Een gebruiker kan Remote Disable activeren door een zogenaamde 'kill command' in te stellen (denk aan 'shut off PC now'). Wanneer een gebruiker vervolgens zijn ThinkPad verliest, kan hij deze blokkeren door een sms-bericht met de code naar de notebook te sturen. De eerstvolgende keer dat de notebook wordt opgestart blokkeert het systeem en krijgt de rechtmatige eigenaar automatisch een bevestigingsbericht via sms. Om de geblokkeerde notebook weer te reactiveren dient de gebruiker een vooraf ingestelde code in te voeren. Elk ThinkPad-systeem kan worden gebonden aan maximaal 10 mobiele telefoons.

Lenovo werkte bij het ontwikkelen van Remote Disable nauw samen met BIOS-producent Phoenix Technologies. De techniek is voornamelijk gericht op zakelijke gebruikers, verklaarde vice-president Bob Galush van Lenovo aan Engadget. "Door onze samenwerking met Phoenix kunnen we onze klanten de hoogste veiligheidsmaatregelen aanbieden. Naast deze nieuwe techniek maken de ThinkPad-notebooks gebruik van biometrische beveiliging, volledige harde schijf-encryptie en ingebouwde veiligheidschips", aldus de topman.

Het idee van een ‘kill switch’ is niet nieuw. Zo introduceerde Beachhead Solutions in 2006 al een Lost Data Destruction service. Dit systeem maakt, net als andere antidiefstalsystemen, gebruik van een internetserver. Lenovo's Remote Disable gebruikt daarentegen het gsm-netwerk, waardoor een internetverbinding niet meer noodzakelijk is om het systeem te blokkeren.

Remote Disable zal naar verwachting in het eerste kwartaal van 2009 verschijnen en is geschikt voor ThinkPad-notebooks die uitgerust zijn met mobiel breedband en een dataplan. De software zal kosteloos te downloaden zijn via de website van Lenovo. Bron: Techworld