Google is al jarenlang bezig met het hosten van foto's, maar pas toen de verbeterde Google Photos-dienst werd uitgerold, leek het bedrijf het hosten serieus te nemen. Het is nu mogelijk al je Foto's gratis te back-uppen en het is zelfs mogelijk deze foto's te laten afdrukken in fysieke fotoboeken. Daarnaast zet Google groots in op machine learning om de dienst nog handiger te maken en wij laten je vandaag zien hoe je deze features kan gebruiken en waar je ze kan vinden.

Favoriete foto's

Google Photos maakt het makkelijk om al je foto's op te slaan, maar er zijn er waarschijnlijk een paar die je leuker vindt dan anderen. Wanneer je die foto's tegenkomt, kan je ze toevoegen aan je favorieten zodat je ze in de toekomst sneller kan vinden en openen. Als je een bepaald object in een foto als favoriet wilt markeren, tikt je er gewoon op om het weer te geven en de ster boven aan het scherm te zoeken. Tik op de ster en de foto verschijnt direct in het album "Favorieten". Dit is een speciaal album dat alleen zichtbaar is voor jou in Google Photos, maar je kan de items daarin nog steeds delen met anderen.


Assistent-tab

Als je het woord "assistent" hoort in combinatie met Google, zal je meteen denken aan Google home of de slimme assistent die je kan activeren met "Ok Google", maar Google Photos heeft z'n eigen assistent.

Druk op het icoontje rechtsonder en krijg allerlei huishoudelijke mededelingen en vragen om je foto's makkelijker te kunnen beheren. Stel filters in, archiveer ingescande bonnen en screenshots. De assistent zal zelfs met suggesties komen om bepaalde foto's te voorzien van een filter of vragen een collage te maken van foto's die zijn gemaakt op een bepaald evenement als een festival of een vakantie. Als je deze wijzigingen hebt doorgevoerd, druk je op de save-knop en de aangepaste foto wordt netjes toegevoegd aan je bibliotheek.

Maak mooie collages

Mocht de assistent-tab het je al niet gevraagd hebben, kan je het uiteraard ook zelf doen. Druk op de menu-knop rechtsboven en kies "Collage". Je kan tussen de twee en negen foto's selecteren en deze toevoegen aan je collage. Je kan helaas niet kiezen welke foto in welk vakje komt. Google's AI, maakt die keuze voor je. Als je daar niet blij mee bent, kan je uitwijken naar een dedicated 3rd party-app.


Ruimte vrijmaken

Leuk, al die foto's en videos, maar moet je dat nou echt allemaal op je telefoon hebben? Als je ruimte tekort komt, kan Google Photos je helpen minder relevante afbeeldingen te verplaatsen naar de cloud. Scrol helemaal naar boven en druk op de knop "[aantal mb's] vrijmaken van apparaat". Er verschijnt een pop-up en als je bevestigt, wordt alle minder relevante media geüpload naar de Google cloud en verwijderd van je toestel. De foto's en video's blijven nog wel zichtbaar in Google Photos.

Google Lens

Google gebruikt machine learning om je foto's te categoriseren, maar je kan nog een stapje verder gaan met Google Lens. Deze beeldanalysetool gaat verder dan alleen maar uitzoeken wat er in een foto zit, het biedt ook daadwerkelijk bruikbare informatie. Het is nog niet perfect, maar Lens heeft een aantal zeer mooie mogelijkheden.

Om lens te gebruiken hoef je alleen maar een foto te selecteren en op het Lens-icoontje onderin het scherm te drukken. Google's neural network zal worden gebruikt om de afbeelding te analyseren. Op dit moment kan Lens al heel goed boeken identificeren, logo's, bezienswaardigheden en een aantal esoterische dingen zoals hondenrassen. Daar worden niet alleen handige links bij gezocht, ook andere handige handelingen kunnen worden uitgevoerd. Daarnaast kan ook de tekst uit een afbeelding worden gekopieerd.

Videobewerking

De nadruk in Google Photos ligt vooral op foto's, maar laten we niet vergeten dat de dienst ook overweg kan met video's. Er zijn zelfs verschillende video edit-tools aanwezig in de app. Deze kunnen op twee verschillende manieren worden benaderd. Als je naar video's kijkt, kan je op de instellingen-knop onderaan het scherm drukken. Je krijgt dan opties om je video te draaien en te stabiliseren. Erg handig als je last hebt van VVS.

De andere videobewerkings-interface kan worden geopend vanuit de menu-knop die rechtsboven te vinden is. Daar kan je een of meer video's kiezen (onder de kop "foto's en video's selecteren") en aan elkaar plakken en overbodige scenes wegknippen. Daarnaast heeft Google Photos ook een automatische video-functie die automatisch in elkaar worden gezet door Google's kunstmatige intelligentie.

Geef mensen een naam

Een van de eerste features die Google's machine-learning-algoritme tentoonstelde was gezichtsdetectie. Als je de zoekinterface opent en zoekt op "mensen" of "people", krijg je alle foto's naar voren waar mensen op staan. Dat is leuk natuurlijk, maar deze feature kan natuurlijk nog nuttiger zijn door namen te koppelen aan deze gezichten.

Om namen toe te voegen open je het zoekscherm en typ je "people" in (de app suggereert mensen en huisdieren). Je kan ook op het pijltje naast de portretten onder de zoekbalk drukken. Dit zal een serie thumbnails openen van alle gezichten in je foto-archief. Druk op een gezicht en kies "Naam toevoegen" en vul een naam in. Als er naar deze persoon wordt gezocht in het zoekveld, komen de foto's waar deze persoon op staat ook naar voren.

Snelselectie

Als je een heleboel foto's tegelijk wilt verplaatsen of verwijderen, hoef je niet meer alles stuk voor stuk aan te vinken (door de eerste foto lang ingedrukt te houden en de rest daarna kort in te drukken zodat er een blauw vinkje achter verschijnt).

In Google Photos hoef je slechts de eerste foto lang ingedrukt te houden en omlaag of omhoog te slepen. Hierdoor selecteer je alle foto's waar je met je vinger langskomt. Na de selectie kan je evt individuele foto's weer deselecteren. Erg handig als je veel foto's tegelijk wilt delen, verplaatsen of verwijderen.

Gedeelde bibliotheken

Het is sinds kort mogelijk je bibliotheek te delen met anderen. Nadat je een persoon hebt geselecteerd kan je instellen wat deze persoon mag zien, of er foto's mogen worden toegevoegd aan het album of als je alleen foto's waar bepaalde personen op staan wilt delen.

De mensen met wie jij deze foto's deelt kunnen direct aan de slag met deze foto's. Uiteraard kan je deze feature op elk gewenst moment weer uitschakelen.

Links delen

Als je een foto deelt in Google Photos, komt het standaard deelmenu van Android naar voren. Er is echter nog een andere manier beschikbaar waarop je een foto kan delen. Druk op "Link maken" en er wordt een url gegenereerd die door iedereen direct te gebruiken is. Dit werkt ook met meerdere foto's tegelijk en er is zelfs een optie om andere foto's te laten toevoegen aan het album via deze link.

De link wordt gekopieerd naar je klembord en kan verstuurd worden via welke app je maar wilt. Alleen mensen met toegang tot deze link kunnen het album bekijken. Als je niet langer wilt dat mensen via deze link bij je albums kunnen komen, druk dan op de "Delen"-knop rechtsonder in de app. Daar verschijnt een lijst met alle links die je hebt gegenereerd. Druk op de link en daarna op de menu-knop rechtsboven en kies "Album verwijderen". De link wordt verwijderd, maar de foto's blijven uiteraard gewoon staan.

Albums delen

Het is eenvoudig om individuele foto's te delen met Google Photos, maar je kunt ook hele albums delen. Dit geeft je meer mogelijkheden om foto's te delen, en het is veel eenvoudiger als je veel foto's moet delen.

De eerste stap is eenvoudigweg het kiezen van een album. Dit kan iets zijn wat je zelf handmatig hebt gemaakt of een automatisch gegenereerd album. Dit tweede punt is belangrijk omdat Google Photos goed is in het organiseren van foto's van een uitstapje of evenement. Wanneer je het album bekijkt, tik je op de deelknop bovenaan het scherm. Je kunt elke gewenste methode gebruiken om mensen de foto's in je album te laten zien, maar je moet de directe optie Foto's delen kiezen als de persoon met wie je dat album deelt ook een gebruiker van Google Photos is.

Je kunt anderen toestaan om foto's aan het album toe te voegen en als je verbinding maakt met iemand via Photos, krijgen ze een melding als er nieuwe foto's worden toegevoegd. Je ziet altijd gebruikerspictogrammen bovenaan de gedeelde albums om je eraan te herinneren wie er is uitgenodigd. Wie het album bekijkt, kan zelfs commentaar achterlaten zodat iedereen het kan zien. Net als bij het delen van koppelingen kan je op elk moment de toegang tot het gedeelde album afsluiten.

Foto's archiveren

Google Photos uploadt alles, en soms wil je niet alles zien wat er in de hoofdfeed staat. Dat betekent echter ook weer niet dat je het meteen wilt verwijderen. Daarom is de archiverings-feature toegevoegd aan Google Photos.

Om foto's te archiveren, open ze of selecteer meerdere foto's tegelijk met behulp van de snelkeuze truc die wij eerder hebben uitgelegd. Ga vervolgens naar Menu > Archief. Gearchiveerde foto's blijven in je privé-archief, toegankelijk via het navigatiemenu. Gearchiveerde foto's worden bewaard in gedeelde albums, maar ze zullen je hoofdfeed niet in de war brengen. Dit is ideaal voor screenshots en afbeeldingen van, bijvoorbeeld, ontvangstbewijzen.

Google Photos had veel aandacht gekregen omdat het de perfecte plek is om te pronken met machine learning. Dat betekent dat we waarschijnlijk regelmatig nieuwe innovaties zullen zien. Deze tips zijn nog maar het begin.