Hoewel het momenteel nog een niche is, kan het best zo zijn dat Chrome OS het succes van Android volgt en een goed alternatief biedt voor besturingssystemen. Zo overweegt pc-bouwer Dell het Google besturingssysteem op nieuwe systemen te zetten en is de verwachting dat andere leveranciers snel zullen volgen.

Bij Android is het zo dat hardwarefabrikanten geen licentiekosten voor het open-source mobiele besturingssysteem hoeven te betalen. Binnenkort gaat Google nog een stapje verder: fabrikanten worden namelijk betaald om het besturingssysteem op de smartphones te zetten. Waarschijnlijk gaat dat ook bij personal computers gebeuren in het geval van Chrome OS.

Tandem

Daarnaast kunnen we veel gaan verwachten van de combo Chrome OS/Google Apps. Naast het besturingssysteem zelf, is voor veel IT-beslissers de productiviteitssoftware minstens even belangrijk. Op dit punt kan Google verder gaan dan de concurrentie.

Zoals deze grafiek aantoont is er samenhang tussen het succes van Windows en Office en is deze synergie enorm belangrijk voor het zakendoen van Microsoft. Tot voor kort kon men betwisten dat weinig alternatieven voor Microsoft Office geschikt zijn voor alledaags zakelijk kantoorgebruik. Dat verandert langzamerhand. Google’s gratis SaaS-gebaseerd Docs wordt met de week beter geschikt voor zakelijk gebruik. In sommige gevallen, zoals bijvoorbeeld bij het live bewerken van online documenten, biedt Google Docs functionaliteit waarvan Office-gebruikers alleen maar kunnen dromen.

Volgens de MS Office 2010 OEM prijslijst, vraagt Microsoft pc-fabrikanten 2 euro per kopie van Microsoft Office Starter Editie mits toegestaan wordt dat er meerdere Microsoft componenten geïnstalleerd worden. Wil de fabrikant alleen Starter Editie, dan moet hij 5 euro per kopie betalen.

Google kan Docs gratis aanbieden. Pc-fabrikanten kunnen hierdoor honderden miljoenen euro’s uitsparen door te bezuinigen op licentiekosten voor Microsoft Office. Google kan daarnaast met incentives komen om Google Apps gebruikers te verleiden tot een overstap naar Chrome OS in combinatie met Google Docs. Het gevolg hiervan is dat pc-fabrikanten betere marges kunnen hanteren wanneer ze voor de Chrome OS/Docs combo gaan.

Je kunt je natuurlijk afvragen of Chrome OS en Google Docs het wel redden ten opzichte van Windows en Office omdat zoveel andere leveranciers daar in het verleden niet in wisten te slagen. Ik denk dat de combinatie Chrome OS en Google Docs/Apps een gebruikservaring meebrengt die niet te vergelijken zal zijn met eerdere OS en office productivity alternatieven.

Het belangrijkste argument voor pc-bouwers zal winst zijn. Zo kunnen leveranciers van Linux-machines al een compleet systeem (incl. productiviteitssuite) leveren voor nul komma nul euro aan licentiekosten. Maar deze leveranciers kunnen niet meeprofiteren van de opbrengst die Google binnenhaalt met zijn zoekprogramma, waar het fabrikanten mogelijk in laat meedelen. Deze ‘meer-dan-gratis’ aanbieding is moeilijk te negeren en voor aanbieders als Canonical en Novell lastig om tegen te concurreren.

Afgezien van de kosten, zouden IT-beslissers zich moeten afvragen of gebruikers wel zitten te wachten op een Chrome OS-machine. In bepaalde opzichten werken webapplicaties makkelijker dan traditionele fat-client applicaties. De acht applicaties die ik heb openstaan op mijn Windows machine zouden ook makkelijk in een browser kunnen draaien. Ik denk dat dit ook voor veel bedrijven geldt.

Om eerlijk te zijn verwacht ik niet dat veel IT-beslissers komend jaar voor Chrome OS zullen kiezen. Het gebrek aan management en beheermogelijkheden op enterprise niveau zal het besturingssysteem waarschijnlijk parten spelen zodra het wordt uitgebracht. Maar dat zal op termijn opgelost worden.

Chrome OS als project

Het is mogelijk om Chrome OS slechts voor bepaalde groepen gebruikers in te zetten, zoals voor bijvoorbeeld medewerkers van de klantenservice. Je kunt ook een pilot-project met bestaande pc’s opzetten om Chrome OS in combinatie met Google Docs/Apps te proberen. Je kunt dan vanzelf bemerken of en zo ja voor wie Chrome OS geschikt zou kunnen zijn.

Wat je ook doet, maak nu alvast een planning. Als het met Chrome OS dezelfde kant op gaat als met Android, dan is je leverancier je voor of gaan je gebruikers erom vragen. De tijd die je dan niet hebt om een weloverwogen beslissing te maken, heb je nu wel. Bron: Techworld