het ontbreken van enige Help-functie of toelichting is het wel een beetje knutselen en is vooral de optie om Microsoft uit de DriverGrabber.ini te verwijderen een gemakkelijke om te gebruiken.

Het meest lastige aan DriverGrabber is nog wel het te vinden. De website van de makers is namelijk al tijden ‘in onderhoud’ en voorziet ook niet in een eigen downloadsectie. De software wordt enkel via free- en sharwarewebsites verspreid. Het forum op de site van de makers van DriverGrabber functioneert nog wel en geeft iets meer informatie over de werking en opties. DriverGrabber ondersteunt zowel 32-bit als 64-bit besturingssystemen. Bron: Techworld