Default is Wifi-assistentie ingeschakeld, maar om grote dataproblemen te voorkomen, is de optie slim genoeg om audio- en videostreamingapps uit te sluiten en worden apps die op de achtergrond werken niet meegenomen. Zo blijven gegevens stromen op je iPhone met een slecht draadloos netwerk, maar wordt je bundel hopelijk niet leeggetrokken.

Toch niet op wifi

Desondanks kregen sommige gebruikers onaangename verrassingen aan het eind van de maand toen de rekening van de provider binnenkwam. Dat kwam doordat wifi-verbindingen vaak matig waren en de iPhone overstapte op ondersteuning via het mobiele netwerk. Maar ook als de verbinding wegvalt of internet niet beschikbaar is, stapt de iPhone automatisch over op mobiel terwijl je wellicht denkt op 4G te zitten.

Deze feature kun je uitschakelen in Instellingen > Mobiel netwerk. Scrol helemaal naar beneden, voorbij de lijst van apps naar de optie Wifi-assistentie. Schuif deze optie naar uitgeschakeld. Maar er is meer om dataverbruik op het mobiele netwerk te beperken en daar gaan we op de volgende pagina op in.

Het besturingssysteem merkt het als er wel wifi-verbinding is, maar geen actieve internetverbinding, wat iets heel anders is dan een slechte verbinding. Onze collega's van Macworld krijgen regelmatig vragen over problematische ISP's waarna de iPhone de databundel te zwaar aanspreekt, ook als wifi-assist is uitgeschakeld.

In tegenstelling tot Wifi-assistentie, die rekening houdt met het beperkt gebruiken van data, kan een bundel worden leeggetrokken door apps en activiteiten als je het contact met het draadloze netwerk verliest. Maar je kunt bepalen dat bepaalde grootverbruikende apps geen mobiele data mogen gebruiken, om ervoor te zorgen dat je enkel streamt als je niet op 4G zit, bijvoorbeeld in dit voorbeeld apps als Podcast en Netflix:

Hier zie je ook hoeveel data deze apps nu gebruiken, zodat je een bewuste keuze kunt maken over welke apps je maar beter beperkt tot wifi. Als je echt helemaal wilt voorkomen dat mobiele data wordt aangesproken kun je ook Mobiele data uitschakelen, maar dat is nogal een paardenmiddel, want zo heb je onderweg helemaal geen internettoegang meer.