Het Centrino-platform kwam in 2003 op de markt en bundelt een processor met een draadloze chipset. Het is voor het eerst dat Intel zijn mobiele platform aan een grondige revisie onderwerpt. Centrino 2 (codenaam Montevina) belooft sneller, krachtiger en energiezuiniger te zijn.

Centrino 2 biedt in eerste instantie vijf verschillende Core 2 Duo-processor met kloksnelheden variërend van 2,26 tot 3,06 GHz. De 45-nanometer chips zijn voorzien van een 1066 MHz front side bus en tot 6 MB L2-chache. Drie van de vijf Core 2 Duo-processors slurpen 25 watt aan energie. Bij de oude Centrino-chips was het verbruik nog minimaal 35 watt. Intel heeft voor deze zomer nog acht nieuwe mobiele processors op stapel staan.

De Mobile Intel 965 Express Chipset wordt in het nieuwe Centrino 2-platform vervangen door de Intel 45 Express Chipset (met geïntegreerde graphics). Hierdoor moet Centrino 2 beter overweg kunnen met driedimensionale afbeeldingen en andere hoogwaardige content.

802.11n

Voor draadloos netwerken is ondersteuning aanwezig voor de aankomende IEEE-standaard 802.11n met theoretische snelheden tot 450 Mbps. Het is nog altijd onduidelijk wanneer de definitieve versie van ‘n’ op de markt komt. Al een kleine twee jaar moeten we het doen met 'Draft'-versies, momenteel Draft 4.0. Volgens de laatste geluiden wordt de definitieve goedkeuring niet voor maart 2009 verwacht.

Volgens Matty Bakkeren, Enterprise Technology Specialist bij Intel, is het mogelijk dat 802.11n nog 'enkele kleine wijzigingen' ondergaat. Die eventuele wijzigingen zullen echter via een software-upgrade beschikbaar worden gesteld, zo belooft Bakkeren.

Later dit jaar begint Intel in de VS met de levering van zijn eerste gecombineerde WiMAX/Wi-Fi module, onderdeel van de Intel WiMAX/WiFi Link 5050-serie die optioneel leverbaar zal zijn op toekomstige Centrino 2-laptops. Tijdens de beurs Computex vorige maand in Taiwan toonde Intel al enkele Centrino 2-notebooks met WiMAX. In een blogposting werd de Asus M51VA van Asustek Computer die draait op een 45 nanometer Penryn P8600 2,4 GHz-processor als voorbeeld genoemd.

VPro

Interessant voor beheerders is de vPro-technologie die volgende maand aan Centrino 2 wordt toegevoegd om notebooks draadloos en op afstand te kunnen beheren. Dan kan worden gedacht aan het op afstand bijwerken van de systeemconfiguratie of het draadloos uitrollen van patches.

“VPro kenden we al van de desktop en hetzelfde gaan we nu doen voor notebooks”, aldus Bakkeren. “De uitdaging was dat we laptops in de slaapstand niet wakker konden maken en dat kunnen we nu wel.” Een notebook moet dan wel zijn aangesloten op de netvoeding.

Bakkeren noemt Client Initiated Remote Access (CIRA) als een andere belangrijke technologie binnen vPro. “Hiermee kan worden afgedwongen dat notebooks op regelmatige basis contact zoeken met het eigen bedrijfsnetwerk, om bijvoorbeeld patches binnen te halen.”

Ook de antidiefstaltechnologie die eerder dit jaar tijdens het Intel Developer Forum in Shanghai werd onthuld, zal in ‘Centrino 2 met vPro’ zijn opwachting maken. De Anti-Theft Technology biedt de mogelijkheid om na diefstal van de laptop de data te versleutelen en de disk te vergrendelen.

Puma

Met de nieuwe Centrino 2 met geïntegreerde grafische chip pareert Intel de recente aanval van aartsrivaal AMD. Advanced Micro Devices onthulde vorige maand haar Puma chipplatform voor laptops. Inmiddels hebben onder andere Lenovo, Acer, HP en nieuwkomer Samsung al Centrino 2-gebaseerde laptops aangekondigd.

Quad-core

Intel zal volgende maand ook nog een mobiele quad-core processor op de markt brengen. “De Core 2 Extreme is echt specifiek bedoeld voor gamers”, zegt Kris Rodolf, bij Intel EMEA Product Manager Mobility. De quad-core zal niet standaard worden gebundeld met een draadloze chipset. “De Core 2 Extreme wordt dan ook niet verkocht onder het Centrino-label”, aldus Rodolf.

Bron: Techworld