Mede-oprichter Steve Wozniak, allang niet meer serieus actief voor Apple, vertelde eind vorige week aan Engadget.com dat hij vindt dat Google’s Android “veel op Windows lijkt. Ik wil Android niet naar beneden halen, maar het is in geen enkel opzicht beter dan iOS. Het kan weliswaar een groter marktaandeel halen, maar dat maakt de tekortkomingen niet minder.”

In veel opzichten lijkt Android op iPhone OS zoals Windows op Mac OS lijkt; het is een imitatie-exemplaar dat enkele jaren achterloopt. De eerste twee versies van Windows waren slechte kopieën van Apple’s System 6, Windows 95 was minder dan System 7, terwijl XP zich bijna gelijkwaardig aan Mac OS 8 mocht noemen en Windows 7 zich ook op veel punten kan meten met Mac OS X. Microsoft kopieert Mac OS wel vaker, alhoewel hetzelfde geldt voor Apple dat Windows kopieert.

Android wordt steeds beter, maar het blijft 'net niet'

Google volgt eenzelfde pad. Android OS 1.5 was een slechte kopie van iPhone OS 2, Android 2.0 een iets minder slechte kopie van iPhone OS 3, terwijl Android 2.2 pas in de buurt komt van iOS 4. Ongetwijfeld zal ook Apple wel een paar trucjes terugstelen van Android.

Android heeft de user-interface van iPhone OS (dat nu iOS heet) gekopieerd en her en der een paar aanpassingen gedaan. Ook is de meeste functionaliteit gekopieerd en is er op sommige plekken iets toegevoegd, zoals de stemgebaseerde Web Search. Leg je een Android-toestel naast een iPhone , dan is de gelijkenis direct duidelijk. Gebruik je nadat je een iPhone gewend was een smartphone met Android, dan kom je erachter in hoeverre de kopie kwalitatief minder is.

Windows Phone 7 en WebOS hebben een andere aanpak en bieden een andere user-interface met een betere usability. Zo heeft Windows Phone 7 talloze problemen, maar niemand klaagt over de UI. WebOS is geen succes, maar dat is puur te wijten omdat het zich niet kan onderscheiden en omdat het systeem qua zakelijke functionaliteit faalt.

'Android is na iOS een tegenvaller'

Microsoft bewees met Windows dat je niet per se iets beters moet hebben dan de concurrentie om uiteindelijk spekkoper te zijn. Heel veel Android-gebruikers zijn gewoon tevreden, net zoals Windows-gebruikers tevreden zijn met hun pc. Wanneer je het vergelijkt met vroegere telefoons is Android net zo’n openbaring als Windows was vergeleken met DOS. Alleen als je iOS gewend bent is Android een tegenvaller – net zoals Windows voor een OS X-gebruiker als goedkope imitatie aanvoelt. Maar de wereld bestaat niet uit iOS of Mac gebruikers, dus veel mensen kunnen die vergelijking niet beamen.

Wozniak heeft waarschijnlijk gelijk: Android neigt de mobiele equivalent van Windows te worden en iOS de mobiele equivalent van Mac OS. Tot dusver ondersteunen de verkoopcijfers van Android die hypothese, maar wijzen verschillende onderzoeken op een voorkeur voor iOS. Misschien speelt het mee dat de iPhone in veel landen slechts via één aanbieder verkrijgbaar is en dat daardoor de verkoopcijfers enigszins worden gedrukt. Misschien is er straks een kentering zichtbaar zodra Verizon in de VS en KPN en Vodafone in Nederland de iPhone 4 ook gaan verkopen.

Apple heeft zijn zaakjes nu wel voor elkaar

Er is wel een belangrijk verschil tussen iOS-Android strijd van nu en de Windows-Mac strijd van de jaren ’90, namelijk dat Apple toen door een interne machtstrijd bijna kopje onder ging. Momenteel zijn er geen tekenen die daarop wijzen, dus het is onwaarschijnlijk dat Apple Android diezelfde kans biedt die het vijftien jaar geleden aan Windows bood.

Toch maakt het niet uit of Android goed genoeg is. Het ligt op koers om de Windows van de mobiele wereld te worden, het dominante platform. Het kan gelijk opgaan met iOS en ook nog een hele sterke nummer twee worden. Wat er ook gebeurt, Android zal sowieso een sterke speler blijken. Dat is prima – met Vista toonde Microsoft ook wat er gebeurt als een monopolie faalt en een klein beetje concurrentie gas geeft. Na het debacle van Vista kreeg Mac OS X een boost en werd een veel beter Windows 7 neergezet. Bron: Techworld