De blogpost van Schwartz begint direct al met twee sappige anekdotes over twee grootmachten in de IT. Steve Jobs belde Schwartz op toen Sun Looking Glass aan het maken was, een 3D desktop voor Linux. In dat project zou Sun patenten van Apple schenden, aldus Jobs. Als Sun het uit zou brengen, dan zou Apple niet aarzelen en een rechtszaak aanspannen.

Het antwoord van Schwartz was simpel: “Jullie Keynote lijkt echt sprekend op ons Concurrence. Hebben jullie daar de rechten voor? En Mac OS is gebouwd op Unix. Ik geloof dat Sun daar ook een paar patenten van heeft.” Daarmee was Jobs tot zwijgen gebracht.

Ook Bill Gates en Steve Ballmer kwamen eens op bezoek, omdat ze geld wilden zien voor elke download van OpenOffice. Daarin zouden namelijk patenten van Microsoft geschonden worden.

“Royalties over vrije software?”, schrijft Schwartz, “Dat is volledig met zichzelf in tegenspraak.”

Gelukkig hadden ze zoiets verwacht bij Sun, dus waren ze niet onvoorbereid. Volgens Schwartz is Microsoft zelf niet vies van het imiteren van succesvolle producten, dus had dat bedrijf waarschijnlijk erg goed naar Java gekeken toen ze .NET bouwden. Het antwoord van Schwartz was dan ook dat Microsoft aan Sun moest betalen voor elke kopie van Windows. “Dat was een korte vergadering.”

Schwartz begrijpt het principe van patenten vooral voor de verdediging. Maar het gebruik ervan voor de aanval is wat hem betreft een wanhoopsdaad. Daarbij wijst hij op de rechtszaak van Nokia tegen Apple. Die heeft voor Nokia zeker niet het gewenste resultaat. Wie een concurrent aanklaagt maakt die concurrent meer relevant, niet minder, aldus Schwartz. Onwikkelaars raken juist meer geinteresseerd in Android nu Apple er actie tegen onderneemt.

Schwartz eindigt met een nederlaag voor Sun. Kodak klaagde het bedrijf aan met een patent dat het van Wang had overgenomen. Maar doordat Kodak nog maar net in de digitale wereld actief was, was er eigenlijk niets waarop Sun Kodak terug kon pakken. Dat leidde ertoe dat Sun Kodak honderd miljoen dollar moest betalen.

Waaruit blijkt dat grote bedrijven met uitgebreide business niet zo heel erg gevaarlijk zijn met patenten in de hand. Maar patenttrollen zijn dat des te meer.

Bron: Techworld