De ontwikkelaarsversie werd begin deze maand al gepresenteerd tijdens Computex, maar is nu daadwerkelijk te downloaden. Het gaat om een ontwikkelversie van Ubuntu 8.04 ('Hardy Heron') voor mid's (mobile Internet devices), meldt LinuxDevices.com.

Producent Canonical hoopt dat de toepassingen van Linux-ontwikkelaars voor dit platform uiteindelijk terechtkomen op mid's. De Ubuntu mid-versie is gebaseerd op het door Canonical en Intel gesponsorde Ubuntu Mobile and Embedded (UME)-project, in samenwerking met Intels Moblin-org project.

Voorlopig is Ubuntu MID alleen geschikt voor Intels Centrino Atom (Menlow) en A100/110 (McCaslin)-platformen, geschikt voor de nieuwe Samsungs Q1U mobiele pc. Via virtualisatiesoftware van KVM kan de software ook op gewone computers draaien. Canonical zal ieder half jaar nieuwe versies van de software uitbrengen, tegelijk met de desktopversies van het open source-besturingssysteem.

Volgens David Mandala, projectmanager van de Ubuntu Mobile and Embedded Group, is de gratis, open source Ubuntu mid-versie geschikt om op kleinere mid-schermen te gebruiken. Bovendien kan de software toepassingen 'vingervriendelijk' maken voor touchscreens, aldus Mandala op zijn blog.

Bron: Webwereld Bron: Techworld