Recent maken de ontwikkelaars van de browsers vlak na elkaar bekend dat zij bepaalde processen van de browser gaan uitbesteden aan de grafische processor in systemen. Zo zal Internet Explorer 9 (bèta gepland voor september) gebruik maken van Direct2D om afbeeldingen sneller te renderen. Firefox 4 krijgt ondersteuning voor WebGL en een aanvullende Javascript-engine met de naam Jägermonkey. Ook Opera gaat gebruik maken van hardware-accelaratie met zijn nieuwe bibliotheek, terwijl Safari van Apple zelfs al hardware-acceleratie ondersteunt in versie 5.

Google heeft Chrome nu bij dat lijstje gevoegd. Via ANGLE (Almost Native Graphics Layer Engine), een nieuwe grafische driver, worden taken geduwd naar WebGL in Windows en OpenGL in Linux en Mac.

De nieuwe trend is het toonbeeld van een wapenwedloop die de browserbouwers al sinds jaar en dag voeren. Naast functies die gaandeweg hun pad vonden naar iedere browser (tabbladen, pornoknoppen en wat niet meer), is snelheid een constant strijdtoneel tussen de verschillende concurrenten. Door rendering over te laten aan de grafische chips, worden laadtijden flink beknot. Bron: Techworld