Twee weken geleden werd al bekend dat Ubuntu-sponsor Canonical in de eerste week van juni een Ubuntu-versie speciaal voor MID's zou presenteren. Canonical heeft Ubuntu Netbook Remix ontwikkeld samen met Intel. Het nieuwe OS is dan ook geoptimaliseerd voor Intels Atom-processor en maakt gebruik van technologieën uit het Mobile Linux Internet Project (Moblin) dat is geïnitieerd door Intel.

Netbook Remix is gebaseerd op de standaard Ubuntu Desktop Edition en voegt daar nog een ‘launcher’ aan toe om snel toegang te krijgen tot populaire applicaties. Canonical werkt met ISV’s samen om populaire desktopapplicaties te certifceren voor Remix, zo laat het bedrijf weten in een persbericht. De eerste OEM-apparaten met daarop Ubuntu Netbook Remix worden later dit jaar verwacht. Netbook Remix zal overigens niet als gratis download worden aangeboden.

Groeiende markt

Met Netbook Remix hoopt Canonical de markt voor lichte internetapparaatjes zoals MID’s en netbooks verder naar zich toe te trekken. Microsoft maakte eerder een vergelijkbare manoeuvre door bekend te maken dat goedkope laptops en goedkope desktop pc’s in aanmerking komen voor verlenging van Windows XP OEM-licenties tot 2010. Het softwarebedrijf komt daarmee steeds verder terug op zijn beslissing om per 1 juli aanstaande de stekker uit Windows XP te trekken.

Bron: Techworld