GnuPG is een vrije implementatie van de OpenPGP-standaard waarmee je gegevens kunt versleutelen en ondertekenen. Dankzij de gnupg-plugin voor Vim kun je met GnuPG versleutelde bestanden ook heel eenvoudig aanpassen. Als je dan een bestand met de extensie gpg, pgp of asc in Vim opent, dan vraagt de editor je om het passphrase, ontsleutelt het bestand en versleutelt het opnieuw nadat je wijzigingen hebt gemaakt en het bestand opslaat. Als je een nieuw bestand opent met één van bovenstaande extensies, dan vraagt Vim de ontvangers van dit bestand en encrypteert het dit bestand met hun publieke sleutel.

Eenvoudige installatie

De installatie van de plugin is eenvoudig: kopieer gewoon het bestand gnupg.vim naar de directory $HOME/.vim/plugin. Daarna voeg je de volgende regel toe aan .bashrc of het equivalente initialisatiebestand voor je shell:

export GPG_TTY=`tty`

In Debian en Ubuntu is gnupg.vim ook te installeren als onderdeel van het pakket vim-scripts, terwijl openSUSE de plugin aanbiedt in het pakket vim-plugin-gnupg in de Contrib-repository.

Bron: Techworld