Ik doel natuurlijk op de IE-zonde: het ongeoorloofd opstarten en gebruik van Internet Explorer, de browser van Microsoft. Net als andere sociale ziekten is ook deze besmettelijk. Kijk maar om u heen. De kans is groot dat, terwijl u dit leest, iemand in uw omgeving zich schuldig maakt aan dit wangedrag.

Ik weet al wat u zult zeggen: Het is allemaal onzin, het marktaandeel van Internet Explorer daalt sneller dan een neergeschoten piloot zonder parachute. En u zelf? U bent een trouwe Firefox-gebruiker, u zweert bij Chrome of u houdt van Opera. U zou er niet eens aan denken om op het IE-icoon te klikken, op welke computer u ook werkt. En hoewel u niet kunt spreken voor uw vrienden en gewaardeerde collega’s, u weet zeker dat dit ook voor hen geldt.

Misschien moet u dan toch de cijfers eens verklaren van exo.repository, dat het gebruik van meer dan 20.000 Windowscomputers bijhoudt. Daaruit blijkt dat 87 procent van u minstens twee uur per dag Internet Explorer gebruikt. De helft van u heeft het zelfs zes uur per dag open.

En wat het allemaal nog erger maakt, is dat 56 procent van u ook regelmatig Firefox draait, wat betekent dat, hoewel u in het openbaar uw minachting voor de browser van Microsoft belijdt – en u er zelfs toe over bent gegaan om een alternatief te installeren om uw zonde te maskeren – de meesten van u zich nog steeds bezondigen aan IE!

Dit is een bedroevende situatie, die de spot drijft met onze normen en waarden en met wat wij over het algemeen definiëren als gezond browsergedrag. Natuurlijk, onder u zijn er ook die IE in het geheim gebruiken omdat u geen keus hebt. Het wordt u opgelegd van bovenaf en dus is uw IE-zonde een verplicht onderdeel van uw computergebruik. U kunt geen eigen applicaties installeren en dus bent u afhankelijk van wat de IT-afdeling van uw bedrijf u voorschotelt. U kunt niet anders dan u onderwerpen, aanpassen, zondigen.

Daar zit natuurlijk het probleem. In deze economische tijden is het moeilijk om uw principes hoog te houden als u ook nog uw baan wilt behouden. Dit dwingt veel fatsoenlijke webburgers tot een dubbelleven. In het openbaar belijdt u uw liefde voor open standaarden en samenwerking, terwijl u de schaamte van uw verslaving in het geheim moet dragen. U ziet uzelf graag als progressief, als een rebel, een vrijdenker. Maar de realiteit is dat u gewoon een radertje bent in het grote apparaat.

Ik zou willen dat ik u wat hoop kon geven, dat ik u kon beloven dat het binnenkort beter zal gaan en dat Google de Geweldenaar naar beneden zal komen van zijn verheven hoogte en neer zal dalen in deze wereld van zondaars, om het hele web nieuw te maken. Maar de waarheid is dat we voorlopig met deze plaag opgescheept zitten. Zolang veel IT-afdelingen weigeren om hun oude IE-centrische applicatiestacks in te ruilen, zullen de standaarden binnen bedrijven Internet Explorer blijven voorschrijven voor de meeste taken.

Bron: Techworld