Chrome 3.0 is afgelopen week door Google vrijgegeven. Tests van Computerworld wijzen nu uit dat het duidelijk de snelste browser is tot nu toe. Chrome rendert JavaScript meer dan negen keer sneller dan Internet Explorer 8, vijf keer sneller dan Opera 10, twee en een half keer sneller dan Firefox 3.5 en dertig procent sneller dan Safari 4.0.

Vorige week gaf de engineering director van Chrome hoog op over de snelheid van zijn browser, waarbij hij beweerde dat de 3.0 update zo'n 25 procent sneller is in het renderen van JavaScript dan zijn voorganger, Chrome 2.0 en 150 procent sneller dan de originele versie, die in september 2008 werd gelanceerd.

Om die beweringen te verifiëren haalde Computerworld de SunSpider Javascript benchmark test uit de kast en draaide die voor elke browser drie keer op Windows XP SP3. De gemiddelden van die scores werden vervolgens met elkaar vergeleken.

De meeste browserproducenten hebben het laatste jaar veel aandacht gevestigd op de JavaScriptprestaties van hun producten, zeker nadat Mozilla de begon met de nieuwe TraceMonkey JavaScript engine die uiteindelijk in Firefox 3.5 terecht kwam. Alleen Microsoft heeft zulke benchmarks afgedaan als minder belangrijk. Dat bedrijf noemde het opbieden met JavaScript een 'browser drag race', die niet echt laat zien hoe de browsers presteren in de echte wereld. In plaats daarvan heeft Microsoft een downloadtest gedaan vanaf de 25 meest populaire bronnen van internet, om vervolgens te claimen dat IE8, als het er echt om gaat, sneller is dan Firefox en Chrome.

Hoewel Chrome de snelste browser is voor Windows, heeft de browser maar 3 procent van de markt, een percentage dat schril afsteekt bij de 67 procent die door alle versies van IE ingenomen wordt. Firefox, Safari en Opera hadden in augustus respectievelijk 23, 4 en 2 procent van de markt, volgens de gegevens van Net Applications. Bron: Techworld