We hebben hier al diverse cloudopslagdiensten bekeken, maar de compleetste is waarschijnlijk iDrive. Het is niet de goedkoopste, maar betaalbaar en het heeft clients voor bijna elke computer en apparaat - inclusief Windows Phone, wat zeldzaam is vandaag de dag. Het bedrijf levert ook aanvullend opslag om alle je apparaten en pc's te synchroniseren, bestanden te delen met anderen en je kunt er een back-up mee maken naar een lokaal station.

Er is een gratis versie van de dienst beschikbaar die beperkt is tot 5 GB. Er zijn twee betaalde versies (voor privégebruik - er is ook een zakelijke variant) met een onbeperkt aantal gekoppelde apparaten tegen een jaarprijs van $69,50 voor 2 terabyte en $99,50 voor 5 TB. De synchronisatiedienst krijg je er gratis bij, dat verkeer telt niet mee tegen de opslagruimte.

Met de bedrijfsversies heb je een onbeperkt aantal gebruikers en systemen, maar de prijs voor opslagruimte is wel hoger. Voor hetzelfde geld waar je bij het abonnement voor privégebruik 5 TB krijgt, heb je in de zakelijke versie 250 GB. Raak daar niet te veel door afgeleid als je voor een bedrijf op zoek bent naar online opslag en synchronisatie: met privégebruik zit je sneller met enorme bestanden voor zaken als HDR en 4K te kijken.

Ook interessant is de fysieke aflevering van hersteldata. Je krijgt de eerste keer dat je deze dienst nodig hebt tot op 3TB aan data op een harde schijf aan huis geleverd. Bedrijfsmatige gebruikers krijgen dat drie keer gratis. Daarna kost deze service 60 dollar. Je kunt ook je gegevens opsturen naar het bedrijf om ze daar op te slaan, als je minder bandbreedte tot je beschikking hebt voor grote overdracht.

Maar een van de interessantste features is continuous data protection (CDP) waarbij bestanden die constant wijzigen doorlopend worden bijgewerkt in plaats van op een ingesteld schema. iDrive ondersteunt vrijwel elk apparaat en OS, inclusief Linux/UNIX, macOS, enkele NAS-kasten en zelfs BlackBerry. Ook heb je een snapshot-feature, waarmee je makkelijk kunt terugrollen naar een eerder opgeslagen omgeving.

De lokale client is vrijwel identiek aan iDrive's online dashboard, zodat je met de webportal of de client instellingen kunt wijzigen - bijvoorbeeld om CDP op individuele basis uit te schakelen. De software maakt ook een lokale back-up aan die dezelfde data bevat als de back-up online.

Daarmee houd je gemakkelijker de 3-2-1-regel aan: 3 versies (origineel, kopie en kopie van kopie), 2 formaten (online en lokaal), 1 back-up op een andere plaats. Daarnaast is het sneller om te herstellen vanaf een harde schijf dan vanaf een online dienst.

Als je niet op zoek bent naar de features van diverse platforms om documenten in de cloud te bewerken, is iDrive een van de beste keuzes om een eenvoudig doch omvattend back-up en herstelsysteem op te zetten. Van de diensten die we getest hebben, is dit de optie waar we het gelukkigst van zijn geworden en omdat de featureset beschikbaar is vanaf het goedkoopste plan is het minder prijzig dan het aanvankelijk lijkt.