Het gaat om de Globull, een rood apparaatje dat is uitgerust met een 60 GB harddiskdrive en een USB 2.0-kabel. Idee is dat gebruikers een volledig besturingssysteem en applicaties op de sleutel kunnen laden. De eigen werkomgeving kan vervolgens ook op een vreemde pc tevoorschijn worden getoverd door de sleutel in de pc te pluggen en een wachtwoord in te voeren. De Globull laat geen gegevens achter op de pc zelf.

De ingebouwde cryptografische processor zorgt ervoor dat data 'on-the-fly' worden versleuteld met behulp van 256-bit AES. Voor het ontcijferen van de gegevens is uiteraard het wachtwoord nodig. Omdat de werkomgeving volledig wordt geladen vanaf het externe apparaatje heeft kwaadaardige software op de pc geen invloed op de gegevens op de USB-stick, zo belooft Bull.

Er zijn nog wel enkele struikelblokken. Zo valt het niet mee om Windows te booten vanaf een externe drive, omdat in dit scenario niet bekend is welke randapparaten zijn geïnstalleerd. Bull heeft dit opgelost door een optionele virtualisatielaag toe te voegen die is gebaseerd op Mandriva Linux. Ook waarschuwt Bull op te letten of de softwarelicenties het toestaan dat de software wordt geladen op de Globull.

De Globull is voorlopig alleen in Frankrijk te koop en heeft een adviesprijs vanaf 460 euro. De internationale lancering staat gepland voor de tweede helft van dit jaar.

U3

Het is zeker niet voor het eerst dat een complete desktop op een USB-sleutel wordt gepropt. Zo maakte het U3-formaat het in 2005 al mogelijk om files en applicaties op een eenvoudige USB-sleutel te plaatsen. Dit formaat werd vervolgens breed ondersteund door geheugenfabrikanten als Kingston en Memorex en applicatiebouwers zoals Skype, Mozilla, McAfee en Openoffice. Bull breidt dit concept echter uit met een uitgebreide beveiligingslaag.

Bron: Techworld