Even een kleine noot vooraf: Zowel Google als GM hebben niet direct bevestigd dat er enige vorm van Android-OnStar samenwerking is. Ik heb beide bedrijven gebeld en beide geven geen ruchtbaarheid aan het gerucht.

Dat gezegd hebbende zijn er wel verschillende bronnen die melden dat een OnStar systeem op een Android OS er toch echt gaat komen. Een GM bestuurder had het laatst over een plan voor het herlanceren van OnStar en een dergelijke samenwerking met Android zou zeker in dat plaatje passen.

De geruchten zijn in elk geval dat Google en GM aan een samenwerking werken die op Android gebaseerde telefoons koppelt aan auto’s die met het OnStar-systeem werken. De Wall Street Journal meldde vorige week al iets soortgelijks.

Dat bericht strookt met een nog specifieker verhaal van het blad Motor Trend. Volgens Motor Trend zou de Android-OnStar samenwerking functionaliteit bieden die vergelijkbaar is met het MyFord Touch systeem van Ford.

Dat zijn dus dingen als bediening van je telefoon via je dashboard, het afspelen van media en navigatie, maar het Android-OnStar systeem zou daarnaast een behoorlijke stap verder gaan door je in staat te stellen je auto te besturen met je mobiele telefoon. Met andere woorden, je kunt volgens Motor Trend je deuren van slot halen, je motor starten en allerlei instellingen wijzigen met enkele vingervlugge bewegingen over je telefoonscherm.

De Toekomst van GM en OnStar

Wat de geruchten nog een stukje plausibeler maakt, is een recent interview van CNNMoney met de president van OnStar, Chris Preuss. Daarin bevestigt hij dat een nieuwe en verbeterde versie van OnStar in een ver gevorderd stadium is. Hij meldde dat het OnStar systeem dat debuteert met de Chevy Volt die later dit jaar uitkomt een kijkje in de toekomst zal geven.

Preuss zei ook dat “de herlancering van het OnStar systeem dit jaar een grote stap voorwaarts op technologisch gebied zal betekenen voor GM, zowel binnen het bedrijf zelf als met behulp van een samenwerking met een groot technologisch bedrijf van buiten.” Hij wilde echter niet zeggen wie deze partner was en wat ze precies aan het doen zijn. Ook zei Preuss “Er zijn een paar dingen die we op dit moment nog geheim willen houden.”

In een tweet van Preuss van iets meer dan een week geleden werd verder gemeld dat OnStar werkt aan een aantal nieuwe apps, die waarschijnlijk voor hetzelfde nieuwe systeem worden ontwikkeld.

Maar als het dan zo is dat de Google-GM samenwerking bestaat, wanneer zouden we dan het eventuele bewijs kunnen zien? The Wall Street Journal beweert dat we ergens deze week belangrijk nieuws kunnen verwachten van OnStar. CNNMoney verwacht de bekendmaking van het nieuwe OnStar systeem ergens deze zomer. Motor Trend rekent op een OnStar-Android aankondiging voor begin 2011.

Het zou in elk geval slechts een kwestie van tijd moeten zijn voordat Steve Jobs GM bestempelt als de autofabrikant voor porno-vlegels.

Bron: Techworld