“De grootste hobbel om te migreren naar Windows 7 en Server 2008 R2 ligt aan de applicatiekant”, legt Arjan Ham uit. De commercieel manager infrastructuur services van Sogeti staat op het congres met een stand van zijn bedrijf waarop groot teksten vermeldt staan als ‘Neem uw angsten weg voor Windows 7’. “We merken dat de grootste uitdaging ligt in het overtuigen van de klant van de mogelijkheden om applicaties te migreren. Daar hopen wij als ICT-dienstverlener klanten zoveel mogelijk bij te faciliteren.”

Sogeti zelf heeft momenteel de meeste werkplekken met Windows 7 in Nederland. In twee maanden tijd werden 1100 werkplekken overgezet naar het nieuwe besturingssysteem. Ham: “Wij komen van Vista-omgeving met Bitlocker en zijn moeiteloos gemigreerd naar Windows 7 met Bitlocker.” Volgens onderzoeker IDC overweegt momenteel 50% van ondernemingen wereldwijd over te stappen naar de opvolger van Windows Vista.

Onder die mogelijke overstappers is ook Michel Noort, IT-manager bij fabrikant van parkeersystemen Schmit Services. “Ik vond het vooral een heel leerzame dag. Ik ben vooral gekomen om te bekijken hoe ik naar Windows 7 kan upgraden, wat de mogelijkheden zijn van Exchange 2010 en wat er speelt qua ontwikkelingen op het gebied van beveiliging.” Noort vertelt dat hij binnen zijn bedrijf zowel Vista als XP draait. “Dat gaat allebei zonder problemen.” Besparingen in de variabele kosten met Windows 7 zijn voor hem de grootste reden om een overstap te wagen. “Als onze hardware toereikend is en het budget het toelaat, zie ik het wel zitten. De besparingen op allerlei terreinen binnen Windows 7 leveren veel voordelen op. We hebben ook veel gevirtualiseerd binnen het bedrijf, een overstap naar Windows Server 2008 R2 met Hyper V sluit ik niet uit.”

Weinig info over licenties

Zijn branchegenoot Mark Gilissen van Q-Park is enthousiast, maar plaatst nog enkele vraagtekens. “Ik ben hier naartoe gekomen om meer te horen over de uitrolmogelijkheden van Windows 7 en over het optimaliseren van werkplekken. Vragen die ik hierover had, zijn beantwoord. Wat ik echter miste was het verhaal over licenties. Mij is nog niet helemaal duidelijk hoe dit straks werkt voor Windows 7 en wat de kosten zijn”, vertelde Gilissen die alleen Steve Ballmer na zijn keynote in de vragenronde iets over licenties hoorde vertellen, maar daar verder niets mee kan. “Ik vind dat Microsoft daar erg snel overheen gegaan is.”

Zelf heeft Gilissen nagenoeg zijn volledige park aan computers nog draaien op XP. “Ook maken we gebruik van VMware. Ik wil misschien wel overstappen, maar ik heb door het ontbreken van informatie over licenties mijn plaatje nog niet compleet. Ik zit momenteel op 85 procent aan informatie die ik wil hebben over Windows 7 en Server 2008 R2.” Tevreden was Gilissen met de uitleg van Microsoft en haar partners tijdens het congres. “Ik denk dat veel bedrijven benieuwd zijn naar de eerste fase als het gaat om migreren. Daarbij vond ik het netjes dat veel praktijkvoorbeelden zijn aangehaald, waaronder ook negatieve aspecten van Windows 7 zijn aangehaald, bijvoorbeeld het omgaan met IPv6 en de problemen die kunnen ontstaan bij het migreren vanuit Vista.”

Marco Kaptijn, manager bij de NS-Groep en verantwoordelijk voor het servergedeelte, is onder de indruk. “Met name de Operations Manager en de mogelijkheden voor virtualisatie spreken mij aan. We draaien nu Windows Server 2003. Het belangrijkste aspect voor mij is niet zozeer de mogelijke kostenbesparing, maar meer de extra mogelijkheden voor management en controle die Server 2008 R2 biedt.”

Systeembeheerders Pascal van den Dungen (Cascade Woondiensten) en Rob de Vet (Radécom) zeggen vooral wat opstoken te hebben van de mogelijke deployment-methoden en de beslissingsmatrix die met de nieuwe softwareproducten verbonden zijn. Toch vonden ze het jammer dat niet altijd de diepgang geboden werd. Van den Dungen: “Wat ik miste, was de technische diepgang in sommige sessies. Die ontbrak, alhoewel ik dat wel kan begrijpen gezien hier ook minder specialistische mensen rondlopen.”

Wat bedrijven die nog XP of Vista draaien vooral moeten begrijpen is dat zij een aantal heel nuttige features voor productiviteit erbij krijgen, vindt Danny Burlage van Microsoft Gold-partner Wortell. “Medewerkers van een bedrijf kunnen straks gemakkelijk bestanden gaan zoeken binnen email, het bedrijfsnetwerk, SharePoint of het web. Door deze zelf te configureren ‘federated search’ wordt het veel makkelijker om bronnen te vinden. Dit is een verbetering die zich direct terugbetaald in directe munt.”

Bespaar 77 euro per desktop

Over kosten gesproken, niemand van Microsoft of van de ondervraagde personen kan een precies antwoord geven over het percentage aan kostenbesparing. “Dat is per situatie verschillend”, luidt de respons. De enige harde cijfers die bekend zijn komen van dienstverlener Getronics die de besparing van een gemiddelde werkplek in opdracht van Microsoft onderzocht. Zij kwamen op € 77 per desktop per jaar uit. Dit is deels opgebouwd uit energiebesparing, minder onderhoudskosten, minder kosten voor de servicedesk, minder migratiekosten en een goedkopere deployment.

“Het is lastig om een exact beeld te schetsen van kostenbesparing”, vertelt Arjan Ham. “Productiviteit is niet altijd even goed te meten. Wat wij als Sogeti constateren is dat gebruikers en groepen een stuk makkelijker te beheren zijn. Verder zijn er heel veel factoren die meespelen. Een klant als AKN overwoog bijvoorbeeld eerder om naar Vista over te stappen, maar heeft daar vanaf gezien en kiest nu voor Windows 7. Wat zij aan voordelen bemerken ten opzichte van het verouderde XP zijn snelheidsverbeteringen, energiebesparing, een stukje extra veiligheid met Bitlocker en de verbeteringen in de communicatie met Direct Access.”

Bron: Techworld