Intel is aangeklaagd door AMD vanwege concurrentievervalsing, maar in november is dat geschil geschikt. Ondertussen is de EU nog steeds bezig met een onderzoek naar Intel, en een maand na de schikking met AMD is Intel alweer aangeklaagd door de US Federal Trade Commission. In de aanklacht wordt onomwonden gesteld dat Intel de prestaties van niet-Intel processoren door middel van zijn software verminderde ten opzichte van die van Intel. Voor het publiek leek het dat de mindere prestaties van de concurrenten lag aan de producten van die concurrenten, niet aan de software van Intel.

Agner Fog vertelt op zijn blog hoe dit in zijn werk gaat. Een compiler van Intel kan verschillende versies maken van een stuk code, zodat ze geoptimaliseerd kunnen worden voor een bepaalde processor. Daarvoor moet worden bepaald welk type CPU er in het systeem zit, waarna er een optimaal codepad wordt gekozen voor die bepaalde CPU. Zoiets wordt een CPU dispatcher genoemd. “Maar de Intel CPU dispatcher controleert niet alleen welke instructieset door de CPU wordt ondersteund, maar ook de vendor ID string. Als die ‘GenuineIntel’ zegt, dan wordt het optimale codepad gebruikt. Als de CPU niet van Intel is, dan wordt in de meeste gevallen de meest langzame versie van de code gedraaid, zelfs als de CPU helemaal compatibel is met de betere versie", schrijft Fog.

Nu AMD en Intel hun meningsverschillen hebben bijgelegd zou er ook een nieuwe versie van de compiler moeten komen met een eerlijke CPU dispatcher. Maar of dit ook goed zal uitpakken voor VIA is natuurlijk nog maar de vraag. De zaak van FTC zal daarvoor moeten zorgen. Fog geeft ook nog een manier om de CPU dispatcher te patchen. Een andere mogelijkheid is de CPUID van AMD processoren veranderen in GenuineIntel

Bron: Techworld