Als we er vanuit gaan dat dit prachtige nieuwe wonder van techniek in het derde kwartaal uitkomt, dan wordt de nieuwe Apple het mooiste cadeau van de decembermaand. En dat betekent dat er volgend jaar januari een hele rij idioten voor je deur zal staan, die allemaal willen dat hun iPad/iSlate/iTablet/iBrick aan het bedrijfsnetwerk wordt aangesloten.

Mee naar kantoor

Het is een bekend verhaal, dat teruggaat op de vroegste dagen van de personal computer. Toentertijd smokkelden gebruikers hun mooie nieuwe pc’s mee naar hun werkplek, waarmee ze hele opstootjes veroorzaakten, omdat collega’s en andere afdelingen hetzelfde recht voor zich opeisten. Plotseling doken overal de pc-guerilla op, waardoor de IT-afdelingen veel geld moesten uitgeven om die slecht uitgedachte systemen in een beheerbare staat te krijgen.

En nu zie ik weer zoiets gebeuren met die Apple tablets. Eerst zullen gebruikers ze als hun eigen apparaten het kantoor in smokkelen, omdat ze de blits willen maken bij hun collega’s. Maar niet lang daarna zullen ze willen dat die apparaten ondersteund gaan worden, en gaan ze zeuren om dure docking stations en de speciale bijbehorende muizen en toetsenborden. Dan kunnen ze die zorgvuldig geteste en bedrijfsklare desktop of laptop van het bedrijf tenminste dumpen voor dit mooie nieuwe speeltje.

Volgende pagina: IT is de pineut

IT is de pineut

En dat wordt één grote ellende. IT komt er achter dat de eerste generatie van deze apparaten nog een paar bugs bevatten. Gebruikers zullen eisen dat problemen worden opgelost die niet eens zouden moeten bestaan, zoals slechte integratie met Exchange Server, of slechte ondersteuning van VPN. En pas als de hype rond deze apparaten eindelijk uitdooft, kunnen de overwerkte IT-afdelingen eindelijk terugkeren naar de belangrijker projecten, zoals het patchen van servers en het upgraden van de infrastructuur, die ze in de ijskast hebben moeten zetten om tegemoet te komen aan die tabletmania.

Als je denkt dat ik overdrijf, ga dan maar eens na wat er gebeurd is met de iPhone. Bijna direct nadat de eerste was uitgekomen, gaven gebruikers hun onhandige Windows Mobile apparaten en Blackberries terug en wilden ze dat hun Apple-gizmo’s werden geaccepteerd als gewone bedrijfstelefoons. Er was alleen een klein probleempje: de iPhone kon niet overweg met Exchange Server, waardoor de IT-afdelingen over de hele wereld alles uit de kast moesten trekken om die in het oog lopende onvolkomenheid op te lossen. Zelfs met de tweede generatie iPhone was dit niet helemaal opgelost. Apple beweerde dat die de Exchange beveiligingspolicies ondersteunde, maar daarmee bleek er een achterdeur geopend te worden in het bedrijfsnetwerk.

Een tablet van Apple lijkt nog ingrijpender te gaan worden, omdat gebruikers het apparaat willen gaan gebruiken als hun default computer. Dit zal IT-afdelingen er toe dwingen om hun steeds complexere desktop stacks in een vorm te persen die aansluit bij een apparaat dat vooral op de consument is gericht, en dat nooit is ontworpen voor zulke workloads. En dan kunnen ongelukken niet uitblijven.

Volgende pagina: Wat kun je doen

Wat kun je doen

Dus wat kunnen IT-afdelingen doen om deze Apple Tablet Apocalyps af te wenden? Ten eerste is er een pertinent verbod nodig. Gebruik elk excuus dat je kunt bedenken dat enige indruk zal maken. Zeg bijvoorbeeld dat de apparaten onveilig zijn, en dat het bedrijfsnetwerk gevaar loopt als ze erop worden aangesloten. Zoek vervolgens alternatieven die wel aansluiten op jouw eisen. Die zijn dan misschien niet zo sexy als het echte werk, maar ze zijn waarschijnlijk goed genoeg om de tablet-verdwaasde gebruikers tevreden te stellen. Misschien moet je nu alvast op zoek gaan naar leuke apparaten om de Apple iHysterie voor te zijn.

En schenk daarbij vooral veel aandacht aan het hoger kader van je bedrijf, in hun exclusieve kantoren. Want als zij eenmaal met het laatste fruit van Apple binnen komen zeilen, dan raak je die dingen nooit meer kwijt.

Bron: Techworld