De Turion 64 X2-reeks, die in totaal uit vier modellen bestaat (de TL50, TL52, TL56 en TL60), zou vooral geschikt zijn voor het draaien van zware media-applicaties en Windows Vista, aldus AMD. Prijzen lopen uiteen van 184 tot 354 dollar.

Ook zouden gebruikers met gemak een reeks applicaties kunnen openen. Volgens de chipfabrikant laat 85 procent van alle pc-gebruikers tijdens gebruik zes processen tegelijk draaien: anti-virus, anti-spyware, e-mail, anti-spam, een firewall en een popupblocker.

Pc-bouwers zijn bij het inkopen van grafische en draadloze technologie├źn niet gebonden aan een klein aantal hardwarefabrikanten, belooft AMD. Zo zouden ATI en Nvidia, maar ook Airgo Networks, Atheros Communications en Broadcom de nieuwe X2 Turion-reeks ondersteunen.

Timing

Volgens analisten is de kans groot dat AMD voordeel haalt uit zijn pionierschap. Acer, Fujitsu, Gateway en HP zouden al hebben toegezegd de Turion in het huidige kwartaal te gebruiken, stelt Nicole D'Onofrio van Current Analysis. AMD zou bovendien op tijd zijn voor de 'terug-naar-school-drukte', een belangrijk seizoen voor notebookverkopers.

Intel had vorig jaar april nog 83,1 procent van de notebookmarkt in handen, tegenover 15,1 procent voor AMD, aldus cijfers van Current Analysis (exclusief Dell- en Wal-Mart-verkopen). Inmiddels ligt de verdeling op 54,7 procent, tegenover 44,7 procent.

Intel introduceert de mobiele versie van zijn Core 2 Duo-chip, Merom, in augustus. Bron: Techworld