Als webontwikkelaar kun je FirefoxS toevoegen aan je website, waarna surfers die bijvoorbeeld nog IE6 gebruiken een melding krijgen dat ze het programma moeten uitvoeren, “zodat alle mogelijkheden van de website gebruikt kunnen worden”. Ze hoeven vervolgens alleen een paar keer op OK te klikken, en de website wordt opgestart in een kersverse installatie van Firefox.

Klik hier om dit te zien

Volgens de website van Hilbrand Edskes hoeven webontwikkelaars met FirefoxS niet meer uren en uren te verspillen aan problemen die alleen optreden in browsers die zich niet aan de standaarden houden. Per website kan zelfs worden besloten of FirefoxS gebruikt moet worden bij alle versies van Internet Explorer, of alleen bij oudere versies.

Deze acties worden tot slot goedgepraat door te stellen dat ook Flash op deze manier groot is geworden. “Flash zegt gewoon ‘klik hier om dit te zien’, wat resulteert in het installeren van Flash. Dit werkt uitstekend, omdat Flash standaard niet is geïnstalleerd, terwijl Flash op meer dan 99% procent van de computers aanwezig is”, zo staat er te lezen.

Bezwaren

Maar in deze tijden van internetgevaren moeten we toch eigenlijk af van het zomaar klikken op OK. We staken ons licht op bij open source webontwikkelaar Joor Loohuis van Loohuis Consulting. Ook hij zegt dat het geen goede zaak is. “Dit is een evangelistisch verhaal, met zo te zien goede bedoelingen, maar met een totaal verkeerde aanpak. Een installatie achter de schermen is juist iets dat gebruikers moeten afleren.”

Hij raadt de normale aanpak aan van redirecten naar de Mozilla downloadpagina. “FirefoxS voegt niets toe aan de standaard manier om Firefox te downloaden. Het leidt juist tot verwarring bij de ongeïnformeerde gebruiker. Wie Firefox wil downloaden doet dat het beste gewoon vanaf de officiële website.” Bron: Techworld