CentOS is een volledig open kloon van Red Hat Enterprise Linux. CentOS 4.8 is de voorlaatste release in de 4.x-tak van de Linuxdistributie. De andere ondersteunde tak, die van CentOS 5, staat sinds april op versie 5.3. Beheerders met nieuwere hardware wordt aangeraden om naar die versie uit te wijken, maar wie oudere hardware heeft, kan ondersteund af met 4.8.

Het gaat daarbij om pure onderhouds-updates; nieuwe functies hoeven we niet meer te verwachten, maar in principe blijft CentOS 4 ondersteund tot februari 2012. Enige grote toevoeging voor 4.8 is dan ook dat er een technology preview is opgenomen van OpenOffice.org 2.0 in de install directory. CentOS heeft tot nu toe standaard OOo 1.1.5 geïnstalleerd.

Meestal komen de CentOS-versies ongeveer een maand of anderhalve maand later uit dan de corresponderende Red Hat Enterprise Linux-versies, maar voor versie 4.8 duurde het allemaal wat langer door interne problemen binnen het CentOS-project. Zo is in juni een vooraanstaande ontwikkelaar opgestapt, terwijl een van de grondleggers een hele tijd niets van zich liet horen. Uiteindelijk lijken deze problemen opgelost. Bron: Techworld