Onlangs wilden we een Debian-installatie op PowerPC migreren naar een x86 virtuele machine. Aangezien het om een totaal verschillende processorarchitectuur ging, konden we een image-gebaseerde P2V-migratie wel vergeten. Maar een goed begin van een migratie kregen we door de lijst van pakketten op de PowerPC-machine op te slaan, dan een nieuwe Debian netinst x86-installatie in de virtuele machine uit te voeren en daarna de lijst van pakketten te installeren.

Apt

Onder een Debian-gebaseerde Linux-distributie exporteer je een lijst met de geïnstalleerde pakketten als volgt:

dpkg --get-selections > debs.log

Dan kopieer je het bestand debs.log naar de doelcomputer, waar je de package database eerst updatet en daarna de selectie importeert en installeert:

apt-get update

dpkg --set-selections < debs.log

apt-get -u dselect-upgrade

Yum

Op een RPM-gebaseerde Linux-distributie exporteer je als volgt een lijst met geïnstalleerde pakketten:

rpm -qa > rpms.log

Dit bestand rpms.log kopieer je naar de doelcomputer, waar je de package database eerst updatet en daarna de selectie installeert:

yum update

yum -y install $(cat rpms.log)

En verder

Deze techniek werkt goed als het bij het bron- en doelsysteem om een identieke distributie met identiek versienummer gaat. Zodra je bijvoorbeeld een selectie uit Debian Etch in Debian Lenny wilt importeren of een selectie uit Fedora 11 in openSUSE 11.2, dan loopt het spaak. We moeten ook benadrukken dat dit alleen de pakketten tussen beide systemen synchroniseert. Wil je ook de home-directory migreren, dan moet je deze afzonderlijk via rsync en ssh overzetten. Gebruikt de broncomputer een database die je ook wilt migreren, dan moet je dat ook nog afzonderlijk doen. Als je bedoeling een volledige migratie naar een identieke processorarchitectuur is, zijn er dan ook betere manieren, zoals de P2V-migratie waarover we eerder schreven.

Bron: Techworld