De allereerste generatie PocketPC's hadden een schermresolutie van 320 x 240 pixels of halve vga-resolutie (qvga). De nieuwste generatie heeft een scherm met een volwaardige vga-resolutie waar dus vier maal zoveel informatie op past. Een extraatje is dat de gebruiker het scherm ook in landschapsrichting kan draaien (zowel links- als rechtshandig), zodat er in de breedte nog meer informatie op past.

Nog een nieuwigheid is de aanwezigheid van twee in plaats van één uitbreidingssleuven. Naast de gebruikelijke mmc/sd-kaartsleuf (met sdio-ondersteuning), is er ook een mini-CompactFlash (CF) sleuf, waarin we bijvoorbeeld met succes een Intel Ethernet-netwerkkaartje uitprobeerden.

Microsoft Windows Mobile 2003 Second Edition voorziet in al deze nieuwigheden, en bevat ook ondersteuning voor (toekomstige) PocketPC's met 'vierkante' schermen, dus met een resolutie van 240 x 240 pixels of 480 x 480 pixels.

De nieuwe versie van Pocket Internet Explorer kan nu eindelijk webpagina's comprimeren op één kolom. Deze welkome vernieuwing is duidelijk geïnspireerd op de al langer bestaande small screen rendering mogelijkheden van de alternatieve browser Opera.

Nog een nieuwigheid is wpa-ondersteuning voor een betere beveiliging van draadloze netwerkverbindingen. Aan Pocket Office werden geen verbeteringen aangebracht. Daarvoor is het wachten op de volgende versie van Windows CE die Windows Mobile 2005 zal heten. Wel is het voortaan mogelijk om uw PocketPC op te laden via een usb-kabel (dus zonder extra lader). De pc of notebook moet in dat geval natuurlijk wel ingeschakeld blijven.

Asus MyPal A730

Door zijn relatief kleine scherm is de PocketPC van Asus compacter en lichter dan die van HP. Zo weegt de A730 bijna vijftig gram minder dan de hx4700 (158 gram tegenover 206 gram).

Verder heeft hij ook een 1,3 megapixel camera voor zowel stilstaande als bewegende beelden. Een witte led kan worden gebruikt om donkere scènes bij te lichten. Van echt hoge kwaliteit zijn de gemaakte foto's en video's echter niet, daarvoor is de resolutie te laag.

Asus Backup is een extra applicatie om de gegevens van de PocketPC veilig te stellen op een geheugenkaartje. Bij een erg lage batterijstand zal de MyPal trouwens spontaan vragen om zichzelf te back-uppen.

Verbindingen met de buitenwereld kunnen worden gelegd via de meegeleverde usb-wieg, de ingebouwde infrarode poort of de aanwezige Bluetooth-voorziening. Wifi noch gprs zijn echter aanwezig. Een wifi- of gprs-kaartje passen natuurlijk wel optioneel in een van de uitbreidingssleuven.

De verwisselbare Li-Ion batterij van de MyPal A730 houdt het in onze strenge testen 134 minuten uit zonder en 161 minuten met Bluetooth. Dat is een stuk minder dan de autonomie van de iPaq hx4700.

De PocketPC van Asus presteert in de Spb Benchmark ietsje trager dan die van HP, hoewel het verschil minimaal blijft. De Intel XScale PXA270 processor draait in de Asus aan 520 MHz. Ons vielen de matige grafische prestaties op, die waarschijnlijk te wijten zijn aan het hogere aantal pixels dat moet worden verwerkt. Ook de andere VGA PocketPC's in deze test zijn overigens in dat bedje ziek.

Dell Axim X50v

Dell's VGA PocketPC Axim X50v zit qua maat en gewicht (174 gram) tussen de Asus MyPal A730 en de HP iPaq hx4700 in. Een camera ontbreekt, maar wifi en Bluetooth zijn wel van de partij en kunt u in- en uitschakelen met een knop op de zijkant van het apparaat. Er is ook een infaroodpoort.

De Axim gebruikt exact dezelfde processor als de iPaq hx4700, dus een Intel PX1270 XScale aan 624 MHz. Dat de iPaq toch een hogere Spb Benchmark Index heeft, ligt volledig aan de mindere grafische prestaties van de Axim: hij is op grafisch vlak ongeveer de helft trager dan de iPaq (en de Asus).

De verwisselbare 1100 mAh Lithium-Ion batterij hield het in onze testen iets meer dan 160 minuten uit bij gewoon gebruik (met of zonder WiFi) en ruim 20 minuten met Bluetooth. Dat is niet zo goed als de iPaq, maar wel beter dan de MyPal.

Een optie is een vga-kabel waarmee u de Axim aan een projector of scherm kunt koppelen. Via een hulpprogramma kan het beeld van de Axim tegelijk op het interne en externe scherm worden weergegeven, al vertraagt dat de grafische prestaties nog verder.

HP iPaq hx4700

De iPaq hx4700 is even lang als de oudere generatie iPaq's, maar wel een halve centimeter smaller en ook enkel millimeters dunner. Het gewicht blijft met 206 gram relatief hoog. Het relatief grote 4-inch vga-scherm is van een opmerkelijke kwaliteit, met gestoken karakters en kleurrijke pictogrammen.

Dat het scherm ook in landschapsrichting kan worden gedraaid, komt in zowat alle applicaties van pas, ook in de ClearVue-toepassingen voor het bekijken van PowerPoint-presentaties en pdf-bestanden die HP gratis meebundelt.

Met de HP Protect Tool is het mogelijk om gevoelige informatie die op de PocketPC wordt bewaard, te beschermen met sterke encryptie (naar keuze Triple DES of AES). HP Protect Tool zit op de ROM maar moet door de gebruiker expliciet worden geactiveerd.

Het mechanische navigatievlak van de oudere iPaq's is op de hx4700 vervangen door een aanraakgevoelige NavPoint van Synaptics. De gevoeligheid van het NavPoint kan men instellen via een regelpaneel. Het voordeel van een 'virtueel' navigeervlak is dat het niet deert of het scherm nu in portret- of in landschapsstand staat.

Op het vlak van aansluitingen is de hx4700 compleet uitgerust. Alleen een ingebouwde gsm en gprs-modem ontbreken. Met het iPaq Wireless applet configureert en activeert de gebruiker snel de juiste netwerkverbindingen.

Met een autonomie van iets meer dan vijf uur onder de slechtste omstandigheden is de autonomie flink beter dan die van de Asus en Dell. Het gebruik van wifi vermindert de autonomie tot drieëneenhalf uur. Dit is wel gemeten met constante schermverlichting en onder hoge belasting van de processor.

De hx4700 presteert goed op alle onderdelen van de Spb Benchmark, met uitzondering van de grafische prestaties. Doordat er meer pixels moeten worden verwerkt, kan de grafiek niet profiteren van de hogere prestaties die de 624 MHz Intel XScale PXA270 processor levert. Op dat vlak is er dus nog verbetering mogelijk. Bron: Techworld