Wat is dat ook alweer, Cortana?

Cortana is een intelligente assistent. Het programma moet reageren op gesproken opdrachten, maar deze kunnen ook worden ingetypt. Hiermee kun je zoekopdrachten geven of bepaalde taken starten (zoals een agendapunt toevoegen of een mail starten). Ik heb Cortana een aantal keren getest maar kwam meestal niet veel verder dan dat er Bing zoekopdrachten in Edge werden uitgevoerd en gepresenteerd. Zie afbeelding 1, na een poging om een "reminder" te zetten. Maar Cortana wordt slimmer, dus wie weet zou Cortana wel eens nuttig kunnen zijn. En dat is te zien in afbeelding 2, waarbij het intypen van een vluchtnummer genoeg is om de aankomsttijd te tonen.

Cortana kan geen herinnering sturen

Cortana vindt een vlucht

Was er niet iets met privacy?

Jazeker, want om Cortana te kunnen gebruiken moet je je op de PC aanmelden met een Microsoft account in plaats van een lokaal account. Cortana verzamelt van alles over je PC gebruik- en gedrag, zoekopdrachten, bezochte websites, afspraken. Microsoft beschrijft dat hier.

In je Bing Dashboard kun je legen wat Cortana van je heeft verzameld. Die link geeft momenteel een Page not found. Dat betekent dat je als eindgebruiker eigenlijk niet weet wat Microsoft met je gegevens doet, of op z'n minst zou kunnen doen. Dat geeft veel Windows gebruikers een onprettig gevoel, reden waarom ze Cortana liever uitschakelen.


Was er niet iets met Nederlands en Cortana?

Dat klopt! Microsoft heeft Cortana maar in een beperkt aantal talen en landen opgetuigd en dat aantal regio's neemt nu ook weer niet echt snel toe. Dus er is op dit moment eigenlijk geen zicht op een Nederlandse Cortana. Als je Cortana volledig wilt testen dan moet je zowel de taal als het land uit een van de ondersteunde landen kiezen. Bijvoorbeeld Verenigde Staten, Engels, bij (de app) Instellingen. In Systeem, Apps en onderdelen, Optionele onderdelen beheren, moet je dan de packs waarin Engels en Cortana staat toevoegen en in Tijd en taal, Regio en taal moet je Engels klikken en de knop Als Standaard instellen. Na een herinlog zou je systeemtaal Engels moeten zijn en Cortana te selecteren.

En als ik Cortana nu weer wil uitzetten?

Je kunt nu op twee manieren Cortana uitschakelen in Windows 10:

1 Instellingen, Privacy, Spraak, handschrift en typen. Rechts kies je Stoppen met leren kennen.

De Cortana app is dan niet meer zichtbaar.

Cortana uitschakelen

2 Door in het zoekvak de eerste letter van "Cortana" in te typen krijg je dit scherm:

Cortana onderdelen uitschakelen

Hierin kun je aangeven wat je wil zoeken.

Maar wacht, stond daar niet eerder de mogelijkheid, bovenaan, om Cortana helemaal uit te schakelen? Bij veel PC's staat iets als "Cortana is disabled by company policy". Deze cryptische melding betekent mogelijk dat Cortana niet werkt omdat je regio en/of taal nog Nederland(s) zijn. In een Nederlandse Windows staat wel duidelijk "Cortana wordt niet ondersteund in de regio en taal die u hebt geselecteerd".

Die mogelijkheid is echter verdwenen in de Anniversary update.

En als ik Cortana uit heb staan en toch aan wil zetten?

Dat is nog niet zo eenvoudig! Ik heb hiervoor het volgende gedaan:

  1. Bij de app Instellingen, Regio en taal, als land Verenigde Staten en als taal Engels - US gekozen. Deze ook als opstarttaal ingesteld.
  2. Instellingen, Privacy, Spraak, handschrift en typen. Rechts kies je Leren kennen.
  3. In Deze Computer/rechtermuistoets Beheren (Manage)/Services en toepassingen (and applications)/Services het proces Windows Update op Automatisch (Automatic) gezet. Dit proces op Uitgeschakeld (Disabled) zetten is de simpelste manier om geen updates binnen te krijgen, maar er kan van alles onverwachts niet werken (zoals een app installeren uit de Store en mogelijk dus Cortana).
  4. Een van de tools waarmee je in een keer heel veel privacy settings kunt beheren, O&O Shutup, ingeschakeld, en tijdelijk heel veel toegestaan.
  5. Voor Windows 10 Pro: Vanuit het zoekvak gpedit.msc gedraaid en daarin gekozen voor Computer Configuration > Windows Settings > Security Settings > Local Policies > Security Options >
  6. Accounts:Block Microsoft accounts , rechts geklikt, Properties en "Disabled" gekozen.
  7. Idem, Computer Configuration > Administrative Templates > Windows Components > Search. Hierin AllowCortana op Enabled gezet.
  8. Voor alle Windows versies: in de registry-editor (type Regedit in het zoekvak), zoek: HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Policies\Microsoft\Windows\Windows Search en voeg een 32 bits DWORD waarde toe met de naam AllowCortana. Als deze er (al) is, zet deze dan op 1.
  9. De locale inlog bij Instellingen/Accounts op mijn Microsoft account gezet.

Geen van deze stappen leverde resultaat op. "Cortana is disabled by company policy" bleef staan. Op een Insiders Windows 10 PC kreeg ik Cortana wel aan de praat, of liever gezegd, aan het luisteren.

Dus ik heb voorlopig niets met Cortana te maken?

Toch wel! In de Anniversary Update kun je Cortana niet meer uitschakelen omdat Microsoft dat niet meer van je accepteert. Cortana wordt namelijk hoe dan ook ingeschakeld, of je wilt of niet, bij de zoekopdrachten. Die kun je dan wel beperken, met de instelling van de afbeelding.

Als Cortana wel werkt op je systeem, dan staat er een (Cortana) Notebook icon links in het menu. In About me, account kun je kiezen voor Sign Out. Verder zou je de historie moeten kunnen wissen met de Cortana Settings en dan Alles wat Cortana over mij weet beheren in de cloud (Manage what Cortana knows about me in the cloud), maar ook dat leidt tot de eerder genoemde niet gevonden pagina, gevolgd door ongetwijfeld grappig bedoelde alternatieve zoekopdrachten ("achtergrond met jonge poesjes, GIF's van leuke dieren, pandahonden"). En tenslotte kan in Instellingen, Privacy, Spraak, handschrift en typen rechts voor Stoppen met leren kennen worden gekozen.

Microsoft meldt ons overigens dat de pagina bij hun wel werkt en sommige andere gebruikers melden dat deze pagina bij hun ook werkt. Helaas zijn er ook net zoveel gebruikers die melden dat zij een 404-melding krijgen en ook wij krijgen de 404-melding.

De veiligste methode om Cortana uitsluitend als de 'gewone' zoekfunctie te laten werken blijft natuurlijk om met een lokaal account in te loggen en niet met een Microsoft account. Dan hoef je, ook met de Anniversary update, geen zorgen te maken over je privacy.