SQLite is een populair lichtgewicht databasesysteem dat door heel wat programma's gebruikt wordt. Mozilla Firefox en Thunderbird bijvoorbeeld slaan hun bladwijzers, cookies, contacten, enzovoort op in SQLite-databases, en ook een browseradd-on zoals Xmarks maakt gebruik van SQLite. Het databanksysteem draait verder onder de motorkap van Adobe's programma's Photoshop Lightroom, AIR en Reader, en ook Skype is een gebruiker. Bovendien is SQLite door zijn compactheid populair op mobiele platforms, bijvoorbeeld voor het opslaan van sms-berichten, de kalender, oproepgeschiedenis en contacten op iOS, Android, Symbian OS, MeeGo en webOS.

Grafisch bekijken

Voor hersteltaken of gewoon om eens te zien wat voor gegevens deze programma's bijhouden, kan het handig zijn om de inhoud van een SQLite-databasebestand te bekijken. Dat kan met het commandline-programma sqlite3 dat bij de SQLite-bibliotheek geleverd wordt of met één van de bindings voor programmeertalen zoals C, C++, Java, Ruby, Perl, Python, enzovoort, maar dat vereist wel dat u verstand heeft van SQL-query's. Wie liever met een grafisch beheerprogramma werkt, kan eens kijken naar SQLite Database Browser, dat voor Linux, Windows en Mac OS X bestaat.

Wijzigen en aanmaken

Als je een databasebestand in SQLite Database Browser opent, krijg je in het eerste tabblad de databasestructuur te zien: de verschillende tabellen en hun velden en bijbehorend type. In het tabblad Browse Data kun je elke tabel bekijken en daarin ook records wijzigen of verwijderen of nieuwe records aanmaken. Een eenvoudig zoekvenster laat je toe om de hele database te doorzoeken op bepaalde trefwoorden in de records.

Verder biedt SQLite Database Browser nog de mogelijkheid om een database te compacteren en om tabellen en indexen aan te maken of te verwijderen en om bestaande tabellen te wijzigen. Bovendien kun je een database importeren uit een SQL-dumpbestand of een tabel uit een CSV-bestand, en ook exporteren naar beide bestandsformaten kan. Voor de echte powerusers biedt het laatste tabblad overigens ook de mogelijkheid om expliciet SQL-query's in te geven, maar de kracht van dit programma is juist gebruikers zonder kennis van SQL er SQLite-databanken mee kunnen bekijken en aanpassen.