De versie voor Windows van Chrome is er al meer dan een jaar en al eind 2008 werden de versies voor Linux en Mac aangekondigd. Toch moesten gebruikers van die systemen al die tijd van de zijlijn toekijken. Het heeft dan ook langer geduurd dan de bedoeling was, schrijft Brian Rakwoski op het Googleblog. Bovendien heeft de browser nog niet alle functionaliteit die op Windows beschikbaar is, zoals het synchroniseren van bookmarks en ondersteuning voor multitouch.

Native Mac en Linux

Een verklaring voor de vertraging vinden we op het Google Macblog. Daar schrijven de ontwikkelaars John Grabowski en Mike Pinkerton dat ze geen port wilden van de Windowsversie, maar een native applicatie die goed integreert met het Mac OS. Hieronder staat de video van de Mac-versie.

Ook Chrome voor Linux heeft lang op zich laten wachten. Rakowski schrijft dat de meeste ontwikkelaars bij Google Linux gebruiken, dus ook binnen Google werd hard om deze versie gezeurd. De Linuxbrowser integreert nu goed met GTK thema’s en de updates worden verzorgd door de standaard package manager van het systeem. Of dit betekent dat ze niet automatisch worden geïnstalleerd, zoals dat op Windows gebeurt, zegt Rakowski er niet bij.

Extensies

Tot slot is er een extensiesysteem gelanceerd, waarmee extensies makkelijk zijn te maken en te installeren. Gebruikers van Windows en Linux kunnen nu al kiezen uit meer dan 300 extensies die in de gallery staan.

Bron: Techworld