In de test van vorige week installeerden wij een desktop-versie van Android, Remix OS, op een HP Elitebook 8530. Een Laptop met een 15.4 inch scherm, een op 2.53 GHZ draaiende Core 2 Duo-processor, 2 GB RAM en een 160 GB grote harde schijf. Voor onze tweede test gebruikten wij de ASUS Eee PC 1001. Een netbook met een 10.1 inch scherm, een op 1.66 GHz draaiende Atom-processor, 1 GB RAM en een 250 GB grote harde schijf. Deze netbook is ietsjes ouder en een stuk trager dan de HP EliteBook 8530, maar dat is amper te merken.

Het installeren van Remix OS op deze oudere laptop was geen enkel probleem. De installatieprocedure is verder exact hetzelfde als op de HP. Al moest er wel gekozen worden voor de 32-bit-versie. De 64-bit-versie bleef na installatie hangen tijdens het opstartproces. Vreemd genoeg waren de andere, nog iets oudere Eee-modellen te zwak voor het systeem. (De 700 en 900-series) het systeem weigerden te starten na installatie. Wij zullen in de nabije toekomst andere versies van Android op deze computers testen.

Snelheid

Ook bij deze oude computer viel de snelheid erg op. De Atom-processor is een stuk lager geklokt, maar lijkt in sommige gevallen toch sneller te reageren dan Core2Duo op de HP. Het wisselen tussen apps en het maken van screenshots gaat goed terwijl dat op de HP nog wel eens mis ging.

Alleen in de AnTuTu-benchmarks legt de Eee PC het zwaar af tegen de HP. Sommige 3d-tests falen en anderen hebben een erg lage framerate. De uiteindelijke score ligt ergens rond de 21000 punten tegenover de bijna 75000 punten die de HP haalt (het gemiddelde is door de lage 3d-score flink omlaag gehaald). Qua performance komt de Eee-pc ongeveer overeen met een midrange Samsung-smartphone uit 2015 (tussen de Samsung A7 en A5). Zeker niet slecht.

Op de volgende pagina: En de irritaties?

Minder problemen

De Eee-pc leek beter overweg te kunnen met Remix OS dan de HP. Wij hadden geen last van vastlopers of appcrashes en ook de kernel-panics kwamen niet meer voor. Overigens bleek Firefox toch niet de boosdoener te zijn op de HP. Na publicatie van het stuk crashte het systeem nogmaals op een totaal willekeurig moment. Firefox krijgt dus nog een kans van ons om zich te bewijzen. Op het gebied van tombstoning bleek er geen verschil te zijn met de andere laptop. De Eee-pc had een stuk minder werkgeheugen, maar toch was het geen enkel probleem meerdere apps naast elkaar open te hebben staan. De geheugenmanager van Remix OS gaf aan dat er gemiddeld 63 procent van het geheugen in gebruik was.

Het spelen van 2D-spellen ging aardig. 3D-games waren uiteraard niet vooruit te branden en de irritante pauzes die af en toe optraden tijdens het wisselen/openen van apps bleek ook niet voor te komen. Het ziet er dus naar uit dat Remix OS toch nog rustig gebruikt zou kunnen worden om je oude computer nieuw leven in te blazen. Voordat je de software installeert, raden we je wel aan de het systeem te testen via de live-omgeving (overigens duurde het starten van de live-omgeving op de Eee pc wel tergend lang).

Mocht je toch tegen kleine probleempjes aanlopen, zou je ook nog kunnen kijken naar een door de community aangepaste versie van Remix OS. De Hacked Edition heeft onder andere ondersteuning voor Busybox, init.d, alle OTA-updates en de CyanogenMOD File manager aan boord. Daarnaast zijn er een hoop bugs geplet en is de standaard meegeleverde software verwijderd.

Wij hebben deze versie nog niet kunnen testen op onze computers, wie weet dat wij dat voor een toekomstig artikel nog zullen doen. Eerst maar eens kijken of wij Android aan de praat kunnen krijgen op de oudere Eee Pcs.