Btrfs is nog experimenteel, en ook Fedora 13 biedt het bestandssysteem standaard nog niet aan. De installer ondersteunt Btrfs alleen op de dvd-versie en wanneer je het argument btrfs toevoegt aan de opstartregel van de bootloader GRUB. In de partitioneringsstap moet je dan bovendien Btrfs als bestandssysteem voor je root-partitie kiezen in plaats van de standaardsuggestie Ext4. Vergeet niet om een afzonderlijke partitie voor /home aan te maken, anders zal het terugdraaien van een upgrade ook je wijzigingen in je persoonlijke mappen ongedaan maken.

System rollbacks zijn standaard nog niet ingeschakeld in Fedora 13. Dit doe je door een plug-in voor yum te installeren:

yum install yum-plugin-fs-snapshot

Deze plugin zorgt ervoor dat vóór het uitvoeren van elke transactie (installeren, upgraden, verwijderen van pakketten) automatisch een snapshot van het root-bestandssysteem gemaakt wordt. Elke snapshot krijgt de naam yum_ en is te vinden als subdirectory van het root-bestandssysteem.

Verder gaat de support voor Btrfs-snapshots nog niet in Fedora 13. Gemakkelijk naar een ander snapshot overschakelen, bijvoorbeeld vanuit het bootmenu van GRUB, zal waarschijnlijk pas in Fedora 14 mogelijk zijn. Je kunt wel expliciet een ander snapshot aankoppelen met een commando als het volgende:

mount -o subvol=yum_ /dev/sda1 /media/disk

En je kunt uiteraard ook zelf snapshots aanmaken:

btrfs ctl -s

Voorlopig is het terugdraaien van een Btrfs-snapshot dus nog niet zo gepolijst als ZFS-snapshots in (Open)Solaris en Nexenta, maar de basistechnologie is er al, waardoor je er in scripts van gebruik kunt maken.

Bron: Techworld