Het in een opwelling versturen van boze e-mails wordt in vaktermen e-mail rage genoemd. Volgens sommigen is het een nieuwe vorm van asociaal gedrag die is te vergelijken met road rage. Door omstandigheden veranderen fatsoenlijke mensen in asociale horken met bijbehorend taalgebruik en gedrag.

Uit onderzoek blijkt dat e-mail rage kan ontstaan door zuurstofgebrek in de hersenen. Als we druk achter de computer bezig zijn, komt het voor dat we wel eens onze adem inhouden, zeker als we even snel een reactie willen geven. Door dat onbewust inhouden van de adem, e-mail apneu genoemd, ontstaat het zuurstoftekort. Dat tekort activeert op zijn beurt in de hersenen het vecht of vlucht gedrag, met als resultaat een meer emotionele reactie dan van te voren bedoeld was.

Er bestaan verschillende tips voor hoe je e-mail rage kunt voorkomen. Enerzijds zul je kalm, zakelijk en vriendelijk moeten blijven, anderzijds kun je ervoor kiezen om even afstand van de computer te nemen en de zaak offline op te lossen. Maar de belangrijkste tip is om bij het schrijven van de e-mail de “To”- en “CC”-velden leeg te laten. Dat voorkomt dat je in je opwelling iets wegstuurt wat je beter nog even vijf minuten kunt laten liggen.

Bron: Techworld