Waar blijft toch dat papierloze kantoor? De printer is nog steeds een belangrijk onderdeel van vrijwel elk kantoor en ook te vinden in het huis van de meeste mensen. Printers eten papier en inkt of toner, maar er zijn een paar slimme trucs en hulpmiddelen om dat verbruik te verlagen.

Sommige tools verwijderen bijvoorbeeld onnodige elementen van pagina’s, zoals de banners. Pro-tip: je kunt daar ook de leesmodus voor gebruiken, een standaardfeature in een browser als Firefox, en dan deze versimpelde versie afdrukken zonder zijbalken en reclames. Dat is niet zo uitgebreid als bijvoorbeeld FinePrint, maar het is een simpele truc. Hier volgen een paar tools die je printkosten besparen.

Inksaver

Inksaver is software die ervoor is gemaakt, zoals de naam al doet vermoeden, om zoveel mogelijk inkt te besparen. Hij kijkt algoritmisch naar de efficiëntste manier om documenten af te drukken, zelfs als het bijvoorbeeld om hoge resoluties gaat. Je kunt instellen hoe ver hij daarin moet gaan, zodat je fijnmazig controle hebt over wel heel spaarzaam geprinte stukken voor thuisgebruik en een afdruk die dichter bij het origineel ligt als je een document wilt opsturen per post.

FinePrint

Met de tool FinePrint kun je steviger bepalen hoe je printer zich gedraagt, bijvoorbeeld door af te dwingen dat hij donkere content lichter maakt om inkt te besparen, blanco pagina's uit printjobs te verwijderen, ongewenste afbeeldingen te verwijderen van de afdruk en meer. De software kost €46,50 en er is een gratis trial beschikbaar.

PDF Maker van 7-PDF

Deze tool is niet ontworpen om inkt te besparen, maar doet dat wel. Je kunt bij PDF Maker namelijk instellen bij een document wordt geconverteerd naar PDF dat dit in een bepaalde resolutie gebeurt. Breng het aantal dots per inch (DPI) terug om de resolutie te verlagen en je kunt zo diep gaan als 75 DPI (een standaardresolutie is ongeveer 300, vaak hoger bij afbeeldingen).

Paint.net

Nog een programma dat je printer kan sparen is het uitgebreide grafische open source-pakket Paint.net. Vrijwel net zo uitgebreid als Photoshop is dit een favoriet onder grafische hobbyisten met een beperkter budget; de software is gratis. Je kunt hier de resolutie van afbeeldingen uitgebreid en gedetailleerd aanpassen om ervoor te zorgen dat de printer niet zo zwaar wordt belast.